Connect with us

Tips Bermanfaat

10 Panduan Membela Kucing yang Ramai Terlepas Pandang

Published

on

panduan membela kucing

10 Panduan Membela Kucing yang Ramai Terlepas Pandang

Dikesempatan ini saya ingin bercerita tentang tajuk pada hari ini iaitu Panduan Membela Kucing. Apabila kita telah membuat keputusan untuk membela kucing di rumah ciri-ciri berikut perlu lah diambil berat:

1. Pastikan Rumah Anda Sudah Bersedia

Pastikan bilik atau ruang legar kucing anda dijauhi dari semua bahan racun seperti racun tikus dan seumpamanya. Pastikan tiada barang kecil yang keras dan tajam bagi mengelakkan kucing anda tertelan dan tercucuk dirinya. Jauhkan dari kabel-kabel wayar tv dan semua peralatan elektrik. Semua jenis ubat-ubatan haruslah dijauhkan. Bagi yang merokok pastikan bekas abu rokok dijauhkan darinya.

2. Sediakan Bahan-Bahan Asas kucing

Buatkan satu senarai barang-barang keperluan kucing anda. Tempat tidur, makanan dan minuman(Pastikan yang sesuai dengan kucing anda), peralatan permainan kucing, tempat mencakar atau garu(scratching post), sikat, bekas najis, pasir tandas dan alat-alat untuk membersihkan peralatan kucing itu tadi.

3. Merancang kiranya berlaku perkara yang tak diingini

seperti berlaku kecederaan terhadap kucing kerana bergaduh dengan kucing lain, atau kemalangan-kemalangan yang melibatkan kucing anda, luka dan sebagainya. Dapatkan ’emergency kit’ unutk kucing-kucing anda. emergency kit ini boleh didapati di klinik-klinik haiwan.

4. Merancang Masa Yang Sesuai

Yang dimaksudkan disini ialah merancang hari apakah yang sesuai unutk kedatangan kucing baru anda. Pastikan anda mempunyai cukup masa unutk bersama kucing anda pada kali pertama kedatangannya kerumah anda. Yang paling sesuai ialah hari jumaat, kerana anda dapat menghabiskan hujung minggu anda dengan kucing baru anda.

panduan membela kucing

5. Adakan Perbincangan Keluarga

Berbincang sesama ahli keluarga dan tetapkan undang-undang kucing anda dirumah. Berbincang berkenaan penjagaan iaitu makan,minum, menyikat bulu dan membersihkan tempat najis.(tetapkan siapa yang perlu buat). Tetapkan bilakah perkara ini mesti dilakukan? Pastikan bila masa kucing anda makan, bila masa dia tidur, adakah dia berasa takut atau terancam? Tetapkan kawasan bermain dan berehat kucing anda.

“Kucing yang dibiarkan bebas keluar rumah lebih pendek umurnya berbanding kucing yang tinggal didalam rumah, renung-renungkan lah kata-kata Tips itu tadi.”

6. Dapatkan kisah atau sejarah kucing anda

Sewaktu anda mengambil atau membeli kucing anda dapatkan fakta sejarah kucing anda sebanyak mungkin. Perkara ini amat berguna kiranya ada sesuatu masalah yang dihadapi kucing anda di masa hadapan dengan adanya kisah sejarahnya ini boleh membantu kita untuk mengetahui apa yang kucing kita perlukan. Tanyakan soalan-soalan berikut:

 • Berapa lama kucing itu tinggal di sangkar/kurungan?
 • Dari mana dia datang?
 • Dapatkan tarikh lahir atau sekurang-kurangnya tahun lahir.
 • Siapa ibu dan bapanya dan adakah perkara turun-temuran(penyakit,tabiat dan perangai) yang dibawa?
 • Pernahkah kucing itu mendapatkan vaksinnya?
 • Bilakah vaksin seterusnya perlu diambil?
 • Pernahkah kucing itu mengalami masalah kesihatan?
 • Adakah kucing itu sedang dalam rawatan perubatan?
 • Adakah kucing itu telah disahkan tiada cacing?
 • Bilakah dos seterusnya perlu diambil?
 • Adakah kucing itu bebas dari penyakit(feline leukemia dan feline aids virus? Semua kucing wajib diuji perkara ini sebelum membawa dia pulang kerumah.
 • Adakah kucing itu sudah dimasukkan microcip? Kalau ya, dapatkan segala dokumentasinya supaya anda boleh mendaftar dengan mana-mana persatuan kucing.
 • Adakah kucing itu ada kutu, dan sudahkah dia diberikan rawatan kutu?
 • Apakah jaminannya? Kebanyakkan penjual kucing memberi jaminan selama 1 atau 2 minggu jaminan dari segi kesihatan atau masalah lain.
 • Pernah ke kucing itu dibawa ke klinik atau hospital untuk pemantauan kesihatannya?
 • Apakah jenis makanan yang sedang kucing itu makan? Pastikan anda dapatkan makanan yang sama. Kebanyakkan kucing akan mengalami cirit-birit(diarrhea) disebabkan bertukar jenis makanan. Kiranya nak menukar makanan tukarkan secara sikit-sikit dengan mencampurkan makanan lama dan baru.

7. Rumah

Luangkan masa anda bersama kucing anda untuk lebih memahami dan mendekatinya. Kenali selera makannya, cara dan bila dia buang air kecil dan air besar nya. Kerana kiranya ada perubahan didalam perkara berikut segera dapatkan nasihat doktor.

8. Sesi Berkenalan

Perlahan-lahan dan berjaga-jaga bila ingin memperkenalkan kucing baru anda dengan kucing-kucing anda yang lain. Yang terbaik asingkan dulu kucing anda dari kucing-kucing yang lain. Biarkan mereka saling mengenali melalui bau dahulu sebelum bertemu antara satu sama lain. Pastikan perkara ini diperhatikan oleh anda.

9. Bawa kucing anda ke klinik haiwan untuk mendapatkan rawatan berjadual

10. Mula melatih kucing anda

Walaupun kucing tidak boleh dilatih seperti anjing. Tetapi kucing boleh di latih beberapa perkara asas seperti melatih untuk tidak mencakar sofa kita, tidak membuang air di merata tempat dan undang-undang di dalam rumah. Tetapi perkara ini hendaklah dilakukan secara konsisten dan penuh kesabaran, yang mana akhirnya kucing anda akan memahami undang-undang yang telah ditetapkan oleh tuannya.

Sudah baca? Apa pendapat anda? Jangan lupa LIKE, SHARE dan KOMEN ya? Terima kasih! Majalah Ilmiah

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips Bermanfaat

Ini Khasiat Buah Manjakani Yang Membantu Wanita Cantik Luar Dalam. Confirm Suami Asyik Melekat Je

Published

on

Ini Khasiat Buah Manjakani Yang Membantu Wanita Cantik Luar Dalam. Confirm Suami Asyik Melekat Je

Merawat alat sulit wanita

Buah majakani dapat membersihkan bakteria di kawasan org4n intim wanita. Khasiatnya sangat bagus untuk mengatasi keputihan. Manjakani mengandungi tannin yang bagus untuk mengetatkan otot v4gina, vitamin A dan C, kalsium, protein, serta mengandungi elemen astringent untuk membasmi bakteria penyebab keputihan. Khasiat lain yang didambakan oleh kaum wanita adalah untuk menambah ‘kerapatan’ dan menjadikan lubang v4gina lebih anjal.

Buah majakani digunakan sebagai ubat perancang kehamilan

Buah majakani sudah tidak asing lagi di kalangan wanita yang sudah berumahtangga. Meskipun buah majakani sendiri mempunyai khasiat untuk menyembuhkan luka, namun jika ia diolah semula fungsinya dapat mencegah kehamilan.

Membersihkan bakteria

Buah majakani berkhasiat untuk membersihkan bakteria di kawasan organ intim kewanitaan. Selain itu ia sangat bagus untuk mengatasi cairan berlebihan di kawasan Miss V dan membasmi bakteria penyebab keputihan. Untuk rawatan lanjutan buah majakani juga bagus untuk mencegah kanser serviks

Buah manjakani memberi kenikmatan se ks

Buah manjakani berfungsi sebagai ubat herba yang dapat membantu kekentalan org4n intim wanita. Khasiat buah manjakani bukan saja dapat dirasakan oleh kaum hawa, tetapi secara tidak langsung ia juga membantu kepuasan sang suami ketika melakukan hubungan se ks.

 • Awet Muda – Antioksidan dalam manjakani boleh melambatkan proses penuaan.
 • Mencegah Kencing Manis – Asid galik di dalam buah ini dapat mencegah kencing manis dan lelah.
 • Mencegah k4nser payud4ra dan r4him – Antioksidan dalam buah manjakani boleh mencegah kanser buah d4da dan k4nser r4him.
 • Mencegah bau yang tidak diingini – Buah manjakani bersifat astringen, membasmi bakteria dan kuman yang mengakibatkan bau yang tidak enak pada Miss V.
 • Merawat otot-otot di dalam miss V – Tannin yang terdapat di dalam buah manjakani mempunyai sifat menegangkan semula otot-otot dalam Miss V dan menyebabkan ia menjadi sempit.
 • Mengurangkan lendir pada Miss V – Astringen juga mampu menyerap segala lendir pada miss v yang menyebabkan bau tidak enak.
 • Membersihkan lendir h4id dan nifas – Astringen juga mampu menyerap lebihan d4rah h4id dan nifas.
 • Mengetatkan otot – Astringen juga mengetatkan semula otot- otot di dalam Miss V terutamanya selepas bersalin.
 • Menegangkan dan mencantikan kulit – Astringen dalam buah manjakani boleh mencantikkan kulit dan mencegah jerawat.
 • Mata yang sihat – Astringen terbukti dapat memberikan penglihatan yang jelas
 • Merawat payud4ra – Buah manjakani mempunyai sifat menegangkan kembali otot-otot dan buah manjakani dapat memperbaiki payud4ra yang kendur.
 • Gigi dan tulang – Kalsium dalam buah manjakani boleh membantu menguatkan gigi dan tulang.
 • Mulut – Astringen dalam buah manjakani dapat menjaga kebersihan mulut.
 • Kulit kering dan berminyak – Astringen juga dapat merawat kulit kering dan berminyak.
  Melancarkan pembuangan air besar – Disebabkan buah manjakani mempunyai serat makanan, ia dapat melancarkan pembuangan air besar. Vitamin dan zat serta karbohidrat dan protein
 • mampu meningkatkan kesihatan anda.
Continue Reading

Tips Bermanfaat

Tips Kumpul Duit RM5 Untuk Beli Emas Hujung Tahun

Published

on

Tips Kumpul Duit RM5 Untuk Beli Emas Hujung Tahun

Tidak dinafikan ramai kaum wanita menyimpan niat untuk membeli emas. Emas diibarat sebagai kawan baik dan menjadi aksesori wajib ada pada setiap wanita. Malah nilai emas yang sentiasa meningkat menjadi satu pelaburan terbaik jika terdesak.

Perkongsian dari laman sosial facebook dari Chienta Mul’aien II ini yang memberitahu cara terbaik terutama buat surirumah untuk memperoleh barangan emas ini setiap tahun. Menurutnya dia telah menyimpan duit RM5 setiap hari dan hasilnya pada hujung tahun akan membeli emas sebagai satu pelaburan terbaik untuk masa depan.

Tips Kumpul Duit RM5 Untuk Beli Emas Hujung Tahun

Ini Caranya:

Saya nak share terutama untuk suri rumah. Dari awal kahwin saya didik diri untuk simpan duit RM5. Termasuklah duit belanja atau duit nafkah yang diberi suami.
Setiap kali balik kedai ada saja note RM5 saya akan terus masuk dalam tabung. Jika mampu boleh juga kumpul duit RM20. Tidak kira berapa baki RM5 pasti akan masuk dalam tabung. Begitu juga jika ada duit hasil berniaga tetap akan masuk dalam tabung juga.

Kena disiplin menyimpan duit setiap hari.

Hasilnya:

Cukup setahun hasilnya sangat memuaskan hati. Dan setiap hujung tahun pasti akan membeli emas hasil duit simpanan RM5 ini.

Cabarannya:

Tidak kisah walau pernah diperli pasangan lain (ketika di kedai emas) yang mengatakan saya korek tabung untuk membeli barangan emas berkenaan. Saya tidak marah dengan perlian berkenaan kerana hasil menabung ada juga faedahnya. Saya tidak malu beli emas menggunakan duit RM5 berkenaan kerana hasil dari duit menyimpan selama setahun.

Kebaikan Lain:

Boleh digunakan ketika kecemasan. Pernah berlaku apabila suami kemalangan dan tiada duit dan pilihan terakhir tukar beli emas dengan duit untuk baiki kendereaan yang rosak.
Nilai emas makin lama makin naik dan memang tidak rugi membelli emas kerana ia simpanan jangka panjang yang menguntungkan.

Continue Reading

Tips Bermanfaat

Tukang Urut Kongsi 4 Tempat Urutan Yang Diperlukan Kaum Wanita, Cegah Sebelum Sakit Teruk

Published

on

Tukang Urut Kongsi 4 Tempat Urutan Yang Diperlukan Kaum Wanita, Cegah Sebelum Sakit Teruk

Percaya atau tidak, urutan yang bagus mampu hilangkan tekanan harian kaum mak-mak. Sebenarnya bukan percutian dan membeli belah saja yang patut anda dahulukan, kalau sesekali dapat curi peluang pergi spa atau berurut, anda akan dapat hasilnya dan rasa puas satu badan. Tetapi bahagian mana yang patut anda urut? Nak tahu lebih jelas, anda boleh semak perkongsian daripada tukang urut, Emy Haznida Hazairul Sham ini.

Sis akan share tentang jenis urutan yang diperlukan seorang perempuan. Of course sebagai seorang perempuan (tambahan yang dah mempunyai anak), akan mengalami keletihan yang jauh lebih tinggi berbanding lelaki. Ok, penat yang sis maksudkan bukan penat mental (tu dah satu hal), tapi yang ini more to physical exausted.

Walaupun seorang perempuan itu belum berkahwin atau melahirkan anak sekalipun, badan tetap akan letih dan memerlukan rehat yang secukupnya. Sesekali, korang kena trust your body. Bila dah mula rasa letih, jangan diabaikan (which is mmg selalu kita buat), atas alasan tak ada masa dan tak penting.

Mengurut ni terapi paling simple yang boleh anda buat. Pasang lilin atau penggunaan minyak pati aromaterapi memang membantu, tetapi kalau korang memerlukan ruang dan masa untuk berehat sambil dimanjakan, urutan adalah pilihan paling tepat. Ok, ini sis listkan beberapa urutan yang diperlukan oleh seseorg wanita gitchewww:

1. Kaki

Kalau tak sempat nak mengurut whole body, ambillah lebih kurang 30 minit untuk mengurut kaki. Semua stres badan ditanggung oleh kaki okay, sebab itulah bila kita mengurut, akan dimulakan dari kaki. Biasanya, bahagian ini jugaklah yang mempunyai banyak angin dan urat bersimpul. Bahagian kaki yang paling stres adalah betis dan celah peha.

Wanita dah bersalin khususnya, sakit di celahan peha ketika diurut adalah normal sebab uratnya bersangkut paut dengan rahim kita. Satu lagi kawasan azab sakitnya jika diurut pada kaki adalah bahagian belakang pelipat lutut. Jika anda obes atau seorang yang aktif, maka bersiap sedialah untuk merasai kesakitan ketika angin dan urat bersimpul dibetulkan semasa diurut.

2. Bahagian pinggang dan belakang badan

Normal sangat untuk rasa sakit pada kedua bahagian ini. Especially kalau korang jenis lasak dan main taram angkat barang-barang berat. Atau korang sejenis yang aktif dan suka buat aktiviti fizikal macam hiking ke, berzumba ke, atau apa saja aktiviti kecergasan yang mencabar kemampuan tubuh. Jangan pulak tak exercise lepas baca ni, actually semua aktiviti tu sangat bagus untuk memberi ruang kepada tubuh untuk recharge tetapi haruslah dilegakan dengan urutan. Jadi, tak adalah kes sakit badan and that’s it! Esok tak moh dah aku exercise. Tapi janganlah right after korang menggasak badan tu, hari tu jugak korang pi mengurut, terkujatlah urat-urat tu. Sebaiknya tunggulah 24-36 jam sebelum nak berurut.

Lagi satu, sakit pinggang ini normal kalau seorang perempuan tu selalu mendukung ank. Come on, kadang-kadang kita anak 4-5 tahun pun still berdukung. Betui dak? Terutama waktu nak mandikan ank atau nak hantar nurseri, memang akan berdukung. Lebih parah, kalau korang atau pengasuh duduk rumah tinggi, lagi melengkung tulang belakang tu. Jadi, biasanya kalau mengurut bahagian ini, ada beberapa point yang akan diberi perhatian lebih supaya korg akan lebih lega.

3. Bahu dan belikat

Selalunya yang akan rasa sakit pada bahagian ini adalah orang yang selalu menghadap komputer, photographer atau videographer misalnya, dan kerja-kerja yang memerlukan ketelitian seperti tukang masak, baker ke atau tailor. Haaa.. Tak sangka kan?

Dok tatap skrin komputer dari pagi sampai petang tanpa merehatkan diri memang antara punca kenapa bahu dan belikat tu selalu sakit. Yang menjahit tu pulak asyik menunduk, yang memasak pulak banyak menggerakkan upper body, sebab itulah korang selalu sakit bahagian itu. Untuk melegakan bahagian ini, selalunya tekanan ketika mengurut akan dibuat pada bahagian belakang tengkuk, membawa ke atas bahu dan ditarik ke bahagian belikat.

4. Kepala

Ok, urutan kepala ni pun penting. Tapi takdelah ditekan-tekan macam mengurut badan. Selalunya orang perempuan ni mudah sakit kepala atau pusing-pusing, jadi penyelesaiannya, sapu minyak cap kapak kan?

Bila korg selalu sakit kepala dan masih tidak kronik, itu tidak semestinya migrain. Boleh jadi korang terlalu letih dan banyak berfikir menyebabkan urat di sekitar T zone stres dan menggalakkan rasa sakit kepala. Biasanya urutan kepala ni akan dimulakan dengan memberi kelegaan pada T zone dan atas kening, kemudian dahi. Lepas tu, barulah urutan lembut atas kepala akan dibuat. Tapi urutannya tu ada cara yang betul untuk dibuat.

Kalau korang rasa kepala berat sangat, sis cadangkan korang basuh kepala dan bersyampu macam biasa. Sebelum membasahkan kepala, jirus air pada bahagian kaki ke betis dan seluruh badan. Biarkan sekejap, korang akn dapat rasa macam wap keluar, lepas tu barulah basahkan kepala dan mandi macam biasa k!

Untuk next post, in sha Allah sis akan cerita tentang urutan kegemaran perempuan (dan penting juga ya), yang berkait dengan batin. Tq sebab sudi baca post sis dengan tabah.

Continue Reading

Trending