10 Panduan Membela Kucing yang Ramai Terlepas Pandang

panduan membela kucing

10 Panduan Membela Kucing yang Ramai Terlepas Pandang

Dikesempatan ini saya ingin bercerita tentang tajuk pada hari ini iaitu Panduan Membela Kucing. Apabila kita telah membuat keputusan untuk membela kucing di rumah ciri-ciri berikut perlu lah diambil berat:

1. Pastikan Rumah Anda Sudah Bersedia

Pastikan bilik atau ruang legar kucing anda dijauhi dari semua bahan racun seperti racun tikus dan seumpamanya. Pastikan tiada barang kecil yang keras dan tajam bagi mengelakkan kucing anda tertelan dan tercucuk dirinya. Jauhkan dari kabel-kabel wayar tv dan semua peralatan elektrik. Semua jenis ubat-ubatan haruslah dijauhkan. Bagi yang merokok pastikan bekas abu rokok dijauhkan darinya.

2. Sediakan Bahan-Bahan Asas kucing

Buatkan satu senarai barang-barang keperluan kucing anda. Tempat tidur, makanan dan minuman(Pastikan yang sesuai dengan kucing anda), peralatan permainan kucing, tempat mencakar atau garu(scratching post), sikat, bekas najis, pasir tandas dan alat-alat untuk membersihkan peralatan kucing itu tadi.

3. Merancang kiranya berlaku perkara yang tak diingini

seperti berlaku kecederaan terhadap kucing kerana bergaduh dengan kucing lain, atau kemalangan-kemalangan yang melibatkan kucing anda, luka dan sebagainya. Dapatkan ’emergency kit’ unutk kucing-kucing anda. emergency kit ini boleh didapati di klinik-klinik haiwan.

4. Merancang Masa Yang Sesuai

Yang dimaksudkan disini ialah merancang hari apakah yang sesuai unutk kedatangan kucing baru anda. Pastikan anda mempunyai cukup masa unutk bersama kucing anda pada kali pertama kedatangannya kerumah anda. Yang paling sesuai ialah hari jumaat, kerana anda dapat menghabiskan hujung minggu anda dengan kucing baru anda.

panduan membela kucing

5. Adakan Perbincangan Keluarga

Berbincang sesama ahli keluarga dan tetapkan undang-undang kucing anda dirumah. Berbincang berkenaan penjagaan iaitu makan,minum, menyikat bulu dan membersihkan tempat najis.(tetapkan siapa yang perlu buat). Tetapkan bilakah perkara ini mesti dilakukan? Pastikan bila masa kucing anda makan, bila masa dia tidur, adakah dia berasa takut atau terancam? Tetapkan kawasan bermain dan berehat kucing anda.

“Kucing yang dibiarkan bebas keluar rumah lebih pendek umurnya berbanding kucing yang tinggal didalam rumah, renung-renungkan lah kata-kata Tips itu tadi.”

6. Dapatkan kisah atau sejarah kucing anda

Sewaktu anda mengambil atau membeli kucing anda dapatkan fakta sejarah kucing anda sebanyak mungkin. Perkara ini amat berguna kiranya ada sesuatu masalah yang dihadapi kucing anda di masa hadapan dengan adanya kisah sejarahnya ini boleh membantu kita untuk mengetahui apa yang kucing kita perlukan. Tanyakan soalan-soalan berikut:

 • Berapa lama kucing itu tinggal di sangkar/kurungan?
 • Dari mana dia datang?
 • Dapatkan tarikh lahir atau sekurang-kurangnya tahun lahir.
 • Siapa ibu dan bapanya dan adakah perkara turun-temuran(penyakit,tabiat dan perangai) yang dibawa?
 • Pernahkah kucing itu mendapatkan vaksinnya?
 • Bilakah vaksin seterusnya perlu diambil?
 • Pernahkah kucing itu mengalami masalah kesihatan?
 • Adakah kucing itu sedang dalam rawatan perubatan?
 • Adakah kucing itu telah disahkan tiada cacing?
 • Bilakah dos seterusnya perlu diambil?
 • Adakah kucing itu bebas dari penyakit(feline leukemia dan feline aids virus? Semua kucing wajib diuji perkara ini sebelum membawa dia pulang kerumah.
 • Adakah kucing itu sudah dimasukkan microcip? Kalau ya, dapatkan segala dokumentasinya supaya anda boleh mendaftar dengan mana-mana persatuan kucing.
 • Adakah kucing itu ada kutu, dan sudahkah dia diberikan rawatan kutu?
 • Apakah jaminannya? Kebanyakkan penjual kucing memberi jaminan selama 1 atau 2 minggu jaminan dari segi kesihatan atau masalah lain.
 • Pernah ke kucing itu dibawa ke klinik atau hospital untuk pemantauan kesihatannya?
 • Apakah jenis makanan yang sedang kucing itu makan? Pastikan anda dapatkan makanan yang sama. Kebanyakkan kucing akan mengalami cirit-birit(diarrhea) disebabkan bertukar jenis makanan. Kiranya nak menukar makanan tukarkan secara sikit-sikit dengan mencampurkan makanan lama dan baru.

7. Rumah

Luangkan masa anda bersama kucing anda untuk lebih memahami dan mendekatinya. Kenali selera makannya, cara dan bila dia buang air kecil dan air besar nya. Kerana kiranya ada perubahan didalam perkara berikut segera dapatkan nasihat doktor.

8. Sesi Berkenalan

Perlahan-lahan dan berjaga-jaga bila ingin memperkenalkan kucing baru anda dengan kucing-kucing anda yang lain. Yang terbaik asingkan dulu kucing anda dari kucing-kucing yang lain. Biarkan mereka saling mengenali melalui bau dahulu sebelum bertemu antara satu sama lain. Pastikan perkara ini diperhatikan oleh anda.

9. Bawa kucing anda ke klinik haiwan untuk mendapatkan rawatan berjadual

10. Mula melatih kucing anda

Walaupun kucing tidak boleh dilatih seperti anjing. Tetapi kucing boleh di latih beberapa perkara asas seperti melatih untuk tidak mencakar sofa kita, tidak membuang air di merata tempat dan undang-undang di dalam rumah. Tetapi perkara ini hendaklah dilakukan secara konsisten dan penuh kesabaran, yang mana akhirnya kucing anda akan memahami undang-undang yang telah ditetapkan oleh tuannya.

Sudah baca? Apa pendapat anda? Jangan lupa LIKE, SHARE dan KOMEN ya? Terima kasih! Majalah Ilmiah

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*