Connect with us

Tips Bermanfaat

11 Ciri-Ciri Asli Kucing Anggora. Jika Tak Tahu, Lebih Baik Jangan Beli

Published

on

ciri asli kucing anggora

11 Ciri-Ciri Asli Kucing Anggora. Jika Tak Tahu, Lebih Baik Jangan Beli

Ramai seperti kucing Angora kerana bulu putih seperti salji. Kucing Angora ini berasal dari kawasan Angora (sekarang Ankara, Turki). Kucing ini juga merupakan salah satu baka kucing yang paling popular untuk dijaga, tetapi di Indonesia jarang ada kerana ia tidak dibenarkan dan dibatasi oleh Turki.

Ia bukan hanya bulu yang menarik, tetapi tingkah laku aktifnya juga membuat ramai orang membuat kucing Angora sebagai kucing peliharaan untuk kawan-kawan bermain di rumah. Demi kucing pembiakan dan urusan perniagaan, kini kucing Anggora juga sering dipelihara.

Adakah anda mahu menggunakan kucing Anggora? Sudah tentu anda perlu memberi perhatian kepada ciri-ciri kucing Anggora yang asal dan tidak ada jenis lain yang bercampur. Ramai orang tidak tahu ciri-ciri kucing Angora asal, dan akibatnya ditipu. Ia sangat sukar, bukan, untuk membezakan kucing Parsi dari kucing Anggora yang asal? Ayo, cari ciri-ciri kucing Anggora yang asal.

1. Jika perlu, hanya sediakan telefon bimbit atau buku nota anda supaya anda sentiasa dapat mengingati petua ini

Di bawah ini kita akan membincangkan 10 ciri-ciri kucing Angora asli dengan gambar kucing Angora mereka supaya anda boleh membezakan yang sebenar dari baka kucing lain. Selamat membaca!

2. Perhatikan kepala kucing ya

ciri asli kucing anggora

Pertama, mungkin sepintas lalu bentuk yang sama seperti kucing tempatan. Tetapi sebenarnya ia kelihatan seperti segitiga terbalik dengan bahagian atas kepalanya yang lebih luas dan semakin berkilat ke dagu. Bulu kucing Anggora di kepala juga tidak terlalu panjang, jelas berbeza dari kucing Persia.

3. Selepas melihat kepala, anda juga perlu memeriksa telinga

Kucing Anggora mempunyai telinga yang cukup lebar di bahagian bawah, dan besar disebat ke hujung telinga seperti segitiga.

Untuk jarak Anggora kucing telinga antara satu sama lain rapat bersama. Telinga kucing Anggora tidak begitu ditutup dengan bulu tebal atau bulu panjang. Telinga kucing Anggora kelihatan sangat jelas.

4. Jangan tertipu oleh kucing Parsi. Anda tidak boleh lupa untuk memeriksa matanya!

Mata kucing Anggora juga agak unik. Matanya condong sedikit ke atas dan berbentuk seperti badam. Warna mata kucing biasanya kuning, tetapi untuk kucing Anggora warna mata adalah unik. Nah, biasanya kucing Anggora bermata biru adalah tuli (tidak dapat mendengar). Eits, tetapi tidak semua kucing Anggora mempunyai mata biru.

5. Kemudian, apakah bentuk hidungnya?

ciri asli kucing anggora

Seperti kucing tempatan? Hidung kucing Anggora kelihatan tajam disokong oleh wajah oval Anggora. Jika anda melihat dengan teliti, hidung kucing Anggora kelihatan dan lubang dalam kiraan itu kelihatan.

6. Seterusnya, anda juga perlu memberi perhatian kepada badan kucing secara keseluruhan

Kucing Anggora umumnya mempunyai badan langsing, pejuang Anggora lelaki biasanya lebih besar daripada perempuan Anggora. Panjang badan kucing Anggora agak panjang, dan belakangnya sedikit lebih tinggi daripada bahagian depan kucing ini. Untuk struktur tulang cukup bagus dengan protrusions tulang yang boleh dilihat sedikit pada badan.

7. Dari kepala ke kaki; jangan lupa untuk memberi perhatian kepada kakinya juga

ciri asli kucing anggora

Kucing Anggora mempunyai kaki yang panjang dan kelihatan tinggi. Ini kaki yang menarik disokong oleh badan Angora dan langsing.

8. Jika ekornya adalah unik!

Ekor kucing Anggora adalah unik! Ekornya panjang tebal dan bulu tebal berbanding bahagian badan lain kucing Anggora. Sekiranya anda memerhati kucing Anggora dengan lebih terperinci, bulu ekornya berkembang seperti ekor weasel atau bulu bulu.

9. Bukan sahaja itu, keunikan Anggora juga muncul dari bulu-bulunya

ciri asli kucing anggora

Ciri-ciri fizikal unik kucing Anggora adalah bulu mereka. Bulu kucing Anggora boleh tumbuh sesuai dengan keadaan cuaca di alam sekitar. Sebagai contoh jika cuaca panas, pertumbuhan rambut kucing Anggora akan kelihatan lebih pendek dan jika keadaan cuaca sejuk, biasanya bulu kucing Anggora tumbuh lebih cepat dan lebih lancar.

Jangan salah menafsirkan kucing ini sebagai sejenis kucing Parsi, kerana bulu yang dimiliki oleh Anggora tidak seperti padat dan selagi kucing Parsi. Kucing Anggora sendiri mempunyai bulu yang paling banyak di leher dan ekornya.

10. Jika sesiapa menjual Anggora pada harga yang rendah, anda mesti curiga!

Adakah anda tahu jika harga kucing Anggora asalnya memang sangat mahal? Disebutkan dari Wikipedia, harga kucing Angora sekitar 4-14 juta rupiah per haiwan. Gila! Harga kucing Anggora ssli sangat berbeza dari kucing Anggora yang telah dikawinkan dengan baka kucing lain (darah anak mereka telah dicampur). Harga kucing Anggora yang bercampur-campur boleh turun secara dramatik kepada ratusan ribu rupiah sahaja bagi ekor.

11. Mengenai keperibadian dan tingkah laku, hmm …

Kucing Anggora adalah kucing yang sangat aktif, senang bermain, bertenaga (tidak lamban) dan taat. Kucing Anggora lebih suka berada di sekeliling orang atau pemiliknya untuk berinteraksi (hanya bermain). Kucing Angora sememangnya baka kucing pintar, rasa ingin tahu yang tinggi, mudah dilatih dan mudah disesuaikan dan mesra.

Anggora benar-benar tidak suka terkunci dalam sangkar atau rumah. Kucing Anggora lebih suka bersama dengan pemiliknya, jadi jangan terkejut jika kucing ini selalu melekat dengan anda. Selain itu, kucing Anggora juga suka menonton persekitaran, sangat berjaga-jaga. Kerana kucing Angora bertenaga, kucing ini suka mencari tempat yang lebih tinggi dan lebih terkenal untuk berisik! Kerana kesunyian kucing Angora kadangkala membuat anda marah, hanya bersabar!

12. Sesungguhnya kucing ini agak jarang berlaku. Kebanyakannya telah dihybridkan

ciri asli kucing anggora

Kenapa jarang? Sesungguhnya di Indonesia untuk kucing Angora asli hampir tidak ada apa-apa; hanya beberapa dan biasanya import. Sebenarnya kerajaan Turki melarang rakyatnya untuk memperluaskan perlumbaan kucing Anggora ke negara lain. Ini dilakukan untuk mengekalkan kesahihan kucing dari Turki sendiri. Dikatakan bahawa kucing ini boleh mendapat perlindungan undang-undang, anda tahu.

13. Jadi …

Kucing Angora adalah kucing yang sangat unik!

Dari bentuk kepalanya, disertai dengan mata yang unik dan boleh menjadi warna yang berbeda, maka bulu kucing Anggora hanya di leher dan ekornya padat, bagaimana cara berjalan kucing Turki Anggora seperti model dan lebih disukai oleh masyarakat.

Kucing Anggora super aktif ini sesuai untuk anda yang suka bermain dengan kucing kesayangan anda. Sesungguhnya anda tidak bosan dengan mudah jika kucing Anggora berada di rumah Kucing Anggora akan sentiasa menghiburkan pemiliknya. Sesungguhnya anda perlu bersabar dengan tingkah laku hiperaktifnya.

Sudah baca? Apa pendapat anda? Jangan lupa LIKE, SHARE dan KOMEN ya? Terima kasih! Majalah Ilmiah

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips Bermanfaat

Ini Khasiat Buah Manjakani Yang Membantu Wanita Cantik Luar Dalam. Confirm Suami Asyik Melekat Je

Published

on

Ini Khasiat Buah Manjakani Yang Membantu Wanita Cantik Luar Dalam. Confirm Suami Asyik Melekat Je

Merawat alat sulit wanita

Buah majakani dapat membersihkan bakteria di kawasan org4n intim wanita. Khasiatnya sangat bagus untuk mengatasi keputihan. Manjakani mengandungi tannin yang bagus untuk mengetatkan otot v4gina, vitamin A dan C, kalsium, protein, serta mengandungi elemen astringent untuk membasmi bakteria penyebab keputihan. Khasiat lain yang didambakan oleh kaum wanita adalah untuk menambah ‘kerapatan’ dan menjadikan lubang v4gina lebih anjal.

Buah majakani digunakan sebagai ubat perancang kehamilan

Buah majakani sudah tidak asing lagi di kalangan wanita yang sudah berumahtangga. Meskipun buah majakani sendiri mempunyai khasiat untuk menyembuhkan luka, namun jika ia diolah semula fungsinya dapat mencegah kehamilan.

Membersihkan bakteria

Buah majakani berkhasiat untuk membersihkan bakteria di kawasan organ intim kewanitaan. Selain itu ia sangat bagus untuk mengatasi cairan berlebihan di kawasan Miss V dan membasmi bakteria penyebab keputihan. Untuk rawatan lanjutan buah majakani juga bagus untuk mencegah kanser serviks

Buah manjakani memberi kenikmatan se ks

Buah manjakani berfungsi sebagai ubat herba yang dapat membantu kekentalan org4n intim wanita. Khasiat buah manjakani bukan saja dapat dirasakan oleh kaum hawa, tetapi secara tidak langsung ia juga membantu kepuasan sang suami ketika melakukan hubungan se ks.

  • Awet Muda – Antioksidan dalam manjakani boleh melambatkan proses penuaan.
  • Mencegah Kencing Manis – Asid galik di dalam buah ini dapat mencegah kencing manis dan lelah.
  • Mencegah k4nser payud4ra dan r4him – Antioksidan dalam buah manjakani boleh mencegah kanser buah d4da dan k4nser r4him.
  • Mencegah bau yang tidak diingini – Buah manjakani bersifat astringen, membasmi bakteria dan kuman yang mengakibatkan bau yang tidak enak pada Miss V.
  • Merawat otot-otot di dalam miss V – Tannin yang terdapat di dalam buah manjakani mempunyai sifat menegangkan semula otot-otot dalam Miss V dan menyebabkan ia menjadi sempit.
  • Mengurangkan lendir pada Miss V – Astringen juga mampu menyerap segala lendir pada miss v yang menyebabkan bau tidak enak.
  • Membersihkan lendir h4id dan nifas – Astringen juga mampu menyerap lebihan d4rah h4id dan nifas.
  • Mengetatkan otot – Astringen juga mengetatkan semula otot- otot di dalam Miss V terutamanya selepas bersalin.
  • Menegangkan dan mencantikan kulit – Astringen dalam buah manjakani boleh mencantikkan kulit dan mencegah jerawat.
  • Mata yang sihat – Astringen terbukti dapat memberikan penglihatan yang jelas
  • Merawat payud4ra – Buah manjakani mempunyai sifat menegangkan kembali otot-otot dan buah manjakani dapat memperbaiki payud4ra yang kendur.
  • Gigi dan tulang – Kalsium dalam buah manjakani boleh membantu menguatkan gigi dan tulang.
  • Mulut – Astringen dalam buah manjakani dapat menjaga kebersihan mulut.
  • Kulit kering dan berminyak – Astringen juga dapat merawat kulit kering dan berminyak.
    Melancarkan pembuangan air besar – Disebabkan buah manjakani mempunyai serat makanan, ia dapat melancarkan pembuangan air besar. Vitamin dan zat serta karbohidrat dan protein
  • mampu meningkatkan kesihatan anda.
Continue Reading

Tips Bermanfaat

Tips Kumpul Duit RM5 Untuk Beli Emas Hujung Tahun

Published

on

Tips Kumpul Duit RM5 Untuk Beli Emas Hujung Tahun

Tidak dinafikan ramai kaum wanita menyimpan niat untuk membeli emas. Emas diibarat sebagai kawan baik dan menjadi aksesori wajib ada pada setiap wanita. Malah nilai emas yang sentiasa meningkat menjadi satu pelaburan terbaik jika terdesak.

Perkongsian dari laman sosial facebook dari Chienta Mul’aien II ini yang memberitahu cara terbaik terutama buat surirumah untuk memperoleh barangan emas ini setiap tahun. Menurutnya dia telah menyimpan duit RM5 setiap hari dan hasilnya pada hujung tahun akan membeli emas sebagai satu pelaburan terbaik untuk masa depan.

Tips Kumpul Duit RM5 Untuk Beli Emas Hujung Tahun

Ini Caranya:

Saya nak share terutama untuk suri rumah. Dari awal kahwin saya didik diri untuk simpan duit RM5. Termasuklah duit belanja atau duit nafkah yang diberi suami.
Setiap kali balik kedai ada saja note RM5 saya akan terus masuk dalam tabung. Jika mampu boleh juga kumpul duit RM20. Tidak kira berapa baki RM5 pasti akan masuk dalam tabung. Begitu juga jika ada duit hasil berniaga tetap akan masuk dalam tabung juga.

Kena disiplin menyimpan duit setiap hari.

Hasilnya:

Cukup setahun hasilnya sangat memuaskan hati. Dan setiap hujung tahun pasti akan membeli emas hasil duit simpanan RM5 ini.

Cabarannya:

Tidak kisah walau pernah diperli pasangan lain (ketika di kedai emas) yang mengatakan saya korek tabung untuk membeli barangan emas berkenaan. Saya tidak marah dengan perlian berkenaan kerana hasil menabung ada juga faedahnya. Saya tidak malu beli emas menggunakan duit RM5 berkenaan kerana hasil dari duit menyimpan selama setahun.

Kebaikan Lain:

Boleh digunakan ketika kecemasan. Pernah berlaku apabila suami kemalangan dan tiada duit dan pilihan terakhir tukar beli emas dengan duit untuk baiki kendereaan yang rosak.
Nilai emas makin lama makin naik dan memang tidak rugi membelli emas kerana ia simpanan jangka panjang yang menguntungkan.

Continue Reading

Tips Bermanfaat

Tukang Urut Kongsi 4 Tempat Urutan Yang Diperlukan Kaum Wanita, Cegah Sebelum Sakit Teruk

Published

on

Tukang Urut Kongsi 4 Tempat Urutan Yang Diperlukan Kaum Wanita, Cegah Sebelum Sakit Teruk

Percaya atau tidak, urutan yang bagus mampu hilangkan tekanan harian kaum mak-mak. Sebenarnya bukan percutian dan membeli belah saja yang patut anda dahulukan, kalau sesekali dapat curi peluang pergi spa atau berurut, anda akan dapat hasilnya dan rasa puas satu badan. Tetapi bahagian mana yang patut anda urut? Nak tahu lebih jelas, anda boleh semak perkongsian daripada tukang urut, Emy Haznida Hazairul Sham ini.

Sis akan share tentang jenis urutan yang diperlukan seorang perempuan. Of course sebagai seorang perempuan (tambahan yang dah mempunyai anak), akan mengalami keletihan yang jauh lebih tinggi berbanding lelaki. Ok, penat yang sis maksudkan bukan penat mental (tu dah satu hal), tapi yang ini more to physical exausted.

Walaupun seorang perempuan itu belum berkahwin atau melahirkan anak sekalipun, badan tetap akan letih dan memerlukan rehat yang secukupnya. Sesekali, korang kena trust your body. Bila dah mula rasa letih, jangan diabaikan (which is mmg selalu kita buat), atas alasan tak ada masa dan tak penting.

Mengurut ni terapi paling simple yang boleh anda buat. Pasang lilin atau penggunaan minyak pati aromaterapi memang membantu, tetapi kalau korang memerlukan ruang dan masa untuk berehat sambil dimanjakan, urutan adalah pilihan paling tepat. Ok, ini sis listkan beberapa urutan yang diperlukan oleh seseorg wanita gitchewww:

1. Kaki

Kalau tak sempat nak mengurut whole body, ambillah lebih kurang 30 minit untuk mengurut kaki. Semua stres badan ditanggung oleh kaki okay, sebab itulah bila kita mengurut, akan dimulakan dari kaki. Biasanya, bahagian ini jugaklah yang mempunyai banyak angin dan urat bersimpul. Bahagian kaki yang paling stres adalah betis dan celah peha.

Wanita dah bersalin khususnya, sakit di celahan peha ketika diurut adalah normal sebab uratnya bersangkut paut dengan rahim kita. Satu lagi kawasan azab sakitnya jika diurut pada kaki adalah bahagian belakang pelipat lutut. Jika anda obes atau seorang yang aktif, maka bersiap sedialah untuk merasai kesakitan ketika angin dan urat bersimpul dibetulkan semasa diurut.

2. Bahagian pinggang dan belakang badan

Normal sangat untuk rasa sakit pada kedua bahagian ini. Especially kalau korang jenis lasak dan main taram angkat barang-barang berat. Atau korang sejenis yang aktif dan suka buat aktiviti fizikal macam hiking ke, berzumba ke, atau apa saja aktiviti kecergasan yang mencabar kemampuan tubuh. Jangan pulak tak exercise lepas baca ni, actually semua aktiviti tu sangat bagus untuk memberi ruang kepada tubuh untuk recharge tetapi haruslah dilegakan dengan urutan. Jadi, tak adalah kes sakit badan and that’s it! Esok tak moh dah aku exercise. Tapi janganlah right after korang menggasak badan tu, hari tu jugak korang pi mengurut, terkujatlah urat-urat tu. Sebaiknya tunggulah 24-36 jam sebelum nak berurut.

Lagi satu, sakit pinggang ini normal kalau seorang perempuan tu selalu mendukung ank. Come on, kadang-kadang kita anak 4-5 tahun pun still berdukung. Betui dak? Terutama waktu nak mandikan ank atau nak hantar nurseri, memang akan berdukung. Lebih parah, kalau korang atau pengasuh duduk rumah tinggi, lagi melengkung tulang belakang tu. Jadi, biasanya kalau mengurut bahagian ini, ada beberapa point yang akan diberi perhatian lebih supaya korg akan lebih lega.

3. Bahu dan belikat

Selalunya yang akan rasa sakit pada bahagian ini adalah orang yang selalu menghadap komputer, photographer atau videographer misalnya, dan kerja-kerja yang memerlukan ketelitian seperti tukang masak, baker ke atau tailor. Haaa.. Tak sangka kan?

Dok tatap skrin komputer dari pagi sampai petang tanpa merehatkan diri memang antara punca kenapa bahu dan belikat tu selalu sakit. Yang menjahit tu pulak asyik menunduk, yang memasak pulak banyak menggerakkan upper body, sebab itulah korang selalu sakit bahagian itu. Untuk melegakan bahagian ini, selalunya tekanan ketika mengurut akan dibuat pada bahagian belakang tengkuk, membawa ke atas bahu dan ditarik ke bahagian belikat.

4. Kepala

Ok, urutan kepala ni pun penting. Tapi takdelah ditekan-tekan macam mengurut badan. Selalunya orang perempuan ni mudah sakit kepala atau pusing-pusing, jadi penyelesaiannya, sapu minyak cap kapak kan?

Bila korg selalu sakit kepala dan masih tidak kronik, itu tidak semestinya migrain. Boleh jadi korang terlalu letih dan banyak berfikir menyebabkan urat di sekitar T zone stres dan menggalakkan rasa sakit kepala. Biasanya urutan kepala ni akan dimulakan dengan memberi kelegaan pada T zone dan atas kening, kemudian dahi. Lepas tu, barulah urutan lembut atas kepala akan dibuat. Tapi urutannya tu ada cara yang betul untuk dibuat.

Kalau korang rasa kepala berat sangat, sis cadangkan korang basuh kepala dan bersyampu macam biasa. Sebelum membasahkan kepala, jirus air pada bahagian kaki ke betis dan seluruh badan. Biarkan sekejap, korang akn dapat rasa macam wap keluar, lepas tu barulah basahkan kepala dan mandi macam biasa k!

Untuk next post, in sha Allah sis akan cerita tentang urutan kegemaran perempuan (dan penting juga ya), yang berkait dengan batin. Tq sebab sudi baca post sis dengan tabah.

Continue Reading

Trending