Connect with us

Tips Bermanfaat

13 Manfaat Minyak Ikan Untuk Kesihatan Kita

Published

on

manfaat minyak ikan

Minyak ikan adalah salah satu makanan tambahan yang paling lazim digunakan. Ianya kaya dengan omega-3 asid lemak, yang sangat penting untuk kesihatan anda.

Jika anda tidak makan banyak ikan berminyak, mengambil suplemen minyak ikan boleh membantu anda mendapatkan asid lemak omega-3 yang cukup. Berikut adalah 13 manfaat minyak ikan untuk kesihatan kita.

Apa Itu Minyak Ikan?

minyak ikan

Minyak ikan adalah lemak atau minyak yang diekstrak daripada tisu ikan. Ia biasanya berasal dari ikan berminyak, seperti ikan hering, ikan tuna, ikan bilis, dan makarel. Namun ia kadang-kadang dihasilkan dari ikan-ikan lain, seperti halnya dengan minyak hati ikan kod.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengesyorkan makan 1-2 bahagian ikan setiap minggu. Ini kerana asid lemak omega-3 dalam ikan memberikan banyak manfaat kesihatan, termasuk perlindungan terhadap sejumlah penyakit.

Walau bagaimanapun, jika anda tidak makan 1-2 hidangan ikan seminggu, suplemen minyak ikan dapat membantu anda mendapatkan omega-3 yang cukup.

Sekitar 30% minyak ikan terdiri daripada omega-3, manakala baki 70% terdiri daripada lemak lain. Apa lagi, minyak ikan biasanya mengandungi beberapa vitamin A dan D.

Penting untuk diperhatikan bahawa jenis omega-3 yang didapati dalam minyak ikan mempunyai manfaat kesihatan yang lebih besar daripada omega-3 yang terdapat di beberapa sumber tumbuhan.

Omega-3 utama minyak ikan adalah asid eikosapentaenoic (EPA) dan asid docosahexaenoic (DHA), manakala omega-3 dalam sumber tumbuhan terutamanya asid alpha-linolenic (ALA). Walaupun ALA adalah asid lemak penting, EPA dan DHA mempunyai lebih banyak manfaat kesihatan.

Ia juga penting untuk mendapatkan omega-3 yang cukup kerana diet Barat telah menggantikan banyak omega-3 dengan lemak lain seperti omega-6s. Nisbah lemak yang rosak ini menyumbang kepada pelbagai penyakit.

Manfaat Minyak Ikan Untuk Kesihatan Kita

1. Meningkatkan Kesihatan Jantung

Penyakit jantung adalah punca utama kematian di seluruh dunia. Kajian menunjukkan bahawa orang yang makan banyak ikan mempunyai kadar penyakit jantung yang jauh lebih rendah.

Faktor risiko yang berlainan untuk penyakit jantung kelihatan berkurangan dengan penggunaan ikan atau minyak ikan. Manfaat minyak ikan untuk kesihatan jantung termasuk:

 • Tahap kolesterol: Ia boleh meningkatkan paras kolesterol “baik” HDL. Walau bagaimanapun, ia tidak kelihatan mengurangkan tahap kolesterol LDL yang “buruk”
 • Trigliserida: Ia boleh menurunkan trigliserida sekitar 15-30%.
 • Tekanan darah: Walaupun dalam dos yang kecil, ia mampu membantu mengurangkan tekanan darah pada orang yang mempunyai tekanan darah tinggi.
 • Plak: Ia mungkin menghalang plak yang menyebabkan arteri anda mengeras, serta membuat plak arteri lebih stabil dan lebih selamat pada mereka yang sudah memilikinya.
 • Aritmia yang fatal: Pada orang yang berisiko, ia boleh mengurangkan kejadian arrhythmia yang maut. Aritmia adalah irama jantung yang tidak normal yang boleh menyebabkan serangan jantung dalam beberapa kes.

Walaupun suplemen minyak ikan dapat meningkatkan banyak faktor risiko penyakit jantung, tidak ada bukti jelas yang dapat mencegah serangan jantung atau strok. Suplemen minyak ikan boleh mengurangkan beberapa risiko yang berkaitan dengan penyakit jantung. Walau bagaimanapun, tidak ada bukti yang jelas bahawa ia dapat mencegah serangan jantung atau strok.

2. Membantu Memperbaiki Masalah Mental Tertentu

Otak anda terdiri daripada hampir 60% lemak, dan kebanyakan lemak ini adalah asid lemak omega-3. Oleh itu, omega-3 adalah penting untuk fungsi otak normal. Sebenarnya, beberapa kajian mencadangkan bahawa orang yang mempunyai masalah mental mempunyai kadar darah omega-3 yang lebih rendah.

Menariknya, penyelidikan menunjukkan bahawa suplemen minyak ikan boleh menghalang permulaan atau memperbaiki gejala gangguan mental. Sebagai contoh, ia boleh mengurangkan kemungkinan gangguan psikotik pada mereka yang berisiko. Di samping itu, dengan menambah minyak ikan dalam dos yang tinggi dapat mengurangkan beberapa gejala skizofrenia dan gangguan bipolar.

Suplemen minyak ikan boleh memperbaiki gejala gangguan psikiatri tertentu. Kesan ini mungkin disebabkan oleh peningkatan pengambilan asid lemak omega-3.

3. Membantu Mengurangkan Berat Badan

Obesiti ditakrifkan sebagai mempunyai indeks jisim badan (BMI) lebih besar daripada 30. Di peringkat global, kira-kira 39% orang dewasa berlebihan berat badan, manakala 13% adalah obes. Jumlahnya lebih tinggi di negara berpendapatan tinggi seperti AS.

Obesiti dengan ketara dapat meningkatkan risiko penyakit lain, termasuk penyakit jantung, diabetes jenis 2, dan kanser. Suplemen minyak ikan boleh meningkatkan komposisi badan dan faktor risiko penyakit jantung di kalangan orang gemuk.

Selain itu, beberapa kajian menunjukkan bahawa suplemen minyak ikan, bersama dengan diet atau senaman, dapat membantu menurunkan berat badan. Walau bagaimanapun, tidak semua kajian mendapati kesan yang sama.

Satu analisis 21 kajian menunjukkan bahawa suplemen minyak ikan tidak dapat mengurangkan berat badan pada individu yang gemuk tetapi mengurangkan lilitan pinggang dan nisbah pinggang hingga pinggang.

4. Meningkatkan Kesihatan Mata

Seperti otak anda, mata anda bergantung kepada lemak omega-3. Bukti menunjukkan bahawa orang yang tidak mendapat cukup omega-3 mempunyai risiko penyakit mata yang lebih besar.

Tambahan pula, kesihatan mata mula menurun dalam usia tua, yang boleh membawa kepada age-related macular degeneration (AMD). Makan ikan dikaitkan dengan risiko AMD yang berkurangan, tetapi hasil minyak suplemen ikan kurang meyakinkan.

Satu kajian mendapati bahawa mengambil dos minyak ikan yang tinggi selama 19 minggu meningkatkan penglihatan dalam semua pesakit AMD. Walau bagaimanapun, ini adalah kajian yang sangat kecil.

Dua kajian yang lebih besar mengkaji kesan gabungan omega-3 dan nutrien lain pada AMD. Satu kajian menunjukkan kesan positif, sementara yang lain menunjukkan tiada kesan. Oleh itu, hasilnya tidak jelas.

5. Mampu Mengurangkan Keradangan

Keradangan adalah cara sistem imun anda untuk memerangi jangkitan dan mengubati kecederaan. Walau bagaimanapun, keradangan kronik dikaitkan dengan penyakit yang serius, seperti obesiti, diabetes, kemurungan, dan penyakit jantung.

Mengurangkan keradangan boleh membantu merawat gejala penyakit ini. Kerana minyak ikan mempunyai sifat anti radang, ia boleh membantu merawat keadaan yang melibatkan keradangan kronik.

Sebagai contoh, dalam individu yang tertekan dan gemuk, minyak ikan boleh mengurangkan pengeluaran dan pernyataan gen yang mengandungi molekul keradangan yang disebut sitokin.

Lebih-lebih lagi, suplemen minyak ikan dapat mengurangkan sakit sendi, kekakuan dan keperluan ubat-ubatan pada orang dengan arthritis rheumatoid, yang menyebabkan sendi yang menyakitkan.

Walaupun inflammatory bowel disease (IBD) juga dicetuskan oleh keradangan, tidak ada bukti yang jelas untuk mencadangkan sama ada minyak ikan meningkatkan gejala-gejalanya.

6. Meningkatkan Kesihatan Kulit

Kulit anda adalah organ terbesar dalam tubuh anda, dan ia mengandungi banyak asid lemak omega-3. Kesihatan kulit boleh merosot sepanjang hayat anda, terutamanya semasa usia tua atau selepas pendedahan matahari yang terlalu banyak. Yang mengatakan, terdapat beberapa gangguan kulit yang boleh mendapat manfaat daripada suplemen minyak ikan, termasuk psoriasis dan dermatitis.

7. Meningkatkan Kesihatan Ketika Hamil dan Janin

Omega-3 adalah penting untuk pertumbuhan awal dan perkembangan bayi. Oleh itu, penting bagi ibu untuk mendapatkan omega-3 yang cukup semasa mengandung dan semasa menyusu.

Suplemen minyak ikan pada ibu mengandung dan menyusu dapat meningkatkan koordinasi mata-mata pada bayi. Walau bagaimanapun, tidak jelas sama ada pembelajaran atau IQ bertambah baik.

Mengambil suplemen minyak ikan semasa mengandung dan menyusukan bayi juga boleh meningkatkan perkembangan visual bayi dan membantu mengurangkan risiko alahan

8. Mampu Mengurangkan Lemak Pada Hati

lemak hati

Hati anda memproses kebanyakan lemak dalam badan anda dan boleh memainkan peranan dalam penambahan berat badan. Penyakit hati semakin meningkat – terutamanya non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD), di mana lemak terakumulasi di hati anda).

Suplemen minyak ikan boleh memperbaiki fungsi hati dan keradangan, yang boleh membantu mengurangkan gejala NAFLD dan jumlah lemak dalam hati anda.

9. Membantu Mengurangkan Risiko Kemurungan (Depression)

Kemurungan dijangka menjadi punca penyakit terbesar kedua pada tahun 2030. Menariknya, orang yang mengalami kemurungan utama kelihatannya mempunyai tahap darah yang lebih rendah iaitu omega-3.

Kajian menunjukkan bahawa minyak ikan dan suplemen omega-3 boleh meningkatkan gejala kemurungan. Selain itu, beberapa kajian menunjukkan bahawa minyak yang kaya dengan EPA membantu mengurangkan gejala depresi lebih daripada DHA.

10. Meningkatkan Perhatian dan Hiperaktif Pada Kanak-kanak

Beberapa gangguan tingkah laku pada kanak-kanak, seperti gangguan hiperaktif kekurangan perhatian (ADHD), melibatkan hiperaktif dan tidak memberi perhatian.

Memandangkan omega-3 membentuk sebahagian besar otak, mendapat cukup daripada mereka mungkin penting untuk mencegah gangguan tingkah laku pada awal kehidupan.

Suplemen minyak ikan boleh meningkatkan hiperaktif, tidak masuk akal, impulsif, dan pencerobohan pada kanak-kanak. Ini boleh memberi manfaat kepada pembelajaran awal.

11. Mencegah Gejala Penurunan Mental

Ketika umur meningkat, fungsi otak akan melambat, dan risiko penyakit Alzheimer anda meningkat. Orang yang makan ikan lebih cenderung mengalami penurunan yang lebih perlahan dalam fungsi otak pada usia tua.

Walau bagaimanapun, kajian mengenai suplemen minyak ikan pada orang dewasa yang lebih tua tidak memberikan keterangan yang jelas bahawa mereka boleh memperlahankan penurunan fungsi otak.

Walau bagaimanapun, beberapa kajian yang sangat kecil telah menunjukkan bahawa minyak ikan boleh meningkatkan ingatan pada orang yang sihat, dewasa yang lebih tua.

12. Mengurangkan Risiko Asma dan Alahan

Asma, yang boleh menyebabkan bengkak pada paru-paru dan sesak nafas, menjadi lebih biasa pada bayi. Beberapa kajian menunjukkan bahawa minyak ikan boleh mengurangkan gejala asma, terutamanya dalam kehidupan awal.

Dalam satu kajian semula di hampir 100,000 orang, pengambilan ikan atau omega-3 ibu telah dijumpai untuk mengurangkan risiko asma pada kanak-kanak sebanyak 24-29%. Tambahan pula, suplemen minyak ikan pada ibu hamil boleh mengurangkan risiko alahan pada bayi.

13. Meningkatkan Kesihatan Tulang

Semasa usia tua, tulang boleh mula kehilangan mineral penting mereka, menjadikan mereka lebih cenderung untuk pecah. Ini boleh menyebabkan keadaan seperti osteoporosis dan osteoarthritis. Kalsium dan vitamin D sangat penting untuk kesihatan tulang, tetapi beberapa kajian mencadangkan bahawa asid lemak omega-3 juga boleh bermanfaat.

Orang yang mempunyai pengambilan omega-3 yang lebih tinggi dan paras darah mungkin mempunyai kepadatan mineral tulang yang lebih baik (BMD).

Walau bagaimanapun, tidak jelas sama ada suplemen minyak ikan meningkatkan BMD. Sejumlah kajian kecil mencadangkan bahawa suplemen minyak ikan mengurangkan penanda kerosakan tulang, yang boleh mencegah penyakit tulang.

Kesimpulan

Omega-3 menyumbang kepada perkembangan otak dan mata yang normal. Mereka memerangi keradangan dan boleh membantu mencegah penyakit jantung dan penurunan fungsi otak. Seperti minyak ikan mengandungi banyak omega-3, mereka yang berisiko gangguan ini boleh mendapat manfaat daripada mengambilnya.

Walau bagaimanapun, makan makanan keseluruhan hampir selalu lebih baik daripada mengambil suplemen, dan makan dua bahagian ikan berminyak setiap minggu boleh memberi anda cukup omega-3s. Sebenarnya, ikan adalah berkesan sebagai minyak ikan – sekiranya tidak lebih – mencegah banyak penyakit. Tuntasnya, suplemen minyak ikan adalah alternatif yang baik jika anda tidak makan ikan.

Sudah baca? Apa pendapat anda? Jangan lupa LIKE, SHARE dan KOMEN ya? Terima kasih! Majalah Ilmiah

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips Bermanfaat

Ini Khasiat Buah Manjakani Yang Membantu Wanita Cantik Luar Dalam. Confirm Suami Asyik Melekat Je

Published

on

Ini Khasiat Buah Manjakani Yang Membantu Wanita Cantik Luar Dalam. Confirm Suami Asyik Melekat Je

Merawat alat sulit wanita

Buah majakani dapat membersihkan bakteria di kawasan org4n intim wanita. Khasiatnya sangat bagus untuk mengatasi keputihan. Manjakani mengandungi tannin yang bagus untuk mengetatkan otot v4gina, vitamin A dan C, kalsium, protein, serta mengandungi elemen astringent untuk membasmi bakteria penyebab keputihan. Khasiat lain yang didambakan oleh kaum wanita adalah untuk menambah ‘kerapatan’ dan menjadikan lubang v4gina lebih anjal.

Buah majakani digunakan sebagai ubat perancang kehamilan

Buah majakani sudah tidak asing lagi di kalangan wanita yang sudah berumahtangga. Meskipun buah majakani sendiri mempunyai khasiat untuk menyembuhkan luka, namun jika ia diolah semula fungsinya dapat mencegah kehamilan.

Membersihkan bakteria

Buah majakani berkhasiat untuk membersihkan bakteria di kawasan organ intim kewanitaan. Selain itu ia sangat bagus untuk mengatasi cairan berlebihan di kawasan Miss V dan membasmi bakteria penyebab keputihan. Untuk rawatan lanjutan buah majakani juga bagus untuk mencegah kanser serviks

Buah manjakani memberi kenikmatan se ks

Buah manjakani berfungsi sebagai ubat herba yang dapat membantu kekentalan org4n intim wanita. Khasiat buah manjakani bukan saja dapat dirasakan oleh kaum hawa, tetapi secara tidak langsung ia juga membantu kepuasan sang suami ketika melakukan hubungan se ks.

 • Awet Muda – Antioksidan dalam manjakani boleh melambatkan proses penuaan.
 • Mencegah Kencing Manis – Asid galik di dalam buah ini dapat mencegah kencing manis dan lelah.
 • Mencegah k4nser payud4ra dan r4him – Antioksidan dalam buah manjakani boleh mencegah kanser buah d4da dan k4nser r4him.
 • Mencegah bau yang tidak diingini – Buah manjakani bersifat astringen, membasmi bakteria dan kuman yang mengakibatkan bau yang tidak enak pada Miss V.
 • Merawat otot-otot di dalam miss V – Tannin yang terdapat di dalam buah manjakani mempunyai sifat menegangkan semula otot-otot dalam Miss V dan menyebabkan ia menjadi sempit.
 • Mengurangkan lendir pada Miss V – Astringen juga mampu menyerap segala lendir pada miss v yang menyebabkan bau tidak enak.
 • Membersihkan lendir h4id dan nifas – Astringen juga mampu menyerap lebihan d4rah h4id dan nifas.
 • Mengetatkan otot – Astringen juga mengetatkan semula otot- otot di dalam Miss V terutamanya selepas bersalin.
 • Menegangkan dan mencantikan kulit – Astringen dalam buah manjakani boleh mencantikkan kulit dan mencegah jerawat.
 • Mata yang sihat – Astringen terbukti dapat memberikan penglihatan yang jelas
 • Merawat payud4ra – Buah manjakani mempunyai sifat menegangkan kembali otot-otot dan buah manjakani dapat memperbaiki payud4ra yang kendur.
 • Gigi dan tulang – Kalsium dalam buah manjakani boleh membantu menguatkan gigi dan tulang.
 • Mulut – Astringen dalam buah manjakani dapat menjaga kebersihan mulut.
 • Kulit kering dan berminyak – Astringen juga dapat merawat kulit kering dan berminyak.
  Melancarkan pembuangan air besar – Disebabkan buah manjakani mempunyai serat makanan, ia dapat melancarkan pembuangan air besar. Vitamin dan zat serta karbohidrat dan protein
 • mampu meningkatkan kesihatan anda.
Continue Reading

Tips Bermanfaat

Tips Kumpul Duit RM5 Untuk Beli Emas Hujung Tahun

Published

on

Tips Kumpul Duit RM5 Untuk Beli Emas Hujung Tahun

Tidak dinafikan ramai kaum wanita menyimpan niat untuk membeli emas. Emas diibarat sebagai kawan baik dan menjadi aksesori wajib ada pada setiap wanita. Malah nilai emas yang sentiasa meningkat menjadi satu pelaburan terbaik jika terdesak.

Perkongsian dari laman sosial facebook dari Chienta Mul’aien II ini yang memberitahu cara terbaik terutama buat surirumah untuk memperoleh barangan emas ini setiap tahun. Menurutnya dia telah menyimpan duit RM5 setiap hari dan hasilnya pada hujung tahun akan membeli emas sebagai satu pelaburan terbaik untuk masa depan.

Tips Kumpul Duit RM5 Untuk Beli Emas Hujung Tahun

Ini Caranya:

Saya nak share terutama untuk suri rumah. Dari awal kahwin saya didik diri untuk simpan duit RM5. Termasuklah duit belanja atau duit nafkah yang diberi suami.
Setiap kali balik kedai ada saja note RM5 saya akan terus masuk dalam tabung. Jika mampu boleh juga kumpul duit RM20. Tidak kira berapa baki RM5 pasti akan masuk dalam tabung. Begitu juga jika ada duit hasil berniaga tetap akan masuk dalam tabung juga.

Kena disiplin menyimpan duit setiap hari.

Hasilnya:

Cukup setahun hasilnya sangat memuaskan hati. Dan setiap hujung tahun pasti akan membeli emas hasil duit simpanan RM5 ini.

Cabarannya:

Tidak kisah walau pernah diperli pasangan lain (ketika di kedai emas) yang mengatakan saya korek tabung untuk membeli barangan emas berkenaan. Saya tidak marah dengan perlian berkenaan kerana hasil menabung ada juga faedahnya. Saya tidak malu beli emas menggunakan duit RM5 berkenaan kerana hasil dari duit menyimpan selama setahun.

Kebaikan Lain:

Boleh digunakan ketika kecemasan. Pernah berlaku apabila suami kemalangan dan tiada duit dan pilihan terakhir tukar beli emas dengan duit untuk baiki kendereaan yang rosak.
Nilai emas makin lama makin naik dan memang tidak rugi membelli emas kerana ia simpanan jangka panjang yang menguntungkan.

Continue Reading

Tips Bermanfaat

Tukang Urut Kongsi 4 Tempat Urutan Yang Diperlukan Kaum Wanita, Cegah Sebelum Sakit Teruk

Published

on

Tukang Urut Kongsi 4 Tempat Urutan Yang Diperlukan Kaum Wanita, Cegah Sebelum Sakit Teruk

Percaya atau tidak, urutan yang bagus mampu hilangkan tekanan harian kaum mak-mak. Sebenarnya bukan percutian dan membeli belah saja yang patut anda dahulukan, kalau sesekali dapat curi peluang pergi spa atau berurut, anda akan dapat hasilnya dan rasa puas satu badan. Tetapi bahagian mana yang patut anda urut? Nak tahu lebih jelas, anda boleh semak perkongsian daripada tukang urut, Emy Haznida Hazairul Sham ini.

Sis akan share tentang jenis urutan yang diperlukan seorang perempuan. Of course sebagai seorang perempuan (tambahan yang dah mempunyai anak), akan mengalami keletihan yang jauh lebih tinggi berbanding lelaki. Ok, penat yang sis maksudkan bukan penat mental (tu dah satu hal), tapi yang ini more to physical exausted.

Walaupun seorang perempuan itu belum berkahwin atau melahirkan anak sekalipun, badan tetap akan letih dan memerlukan rehat yang secukupnya. Sesekali, korang kena trust your body. Bila dah mula rasa letih, jangan diabaikan (which is mmg selalu kita buat), atas alasan tak ada masa dan tak penting.

Mengurut ni terapi paling simple yang boleh anda buat. Pasang lilin atau penggunaan minyak pati aromaterapi memang membantu, tetapi kalau korang memerlukan ruang dan masa untuk berehat sambil dimanjakan, urutan adalah pilihan paling tepat. Ok, ini sis listkan beberapa urutan yang diperlukan oleh seseorg wanita gitchewww:

1. Kaki

Kalau tak sempat nak mengurut whole body, ambillah lebih kurang 30 minit untuk mengurut kaki. Semua stres badan ditanggung oleh kaki okay, sebab itulah bila kita mengurut, akan dimulakan dari kaki. Biasanya, bahagian ini jugaklah yang mempunyai banyak angin dan urat bersimpul. Bahagian kaki yang paling stres adalah betis dan celah peha.

Wanita dah bersalin khususnya, sakit di celahan peha ketika diurut adalah normal sebab uratnya bersangkut paut dengan rahim kita. Satu lagi kawasan azab sakitnya jika diurut pada kaki adalah bahagian belakang pelipat lutut. Jika anda obes atau seorang yang aktif, maka bersiap sedialah untuk merasai kesakitan ketika angin dan urat bersimpul dibetulkan semasa diurut.

2. Bahagian pinggang dan belakang badan

Normal sangat untuk rasa sakit pada kedua bahagian ini. Especially kalau korang jenis lasak dan main taram angkat barang-barang berat. Atau korang sejenis yang aktif dan suka buat aktiviti fizikal macam hiking ke, berzumba ke, atau apa saja aktiviti kecergasan yang mencabar kemampuan tubuh. Jangan pulak tak exercise lepas baca ni, actually semua aktiviti tu sangat bagus untuk memberi ruang kepada tubuh untuk recharge tetapi haruslah dilegakan dengan urutan. Jadi, tak adalah kes sakit badan and that’s it! Esok tak moh dah aku exercise. Tapi janganlah right after korang menggasak badan tu, hari tu jugak korang pi mengurut, terkujatlah urat-urat tu. Sebaiknya tunggulah 24-36 jam sebelum nak berurut.

Lagi satu, sakit pinggang ini normal kalau seorang perempuan tu selalu mendukung ank. Come on, kadang-kadang kita anak 4-5 tahun pun still berdukung. Betui dak? Terutama waktu nak mandikan ank atau nak hantar nurseri, memang akan berdukung. Lebih parah, kalau korang atau pengasuh duduk rumah tinggi, lagi melengkung tulang belakang tu. Jadi, biasanya kalau mengurut bahagian ini, ada beberapa point yang akan diberi perhatian lebih supaya korg akan lebih lega.

3. Bahu dan belikat

Selalunya yang akan rasa sakit pada bahagian ini adalah orang yang selalu menghadap komputer, photographer atau videographer misalnya, dan kerja-kerja yang memerlukan ketelitian seperti tukang masak, baker ke atau tailor. Haaa.. Tak sangka kan?

Dok tatap skrin komputer dari pagi sampai petang tanpa merehatkan diri memang antara punca kenapa bahu dan belikat tu selalu sakit. Yang menjahit tu pulak asyik menunduk, yang memasak pulak banyak menggerakkan upper body, sebab itulah korang selalu sakit bahagian itu. Untuk melegakan bahagian ini, selalunya tekanan ketika mengurut akan dibuat pada bahagian belakang tengkuk, membawa ke atas bahu dan ditarik ke bahagian belikat.

4. Kepala

Ok, urutan kepala ni pun penting. Tapi takdelah ditekan-tekan macam mengurut badan. Selalunya orang perempuan ni mudah sakit kepala atau pusing-pusing, jadi penyelesaiannya, sapu minyak cap kapak kan?

Bila korg selalu sakit kepala dan masih tidak kronik, itu tidak semestinya migrain. Boleh jadi korang terlalu letih dan banyak berfikir menyebabkan urat di sekitar T zone stres dan menggalakkan rasa sakit kepala. Biasanya urutan kepala ni akan dimulakan dengan memberi kelegaan pada T zone dan atas kening, kemudian dahi. Lepas tu, barulah urutan lembut atas kepala akan dibuat. Tapi urutannya tu ada cara yang betul untuk dibuat.

Kalau korang rasa kepala berat sangat, sis cadangkan korang basuh kepala dan bersyampu macam biasa. Sebelum membasahkan kepala, jirus air pada bahagian kaki ke betis dan seluruh badan. Biarkan sekejap, korang akn dapat rasa macam wap keluar, lepas tu barulah basahkan kepala dan mandi macam biasa k!

Untuk next post, in sha Allah sis akan cerita tentang urutan kegemaran perempuan (dan penting juga ya), yang berkait dengan batin. Tq sebab sudi baca post sis dengan tabah.

Continue Reading

Trending