13 Manfaat Minyak Ikan Untuk Kesihatan Kita

manfaat minyak ikan

Minyak ikan adalah salah satu makanan tambahan yang paling lazim digunakan. Ianya kaya dengan omega-3 asid lemak, yang sangat penting untuk kesihatan anda.

Jika anda tidak makan banyak ikan berminyak, mengambil suplemen minyak ikan boleh membantu anda mendapatkan asid lemak omega-3 yang cukup. Berikut adalah 13 manfaat minyak ikan untuk kesihatan kita.

Apa Itu Minyak Ikan?

minyak ikan

Minyak ikan adalah lemak atau minyak yang diekstrak daripada tisu ikan. Ia biasanya berasal dari ikan berminyak, seperti ikan hering, ikan tuna, ikan bilis, dan makarel. Namun ia kadang-kadang dihasilkan dari ikan-ikan lain, seperti halnya dengan minyak hati ikan kod.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengesyorkan makan 1-2 bahagian ikan setiap minggu. Ini kerana asid lemak omega-3 dalam ikan memberikan banyak manfaat kesihatan, termasuk perlindungan terhadap sejumlah penyakit.

Walau bagaimanapun, jika anda tidak makan 1-2 hidangan ikan seminggu, suplemen minyak ikan dapat membantu anda mendapatkan omega-3 yang cukup.

Sekitar 30% minyak ikan terdiri daripada omega-3, manakala baki 70% terdiri daripada lemak lain. Apa lagi, minyak ikan biasanya mengandungi beberapa vitamin A dan D.

Penting untuk diperhatikan bahawa jenis omega-3 yang didapati dalam minyak ikan mempunyai manfaat kesihatan yang lebih besar daripada omega-3 yang terdapat di beberapa sumber tumbuhan.

Omega-3 utama minyak ikan adalah asid eikosapentaenoic (EPA) dan asid docosahexaenoic (DHA), manakala omega-3 dalam sumber tumbuhan terutamanya asid alpha-linolenic (ALA). Walaupun ALA adalah asid lemak penting, EPA dan DHA mempunyai lebih banyak manfaat kesihatan.

Ia juga penting untuk mendapatkan omega-3 yang cukup kerana diet Barat telah menggantikan banyak omega-3 dengan lemak lain seperti omega-6s. Nisbah lemak yang rosak ini menyumbang kepada pelbagai penyakit.

Manfaat Minyak Ikan Untuk Kesihatan Kita

1. Meningkatkan Kesihatan Jantung

Penyakit jantung adalah punca utama kematian di seluruh dunia. Kajian menunjukkan bahawa orang yang makan banyak ikan mempunyai kadar penyakit jantung yang jauh lebih rendah.

Faktor risiko yang berlainan untuk penyakit jantung kelihatan berkurangan dengan penggunaan ikan atau minyak ikan. Manfaat minyak ikan untuk kesihatan jantung termasuk:

  • Tahap kolesterol: Ia boleh meningkatkan paras kolesterol “baik” HDL. Walau bagaimanapun, ia tidak kelihatan mengurangkan tahap kolesterol LDL yang “buruk”
  • Trigliserida: Ia boleh menurunkan trigliserida sekitar 15-30%.
  • Tekanan darah: Walaupun dalam dos yang kecil, ia mampu membantu mengurangkan tekanan darah pada orang yang mempunyai tekanan darah tinggi.
  • Plak: Ia mungkin menghalang plak yang menyebabkan arteri anda mengeras, serta membuat plak arteri lebih stabil dan lebih selamat pada mereka yang sudah memilikinya.
  • Aritmia yang fatal: Pada orang yang berisiko, ia boleh mengurangkan kejadian arrhythmia yang maut. Aritmia adalah irama jantung yang tidak normal yang boleh menyebabkan serangan jantung dalam beberapa kes.

Walaupun suplemen minyak ikan dapat meningkatkan banyak faktor risiko penyakit jantung, tidak ada bukti jelas yang dapat mencegah serangan jantung atau strok. Suplemen minyak ikan boleh mengurangkan beberapa risiko yang berkaitan dengan penyakit jantung. Walau bagaimanapun, tidak ada bukti yang jelas bahawa ia dapat mencegah serangan jantung atau strok.

2. Membantu Memperbaiki Masalah Mental Tertentu

Otak anda terdiri daripada hampir 60% lemak, dan kebanyakan lemak ini adalah asid lemak omega-3. Oleh itu, omega-3 adalah penting untuk fungsi otak normal. Sebenarnya, beberapa kajian mencadangkan bahawa orang yang mempunyai masalah mental mempunyai kadar darah omega-3 yang lebih rendah.

Menariknya, penyelidikan menunjukkan bahawa suplemen minyak ikan boleh menghalang permulaan atau memperbaiki gejala gangguan mental. Sebagai contoh, ia boleh mengurangkan kemungkinan gangguan psikotik pada mereka yang berisiko. Di samping itu, dengan menambah minyak ikan dalam dos yang tinggi dapat mengurangkan beberapa gejala skizofrenia dan gangguan bipolar.

Suplemen minyak ikan boleh memperbaiki gejala gangguan psikiatri tertentu. Kesan ini mungkin disebabkan oleh peningkatan pengambilan asid lemak omega-3.

3. Membantu Mengurangkan Berat Badan

Obesiti ditakrifkan sebagai mempunyai indeks jisim badan (BMI) lebih besar daripada 30. Di peringkat global, kira-kira 39% orang dewasa berlebihan berat badan, manakala 13% adalah obes. Jumlahnya lebih tinggi di negara berpendapatan tinggi seperti AS.

Obesiti dengan ketara dapat meningkatkan risiko penyakit lain, termasuk penyakit jantung, diabetes jenis 2, dan kanser. Suplemen minyak ikan boleh meningkatkan komposisi badan dan faktor risiko penyakit jantung di kalangan orang gemuk.

Selain itu, beberapa kajian menunjukkan bahawa suplemen minyak ikan, bersama dengan diet atau senaman, dapat membantu menurunkan berat badan. Walau bagaimanapun, tidak semua kajian mendapati kesan yang sama.

Satu analisis 21 kajian menunjukkan bahawa suplemen minyak ikan tidak dapat mengurangkan berat badan pada individu yang gemuk tetapi mengurangkan lilitan pinggang dan nisbah pinggang hingga pinggang.

4. Meningkatkan Kesihatan Mata

Seperti otak anda, mata anda bergantung kepada lemak omega-3. Bukti menunjukkan bahawa orang yang tidak mendapat cukup omega-3 mempunyai risiko penyakit mata yang lebih besar.

Tambahan pula, kesihatan mata mula menurun dalam usia tua, yang boleh membawa kepada age-related macular degeneration (AMD). Makan ikan dikaitkan dengan risiko AMD yang berkurangan, tetapi hasil minyak suplemen ikan kurang meyakinkan.

Satu kajian mendapati bahawa mengambil dos minyak ikan yang tinggi selama 19 minggu meningkatkan penglihatan dalam semua pesakit AMD. Walau bagaimanapun, ini adalah kajian yang sangat kecil.

Dua kajian yang lebih besar mengkaji kesan gabungan omega-3 dan nutrien lain pada AMD. Satu kajian menunjukkan kesan positif, sementara yang lain menunjukkan tiada kesan. Oleh itu, hasilnya tidak jelas.

5. Mampu Mengurangkan Keradangan

Keradangan adalah cara sistem imun anda untuk memerangi jangkitan dan mengubati kecederaan. Walau bagaimanapun, keradangan kronik dikaitkan dengan penyakit yang serius, seperti obesiti, diabetes, kemurungan, dan penyakit jantung.

Mengurangkan keradangan boleh membantu merawat gejala penyakit ini. Kerana minyak ikan mempunyai sifat anti radang, ia boleh membantu merawat keadaan yang melibatkan keradangan kronik.

Sebagai contoh, dalam individu yang tertekan dan gemuk, minyak ikan boleh mengurangkan pengeluaran dan pernyataan gen yang mengandungi molekul keradangan yang disebut sitokin.

Lebih-lebih lagi, suplemen minyak ikan dapat mengurangkan sakit sendi, kekakuan dan keperluan ubat-ubatan pada orang dengan arthritis rheumatoid, yang menyebabkan sendi yang menyakitkan.

Walaupun inflammatory bowel disease (IBD) juga dicetuskan oleh keradangan, tidak ada bukti yang jelas untuk mencadangkan sama ada minyak ikan meningkatkan gejala-gejalanya.

6. Meningkatkan Kesihatan Kulit

Kulit anda adalah organ terbesar dalam tubuh anda, dan ia mengandungi banyak asid lemak omega-3. Kesihatan kulit boleh merosot sepanjang hayat anda, terutamanya semasa usia tua atau selepas pendedahan matahari yang terlalu banyak. Yang mengatakan, terdapat beberapa gangguan kulit yang boleh mendapat manfaat daripada suplemen minyak ikan, termasuk psoriasis dan dermatitis.

7. Meningkatkan Kesihatan Ketika Hamil dan Janin

Omega-3 adalah penting untuk pertumbuhan awal dan perkembangan bayi. Oleh itu, penting bagi ibu untuk mendapatkan omega-3 yang cukup semasa mengandung dan semasa menyusu.

Suplemen minyak ikan pada ibu mengandung dan menyusu dapat meningkatkan koordinasi mata-mata pada bayi. Walau bagaimanapun, tidak jelas sama ada pembelajaran atau IQ bertambah baik.

Mengambil suplemen minyak ikan semasa mengandung dan menyusukan bayi juga boleh meningkatkan perkembangan visual bayi dan membantu mengurangkan risiko alahan

8. Mampu Mengurangkan Lemak Pada Hati

lemak hati

Hati anda memproses kebanyakan lemak dalam badan anda dan boleh memainkan peranan dalam penambahan berat badan. Penyakit hati semakin meningkat – terutamanya non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD), di mana lemak terakumulasi di hati anda).

Suplemen minyak ikan boleh memperbaiki fungsi hati dan keradangan, yang boleh membantu mengurangkan gejala NAFLD dan jumlah lemak dalam hati anda.

9. Membantu Mengurangkan Risiko Kemurungan (Depression)

Kemurungan dijangka menjadi punca penyakit terbesar kedua pada tahun 2030. Menariknya, orang yang mengalami kemurungan utama kelihatannya mempunyai tahap darah yang lebih rendah iaitu omega-3.

Kajian menunjukkan bahawa minyak ikan dan suplemen omega-3 boleh meningkatkan gejala kemurungan. Selain itu, beberapa kajian menunjukkan bahawa minyak yang kaya dengan EPA membantu mengurangkan gejala depresi lebih daripada DHA.

10. Meningkatkan Perhatian dan Hiperaktif Pada Kanak-kanak

Beberapa gangguan tingkah laku pada kanak-kanak, seperti gangguan hiperaktif kekurangan perhatian (ADHD), melibatkan hiperaktif dan tidak memberi perhatian.

Memandangkan omega-3 membentuk sebahagian besar otak, mendapat cukup daripada mereka mungkin penting untuk mencegah gangguan tingkah laku pada awal kehidupan.

Suplemen minyak ikan boleh meningkatkan hiperaktif, tidak masuk akal, impulsif, dan pencerobohan pada kanak-kanak. Ini boleh memberi manfaat kepada pembelajaran awal.

11. Mencegah Gejala Penurunan Mental

Ketika umur meningkat, fungsi otak akan melambat, dan risiko penyakit Alzheimer anda meningkat. Orang yang makan ikan lebih cenderung mengalami penurunan yang lebih perlahan dalam fungsi otak pada usia tua.

Walau bagaimanapun, kajian mengenai suplemen minyak ikan pada orang dewasa yang lebih tua tidak memberikan keterangan yang jelas bahawa mereka boleh memperlahankan penurunan fungsi otak.

Walau bagaimanapun, beberapa kajian yang sangat kecil telah menunjukkan bahawa minyak ikan boleh meningkatkan ingatan pada orang yang sihat, dewasa yang lebih tua.

12. Mengurangkan Risiko Asma dan Alahan

Asma, yang boleh menyebabkan bengkak pada paru-paru dan sesak nafas, menjadi lebih biasa pada bayi. Beberapa kajian menunjukkan bahawa minyak ikan boleh mengurangkan gejala asma, terutamanya dalam kehidupan awal.

Dalam satu kajian semula di hampir 100,000 orang, pengambilan ikan atau omega-3 ibu telah dijumpai untuk mengurangkan risiko asma pada kanak-kanak sebanyak 24-29%. Tambahan pula, suplemen minyak ikan pada ibu hamil boleh mengurangkan risiko alahan pada bayi.

13. Meningkatkan Kesihatan Tulang

Semasa usia tua, tulang boleh mula kehilangan mineral penting mereka, menjadikan mereka lebih cenderung untuk pecah. Ini boleh menyebabkan keadaan seperti osteoporosis dan osteoarthritis. Kalsium dan vitamin D sangat penting untuk kesihatan tulang, tetapi beberapa kajian mencadangkan bahawa asid lemak omega-3 juga boleh bermanfaat.

Orang yang mempunyai pengambilan omega-3 yang lebih tinggi dan paras darah mungkin mempunyai kepadatan mineral tulang yang lebih baik (BMD).

Walau bagaimanapun, tidak jelas sama ada suplemen minyak ikan meningkatkan BMD. Sejumlah kajian kecil mencadangkan bahawa suplemen minyak ikan mengurangkan penanda kerosakan tulang, yang boleh mencegah penyakit tulang.

Kesimpulan

Omega-3 menyumbang kepada perkembangan otak dan mata yang normal. Mereka memerangi keradangan dan boleh membantu mencegah penyakit jantung dan penurunan fungsi otak. Seperti minyak ikan mengandungi banyak omega-3, mereka yang berisiko gangguan ini boleh mendapat manfaat daripada mengambilnya.

Walau bagaimanapun, makan makanan keseluruhan hampir selalu lebih baik daripada mengambil suplemen, dan makan dua bahagian ikan berminyak setiap minggu boleh memberi anda cukup omega-3s. Sebenarnya, ikan adalah berkesan sebagai minyak ikan – sekiranya tidak lebih – mencegah banyak penyakit. Tuntasnya, suplemen minyak ikan adalah alternatif yang baik jika anda tidak makan ikan.

Sudah baca? Apa pendapat anda? Jangan lupa LIKE, SHARE dan KOMEN ya? Terima kasih! Majalah Ilmiah

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*