Connect with us

Tips Bermanfaat

14 Bahasa Tubuh Kucing Ini Ada Maksudnya, Tolong Jangan Salah Paham

Published

on

bahasa tubuh kucing

14 Bahasa Tubuh Kucing Ini Ada Maksudnya, Tolong Jangan Salah Paham

Hello, pencinta kucing! Pernahkah anda ingin tahu tentang kelakuan kucing anda yang aneh? Jangan risau, ada sebab mengapa kucing anda melakukan perkara-perkara ini. Bahasa tubuh kucing sukar untuk difahami oleh manusia. Dalam dunianya, komunikasi dilakukan melalui bau, bunyi, dan gerak tubuh. Isyarat ini menyampaikan perasaan mereka kepada haiwan lain dan kepada manusia.

bahasa tubuh kucing

Nah, kami telah menyusun ringkasan makna bahasa tubuh yang kucing lakukan. Dengan memahami pergerakan, anda dapat dengan mudah memahami apa yang anda inginkan, mengesan keadaan kesihatan dan menangani kecederaan yang disebabkan oleh perjuangan atau kemalangan dengan cepat. Dengar dengan teliti, ya!

1. Kucing akan menyapa, “hello!” Dengan perlahan-lahan menghirup, anda boleh menyapa atau menyerangnya

Apabila anda datang dan memasuki rumah, biasanya kucing akan meow pendek dengan nada yang ringan dan halus. Itulah ucapannya untuk menyambut anda. Tidak jarang, anda melihat seekor kucing berlari dengan keanggunan sambil merayap ujung ekornya ke arah anda. Bermakna dia menyambut anda dengan sukacita.

2. Jangan terkejut jika kucing anda tiba-tiba berjalan pantas, meraih apa-apa yang berdekatan. Dia tidak mahu merosakkan, sememangnya!

Sekiranya kucing anda melakukan ini, ia bererti bahawa dia lebih dari tenaga dan perlu bersenam. Biasanya anak kucing yang sering melakukan ini, dapatkan sofa dan melompat. Biarkan ia, dia menarik. Untuk menjadi sihat juga, bukan?

3. Jika bunyi ‘meow’ agak kuat, bermakna kucing anda lapar. Berikan makanan segera!

Pemilik kucing biasanya akan memahami bahasa badan kucing satu ini. Apabila kucing memanjang dengan nada yang kuat, itu bermakna dia lapar dan meminta makanan. Bercakap dengan lembut untuk bertindak balas supaya dia adalah pesakit kecil semasa anda menyediakan makanan.

4. Sikap duduk kucing yang sedang duduk atau berbaring sambil mengedip mata dengan perlahan, bermakna dia lebih bimbang

Kucing yang santai dan selesa akan meletakkan badan mereka di atas lantai, perlahan-lahan akan menghulurkan dan selepas itu menarik balik kuku mereka. Matanya berkilauan dan berkedip perlahan. Dalam keadaan ini, anda boleh menyerang atau menggaru mana-mana bahagian badan, terutamanya di bawah leher dan abdomen.

5. Kadang-kadang kucing suka bertindak tidak sopan dengan pergi ke meja dan tidur di tumpukan barang anda. Dia mempunyai tujuan tersendiri

Jika anda bekerja dan kucing anda tiba-tiba naik di atas meja dan tidur di buku atau papan kekunci komputer riba anda, itu bermakna dia ingin mendapatkan perhatian dan bau aroma anda untuk berasa lebih selamat.

6. Jangan cuba mendekati kucing anda apabila dia mengarahkan telinganya ke depan, kemudian berputar mundur, diikuti oleh murid yang mengecut

Bahasa badan ini adalah amaran bahawa anda harus segera meninggalkan dia sendiri kerana dia marah dan tidak mahu diganggu. Berhati-hati apabila telinga kucing menunjuk ke belakang, kerana ini menunjukkan kedudukan amaran. Jangan cuba menyentuh atau mengangkatnya kerana anda mungkin tercalar atau digigit.

7. “Sudah tentu, apa yang akan dijadikan pasangan jiwa saya, ya? Ouch … apa yang harus saya lakukan? Di manakah tuan saya? “

Terdapat anda, jenis kucing yang mudah gelisah. Biasanya ditandakan dengan menggigit kukunya. Tabiat ini adalah kebiasaan buruk di dunia kucing. Tetapi, mungkin dia mahu anda memotong kuku panjangnya.

8. Untungnya jika kucing anda suka menggosok tubuhnya yang manja dengan anda, dia sudah mendakwa anda sebagai dia sendiri!

Anda perlu gembira jika kucing anda melakukan ini. Jika dia mula menggosokkan kepalanya ke kaki atau tangan anda, itu bermakna dia sangat gembira berada di dekat anda. Anda sudah dianggap sebagai ‘dia’.

Sebenarnya, kelakuan ini bertujuan untuk membuat bau badan tersebar kepada anda. Dengan cara itu, dia akan mengenali anda dengan bau dengan mudah. Selepas menggosok tubuhnya, dia juga akan menjilat tubuhnya atau cakar untuk mengenali rasa dan bau badan anda.

9. Apabila ekor kucing memasuki antara kaki dan bulunya berkembang, dia berasa takut atau terkejut

bahasa tubuh kucing

Kucing biasanya melakukan tabiat ini jika mereka berasa terkejut dan takut. Mungkin dia bertemu dengan seorang lawan yang tidak dapat menaklukkannya, ingin lawannya tahu pergerakannya dan segera berpindah darinya. Uuh, maaf, ya!

10. Terutama jika kucing anda mendesis, ia juga bermakna kucing anda takut dengan tahap yang lebih tinggi

Jika kucing anda mendesis, itu bermakna dia berasa sesuatu yang ketakutan. Selain menjadi takut, kepungan ini biasanya dilakukan jika dia berasa terancam atau cemburu. Ia mungkin bahawa pasangannya didatangi oleh kucing lain atau kawasannya berada di bawah ancaman.

11. Ia menjengkelkan, apabila kucing menggaruk permaidani atau perkara lain yang mudah rosak, di belakangnya ia mempunyai tujuan tertentu

Gores permaidani bukan hanya cara untuk mengasah kuku tetapi juga digunakan untuk menandakan kawasan. Mengapa ia ditanda? Kucing anda berasa gembira dengan kehidupannya dan merasakan semua keperluannya dipenuhi. Dia tidak mahu kucing lain untuk menduduki jawatannya.

12. Kadang-kadang kucing anda akan menerkam kakimu apabila anda dekat dengan anda, jangan takut takut, betul …

Sekiranya kucing anda kerap ini, ia bermakna dia mahu bermain dengan anda dan mengamalkan naluri memburunya. Jemput dia bermain dengan memberinya bola atau mainan lain untuk menyalurkan hasrat ini.

13. Jika kucing menggulung di atas tanah, apakah yang ingin dikatakannya?

Jika kucing melakukan ini di hadapan anda, itu bermakna ia mahu bermain bersama. Kucing yang melakukan ini biasanya sudah sangat mempercayai pemiliknya. Tetapi jika dia melakukannya di hadapan kucing lain, itu bermakna dia merasa berminat dan menggodanya. Biasanya kucing betina melakukan ini.

14. Apabila telinga ditarik balik selari dengan kepala dalam kedudukan bertahan, itu bermakna kucing anda takut dan bersedia untuk menyerang

Apabila bertemu kucing atau binatang lain yang dianggap mengancam, kucing akan melakukan ini. Secara naluri, kucing itu merapatkan telinganya selari dengan kepalanya dalam posisi siap untuk menyerang untuk melindungi telinga dari cakar dan gigi semasa pertarungan. Kadang-kadang dia akan menggeram atau mendesis dengan memamerkan kuku depannya.

Sekiranya anda bertarung, kucing akan menggigit satu sama lain, menendang satu sama lain semasa meowing keras dan menjerit. Lebih baik tidak memisahkannya dengan segera. Siram dahulu dengan air baru yang anda ambil kucing anda selepas mereka memisahkannya. Jangan lupa dimandikan untuk mengelakkan bakteria dan kecederaan teruk.

Sekarang anda tahu, makna di sebalik pergerakan kucing? Mudah-mudahan artikel ini membantu anda mengetahui apa kucing yang benar-benar berfikir, ya!

Sudah baca? Apa pendapat anda? Jangan lupa LIKE, SHARE dan KOMEN ya? Terima kasih! Majalah Ilmiah

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips Bermanfaat

Ini Khasiat Buah Manjakani Yang Membantu Wanita Cantik Luar Dalam. Confirm Suami Asyik Melekat Je

Published

on

Ini Khasiat Buah Manjakani Yang Membantu Wanita Cantik Luar Dalam. Confirm Suami Asyik Melekat Je

Merawat alat sulit wanita

Buah majakani dapat membersihkan bakteria di kawasan org4n intim wanita. Khasiatnya sangat bagus untuk mengatasi keputihan. Manjakani mengandungi tannin yang bagus untuk mengetatkan otot v4gina, vitamin A dan C, kalsium, protein, serta mengandungi elemen astringent untuk membasmi bakteria penyebab keputihan. Khasiat lain yang didambakan oleh kaum wanita adalah untuk menambah ‘kerapatan’ dan menjadikan lubang v4gina lebih anjal.

Buah majakani digunakan sebagai ubat perancang kehamilan

Buah majakani sudah tidak asing lagi di kalangan wanita yang sudah berumahtangga. Meskipun buah majakani sendiri mempunyai khasiat untuk menyembuhkan luka, namun jika ia diolah semula fungsinya dapat mencegah kehamilan.

Membersihkan bakteria

Buah majakani berkhasiat untuk membersihkan bakteria di kawasan organ intim kewanitaan. Selain itu ia sangat bagus untuk mengatasi cairan berlebihan di kawasan Miss V dan membasmi bakteria penyebab keputihan. Untuk rawatan lanjutan buah majakani juga bagus untuk mencegah kanser serviks

Buah manjakani memberi kenikmatan se ks

Buah manjakani berfungsi sebagai ubat herba yang dapat membantu kekentalan org4n intim wanita. Khasiat buah manjakani bukan saja dapat dirasakan oleh kaum hawa, tetapi secara tidak langsung ia juga membantu kepuasan sang suami ketika melakukan hubungan se ks.

 • Awet Muda – Antioksidan dalam manjakani boleh melambatkan proses penuaan.
 • Mencegah Kencing Manis – Asid galik di dalam buah ini dapat mencegah kencing manis dan lelah.
 • Mencegah k4nser payud4ra dan r4him – Antioksidan dalam buah manjakani boleh mencegah kanser buah d4da dan k4nser r4him.
 • Mencegah bau yang tidak diingini – Buah manjakani bersifat astringen, membasmi bakteria dan kuman yang mengakibatkan bau yang tidak enak pada Miss V.
 • Merawat otot-otot di dalam miss V – Tannin yang terdapat di dalam buah manjakani mempunyai sifat menegangkan semula otot-otot dalam Miss V dan menyebabkan ia menjadi sempit.
 • Mengurangkan lendir pada Miss V – Astringen juga mampu menyerap segala lendir pada miss v yang menyebabkan bau tidak enak.
 • Membersihkan lendir h4id dan nifas – Astringen juga mampu menyerap lebihan d4rah h4id dan nifas.
 • Mengetatkan otot – Astringen juga mengetatkan semula otot- otot di dalam Miss V terutamanya selepas bersalin.
 • Menegangkan dan mencantikan kulit – Astringen dalam buah manjakani boleh mencantikkan kulit dan mencegah jerawat.
 • Mata yang sihat – Astringen terbukti dapat memberikan penglihatan yang jelas
 • Merawat payud4ra – Buah manjakani mempunyai sifat menegangkan kembali otot-otot dan buah manjakani dapat memperbaiki payud4ra yang kendur.
 • Gigi dan tulang – Kalsium dalam buah manjakani boleh membantu menguatkan gigi dan tulang.
 • Mulut – Astringen dalam buah manjakani dapat menjaga kebersihan mulut.
 • Kulit kering dan berminyak – Astringen juga dapat merawat kulit kering dan berminyak.
  Melancarkan pembuangan air besar – Disebabkan buah manjakani mempunyai serat makanan, ia dapat melancarkan pembuangan air besar. Vitamin dan zat serta karbohidrat dan protein
 • mampu meningkatkan kesihatan anda.
Continue Reading

Tips Bermanfaat

Tips Kumpul Duit RM5 Untuk Beli Emas Hujung Tahun

Published

on

Tips Kumpul Duit RM5 Untuk Beli Emas Hujung Tahun

Tidak dinafikan ramai kaum wanita menyimpan niat untuk membeli emas. Emas diibarat sebagai kawan baik dan menjadi aksesori wajib ada pada setiap wanita. Malah nilai emas yang sentiasa meningkat menjadi satu pelaburan terbaik jika terdesak.

Perkongsian dari laman sosial facebook dari Chienta Mul’aien II ini yang memberitahu cara terbaik terutama buat surirumah untuk memperoleh barangan emas ini setiap tahun. Menurutnya dia telah menyimpan duit RM5 setiap hari dan hasilnya pada hujung tahun akan membeli emas sebagai satu pelaburan terbaik untuk masa depan.

Tips Kumpul Duit RM5 Untuk Beli Emas Hujung Tahun

Ini Caranya:

Saya nak share terutama untuk suri rumah. Dari awal kahwin saya didik diri untuk simpan duit RM5. Termasuklah duit belanja atau duit nafkah yang diberi suami.
Setiap kali balik kedai ada saja note RM5 saya akan terus masuk dalam tabung. Jika mampu boleh juga kumpul duit RM20. Tidak kira berapa baki RM5 pasti akan masuk dalam tabung. Begitu juga jika ada duit hasil berniaga tetap akan masuk dalam tabung juga.

Kena disiplin menyimpan duit setiap hari.

Hasilnya:

Cukup setahun hasilnya sangat memuaskan hati. Dan setiap hujung tahun pasti akan membeli emas hasil duit simpanan RM5 ini.

Cabarannya:

Tidak kisah walau pernah diperli pasangan lain (ketika di kedai emas) yang mengatakan saya korek tabung untuk membeli barangan emas berkenaan. Saya tidak marah dengan perlian berkenaan kerana hasil menabung ada juga faedahnya. Saya tidak malu beli emas menggunakan duit RM5 berkenaan kerana hasil dari duit menyimpan selama setahun.

Kebaikan Lain:

Boleh digunakan ketika kecemasan. Pernah berlaku apabila suami kemalangan dan tiada duit dan pilihan terakhir tukar beli emas dengan duit untuk baiki kendereaan yang rosak.
Nilai emas makin lama makin naik dan memang tidak rugi membelli emas kerana ia simpanan jangka panjang yang menguntungkan.

Continue Reading

Tips Bermanfaat

Tukang Urut Kongsi 4 Tempat Urutan Yang Diperlukan Kaum Wanita, Cegah Sebelum Sakit Teruk

Published

on

Tukang Urut Kongsi 4 Tempat Urutan Yang Diperlukan Kaum Wanita, Cegah Sebelum Sakit Teruk

Percaya atau tidak, urutan yang bagus mampu hilangkan tekanan harian kaum mak-mak. Sebenarnya bukan percutian dan membeli belah saja yang patut anda dahulukan, kalau sesekali dapat curi peluang pergi spa atau berurut, anda akan dapat hasilnya dan rasa puas satu badan. Tetapi bahagian mana yang patut anda urut? Nak tahu lebih jelas, anda boleh semak perkongsian daripada tukang urut, Emy Haznida Hazairul Sham ini.

Sis akan share tentang jenis urutan yang diperlukan seorang perempuan. Of course sebagai seorang perempuan (tambahan yang dah mempunyai anak), akan mengalami keletihan yang jauh lebih tinggi berbanding lelaki. Ok, penat yang sis maksudkan bukan penat mental (tu dah satu hal), tapi yang ini more to physical exausted.

Walaupun seorang perempuan itu belum berkahwin atau melahirkan anak sekalipun, badan tetap akan letih dan memerlukan rehat yang secukupnya. Sesekali, korang kena trust your body. Bila dah mula rasa letih, jangan diabaikan (which is mmg selalu kita buat), atas alasan tak ada masa dan tak penting.

Mengurut ni terapi paling simple yang boleh anda buat. Pasang lilin atau penggunaan minyak pati aromaterapi memang membantu, tetapi kalau korang memerlukan ruang dan masa untuk berehat sambil dimanjakan, urutan adalah pilihan paling tepat. Ok, ini sis listkan beberapa urutan yang diperlukan oleh seseorg wanita gitchewww:

1. Kaki

Kalau tak sempat nak mengurut whole body, ambillah lebih kurang 30 minit untuk mengurut kaki. Semua stres badan ditanggung oleh kaki okay, sebab itulah bila kita mengurut, akan dimulakan dari kaki. Biasanya, bahagian ini jugaklah yang mempunyai banyak angin dan urat bersimpul. Bahagian kaki yang paling stres adalah betis dan celah peha.

Wanita dah bersalin khususnya, sakit di celahan peha ketika diurut adalah normal sebab uratnya bersangkut paut dengan rahim kita. Satu lagi kawasan azab sakitnya jika diurut pada kaki adalah bahagian belakang pelipat lutut. Jika anda obes atau seorang yang aktif, maka bersiap sedialah untuk merasai kesakitan ketika angin dan urat bersimpul dibetulkan semasa diurut.

2. Bahagian pinggang dan belakang badan

Normal sangat untuk rasa sakit pada kedua bahagian ini. Especially kalau korang jenis lasak dan main taram angkat barang-barang berat. Atau korang sejenis yang aktif dan suka buat aktiviti fizikal macam hiking ke, berzumba ke, atau apa saja aktiviti kecergasan yang mencabar kemampuan tubuh. Jangan pulak tak exercise lepas baca ni, actually semua aktiviti tu sangat bagus untuk memberi ruang kepada tubuh untuk recharge tetapi haruslah dilegakan dengan urutan. Jadi, tak adalah kes sakit badan and that’s it! Esok tak moh dah aku exercise. Tapi janganlah right after korang menggasak badan tu, hari tu jugak korang pi mengurut, terkujatlah urat-urat tu. Sebaiknya tunggulah 24-36 jam sebelum nak berurut.

Lagi satu, sakit pinggang ini normal kalau seorang perempuan tu selalu mendukung ank. Come on, kadang-kadang kita anak 4-5 tahun pun still berdukung. Betui dak? Terutama waktu nak mandikan ank atau nak hantar nurseri, memang akan berdukung. Lebih parah, kalau korang atau pengasuh duduk rumah tinggi, lagi melengkung tulang belakang tu. Jadi, biasanya kalau mengurut bahagian ini, ada beberapa point yang akan diberi perhatian lebih supaya korg akan lebih lega.

3. Bahu dan belikat

Selalunya yang akan rasa sakit pada bahagian ini adalah orang yang selalu menghadap komputer, photographer atau videographer misalnya, dan kerja-kerja yang memerlukan ketelitian seperti tukang masak, baker ke atau tailor. Haaa.. Tak sangka kan?

Dok tatap skrin komputer dari pagi sampai petang tanpa merehatkan diri memang antara punca kenapa bahu dan belikat tu selalu sakit. Yang menjahit tu pulak asyik menunduk, yang memasak pulak banyak menggerakkan upper body, sebab itulah korang selalu sakit bahagian itu. Untuk melegakan bahagian ini, selalunya tekanan ketika mengurut akan dibuat pada bahagian belakang tengkuk, membawa ke atas bahu dan ditarik ke bahagian belikat.

4. Kepala

Ok, urutan kepala ni pun penting. Tapi takdelah ditekan-tekan macam mengurut badan. Selalunya orang perempuan ni mudah sakit kepala atau pusing-pusing, jadi penyelesaiannya, sapu minyak cap kapak kan?

Bila korg selalu sakit kepala dan masih tidak kronik, itu tidak semestinya migrain. Boleh jadi korang terlalu letih dan banyak berfikir menyebabkan urat di sekitar T zone stres dan menggalakkan rasa sakit kepala. Biasanya urutan kepala ni akan dimulakan dengan memberi kelegaan pada T zone dan atas kening, kemudian dahi. Lepas tu, barulah urutan lembut atas kepala akan dibuat. Tapi urutannya tu ada cara yang betul untuk dibuat.

Kalau korang rasa kepala berat sangat, sis cadangkan korang basuh kepala dan bersyampu macam biasa. Sebelum membasahkan kepala, jirus air pada bahagian kaki ke betis dan seluruh badan. Biarkan sekejap, korang akn dapat rasa macam wap keluar, lepas tu barulah basahkan kepala dan mandi macam biasa k!

Untuk next post, in sha Allah sis akan cerita tentang urutan kegemaran perempuan (dan penting juga ya), yang berkait dengan batin. Tq sebab sudi baca post sis dengan tabah.

Continue Reading

Trending