Connect with us

Tips Bermanfaat

22 Khasiat Rambutan Dalam Merawat Pelbagai Penyakit

Published

on

22 Khasiat Rambutan Dalam Merawat Pelbagai Penyakit

Rambutan atau nama saintifiknya Niphelium Lappaceum kaya dengan vitamin A, C, protein, karbohidrat, dan serat. Mineral yang terkandung dalam buah rambutan pula adalah seperti kalsium, niacin, zat besi, potassium, fosfor, magnesium, dan zinc.

Apakah khasiat rambutan?

1. Merawat kencing manis

Buah rambutan boleh digunakan untuk merawat kencing manis. Caranya:

  1. Ambil lima biji buah rambutan yang telah masak, kupas dan keluarkan bijinya.
  2. Kemudian, biji tersebut dipotong dalam bentuk dadu dan digoreng sehingga kekuning-kuningan.
  3. Biji ini kemudiannya ditumbuk hingga halus, dan dicampur dengan air panas.
  4. Setelah air tersebut sejuk, minum air tadi.
  5. Minum sebanyak tiga kali sehari sebelum makan.

2. Menurunkan suhu badan yang panas akibat demam

Kulit buah rambutan juga boleh digunakan untuk menurunkan suhu panas akibat demam. Caranya:

  1. Ambil 15 gram kulit buah yang sudah kering lalu dicuci dan direbus dengan tiga gelas air hingga mendidih.
  2. Setelah sejuk, tapislah air tersebut dan diminum.
  3. Minum tiga kali sehari.

3. Mengurangkan uban

Rambutan juga boleh digunakan untuk mengurangkan uban di rambut. Anda hanya perlu sediakan daunnya sahaja. Caranya:

  1. Mula-mula, daun rambutan ditumbuk hingga halus.
  2. Kemudian, tambahkan sedikit air dan digaul hingga rata.
  3. Tapiskan.
  4. Basuh rambut dengan air tadi seperti syampu.
  5. Lakukan sehingga warna rambut kembali normal.

4. Mengubati ulser mulut

Rambutan juga boleh digunakan untuk mngubati ulser mulut. Caranya:

  1. Ambil kulit kayu rambutan, bersihkan dan rebus dengan dua gelas air bersih.
  2. Apabila sudah sejuk, gunakan untuk berkumur.

5. Rawatan tradisional untuk pelbagai penyakit

Buah ini adalah ubat tradisional di Malaysia dan Indonesia yang telah digunakan selama beratus-ratus tahun. Ia digunakan dalam beberapa rawatan untuk penyakit seperti kencing manis, darah tinggi dan pelbagai penyakit lain.

6. Meningkatkan tenaga

Karbohidrat dan protein dalam rambutan membantu untuk meningkatkan tenaga dan mengelakkan kembung perut. Rambutan juga kaya dengan air yang membantu untuk mendapatkan kembali tenaga yang hilang dan menghilangkan dahaga.

7. Membantu penyerapan mikro nutrien

Vitamin C dalam rambutan membantu tubuh anda dalam proses penyerapan mineral, besi dan tembaga. Ia juga melindungi tubuh daripada rosak akibat dari radikal bebas.

8. Menyingkirkan radikal bebas

Salah satu daripada nutrien utama rambutan adalah asid Gallic. Kompaun ini berfungsi sebagai pemusnah radikal bebas dan melindungi badan kita daripada kerosakan oksidatif dan amat membantu untuk melawan kanser.

9. Menjana sel darah putih dan sel darah merah

Buah ini mengandungi tembaga yang diperlukan dalam proses pembentukan sel-sel darah putih dan merah. Ia juga mengandungi mangan yang diperlukan badan kita untuk menghasilkan dan mengaktifkan enzim.

10. Menyingkirkan kotoran dari buah pinggang

Fosforus dalam rambutan membantu menyingkirkan bahan buangan dalam buah pinggang dan adalah penting untuk pertumbuhan, pembaikan dan penyelenggaraan tisu dan sel-sel badan. Rambutan juga mengandungi sejumlah besar kalsium yang bekerja bersama-sama dengan fosforus untuk menguatkan gigi dan menguatkan tulang.

11. Sumber zat besi

Rambutan adalah sumber zat besi yang sangat baik membantu untuk membetulkan jumlah oksigen di dalam badan yang dapat mengawal pening dan keletihan akibat anemia, penyakit yang disebabkan oleh kekurangan zat besi.

12. Kaya dengan serat dan rendah kalori

Rambutan mempunyai kandungan serat yang baik dan rendah kalori. Buah menghalang kita penuh untuk masa yang lama kerana serat yang tinggi dan kandungan air dan kawalan rasa lapar yang tidak teratur itu. Ini juga membantu dalam pengurangan berat badan.

13. Meningkatkan imuniti melawan jangkitan

Manfaat kesihatan lain rambutan adalah meningkatkan imuniti. Ia membantu untuk melawan jangkitan badan yang menyerang badan kita.

14. Membunuh parasit

Selain faedah nutrisi, rambutan juga menawarkan fungsi terapeutik. Pengambilan buah-buahan yang boleh membantu untuk membunuh parasit usus dan membantu melegakan gejala-gejala cirit-birit dan demam.

15. Melembabkan kulit

Rambutan menjadikan kulit anda lembut dan gebu. Kandungan airnya yang tinggi dapat menghidratkan kulit anda, dengan itu menjadikan ia lembut, licin dan lembut. Oleh kerana keupayaannya untuk menyingkirkan radikal bebas rambutan dapat melindungi badan anda daripada kerosakan oksidatif. Antioksidan hadir dalam rambutan untuk menghapuskan kanser.

16. Mencantikkan dan melebatkan rambut

Rambutan memainkan peranan yang penting dalam meningkatkan kesihatan rambut anda. Pes daun rambutan menyuburkan rambut anda jauh ke dalam. Ambil sedikit daun rambutan dan campurkan ia sehingga menjadi halus. Tambah sedikit air dan perah ekstraknya. Sapukan campuran pada rambut dan kulit kepala anda.

17. Memulihkan sel yang rosak

Buah rambutan juga mengandungi protein yang dapat memulihkan sel-sel yang rosak dan mengantikan sel yang mati dengan sel yang baru.

18. Mengatasi masalah sembelit

Buah rambutan turut mengandungi serat yang membantu melawaskan pembuangan air besar sekaligus membantu mengurangkan masalah sembelit.

19. Menyihatkan mata

Buah rambutan juga mengandungi Vitamin A yang membantu menyihatkan mata serta membantu menyembuhkan penyakit akibat kekurangan Vitamin A seperti penyakit anemia, ini turut dibantu dengan kandungan zat besi didalam buah rambutan.

20. Anti oksida

Kandungan Vitamin C didalam buah rambutan juga memberi antioksidan kepada tubuh sekaligus membantu mengurangkan penyakit akibat kekurangan vitamin C seperti sariawan, bibir pecah. lemah daya lawan penyakit dan sebagainya.

21. Menurunkan paras kolesterol

Bagi mereka yang memiliki kadar kolesterol yang tinggi , anda digalakkan menikmati rambutan kerana buah rambutan mengandungi flavonoid yang dapat mengurangkan jumlah kolesterol jahat.

22. Meneutralkan toksin

Mineral fosfor yang terdapat dalam buah rambutan turut berfungsi meneutralkan toksin serta menyempurnakan pekerjaan ginjal. Sekaligus membantu proses detoks tubuh. Jika anda sedang berdiet, anda boleh mengurangkan makanan manis dengan buah rambutan untuk tubuh dan berat badan yang lebih ideal.

Sudah baca? Apa pendapat anda? Jangan lupa LIKE, SHARE dan KOMEN ya? Terima kasih! Majalah Ilmiah

Tips Bermanfaat

Ini Khasiat Buah Manjakani Yang Membantu Wanita Cantik Luar Dalam. Confirm Suami Asyik Melekat Je

Published

on

Ini Khasiat Buah Manjakani Yang Membantu Wanita Cantik Luar Dalam. Confirm Suami Asyik Melekat Je

Merawat alat sulit wanita

Buah majakani dapat membersihkan bakteria di kawasan org4n intim wanita. Khasiatnya sangat bagus untuk mengatasi keputihan. Manjakani mengandungi tannin yang bagus untuk mengetatkan otot v4gina, vitamin A dan C, kalsium, protein, serta mengandungi elemen astringent untuk membasmi bakteria penyebab keputihan. Khasiat lain yang didambakan oleh kaum wanita adalah untuk menambah ‘kerapatan’ dan menjadikan lubang v4gina lebih anjal.

Buah majakani digunakan sebagai ubat perancang kehamilan

Buah majakani sudah tidak asing lagi di kalangan wanita yang sudah berumahtangga. Meskipun buah majakani sendiri mempunyai khasiat untuk menyembuhkan luka, namun jika ia diolah semula fungsinya dapat mencegah kehamilan.

Membersihkan bakteria

Buah majakani berkhasiat untuk membersihkan bakteria di kawasan organ intim kewanitaan. Selain itu ia sangat bagus untuk mengatasi cairan berlebihan di kawasan Miss V dan membasmi bakteria penyebab keputihan. Untuk rawatan lanjutan buah majakani juga bagus untuk mencegah kanser serviks

Buah manjakani memberi kenikmatan se ks

Buah manjakani berfungsi sebagai ubat herba yang dapat membantu kekentalan org4n intim wanita. Khasiat buah manjakani bukan saja dapat dirasakan oleh kaum hawa, tetapi secara tidak langsung ia juga membantu kepuasan sang suami ketika melakukan hubungan se ks.

  • Awet Muda – Antioksidan dalam manjakani boleh melambatkan proses penuaan.
  • Mencegah Kencing Manis – Asid galik di dalam buah ini dapat mencegah kencing manis dan lelah.
  • Mencegah k4nser payud4ra dan r4him – Antioksidan dalam buah manjakani boleh mencegah kanser buah d4da dan k4nser r4him.
  • Mencegah bau yang tidak diingini – Buah manjakani bersifat astringen, membasmi bakteria dan kuman yang mengakibatkan bau yang tidak enak pada Miss V.
  • Merawat otot-otot di dalam miss V – Tannin yang terdapat di dalam buah manjakani mempunyai sifat menegangkan semula otot-otot dalam Miss V dan menyebabkan ia menjadi sempit.
  • Mengurangkan lendir pada Miss V – Astringen juga mampu menyerap segala lendir pada miss v yang menyebabkan bau tidak enak.
  • Membersihkan lendir h4id dan nifas – Astringen juga mampu menyerap lebihan d4rah h4id dan nifas.
  • Mengetatkan otot – Astringen juga mengetatkan semula otot- otot di dalam Miss V terutamanya selepas bersalin.
  • Menegangkan dan mencantikan kulit – Astringen dalam buah manjakani boleh mencantikkan kulit dan mencegah jerawat.
  • Mata yang sihat – Astringen terbukti dapat memberikan penglihatan yang jelas
  • Merawat payud4ra – Buah manjakani mempunyai sifat menegangkan kembali otot-otot dan buah manjakani dapat memperbaiki payud4ra yang kendur.
  • Gigi dan tulang – Kalsium dalam buah manjakani boleh membantu menguatkan gigi dan tulang.
  • Mulut – Astringen dalam buah manjakani dapat menjaga kebersihan mulut.
  • Kulit kering dan berminyak – Astringen juga dapat merawat kulit kering dan berminyak.
    Melancarkan pembuangan air besar – Disebabkan buah manjakani mempunyai serat makanan, ia dapat melancarkan pembuangan air besar. Vitamin dan zat serta karbohidrat dan protein
  • mampu meningkatkan kesihatan anda.
Continue Reading

Tips Bermanfaat

Tips Kumpul Duit RM5 Untuk Beli Emas Hujung Tahun

Published

on

Tips Kumpul Duit RM5 Untuk Beli Emas Hujung Tahun

Tidak dinafikan ramai kaum wanita menyimpan niat untuk membeli emas. Emas diibarat sebagai kawan baik dan menjadi aksesori wajib ada pada setiap wanita. Malah nilai emas yang sentiasa meningkat menjadi satu pelaburan terbaik jika terdesak.

Perkongsian dari laman sosial facebook dari Chienta Mul’aien II ini yang memberitahu cara terbaik terutama buat surirumah untuk memperoleh barangan emas ini setiap tahun. Menurutnya dia telah menyimpan duit RM5 setiap hari dan hasilnya pada hujung tahun akan membeli emas sebagai satu pelaburan terbaik untuk masa depan.

Tips Kumpul Duit RM5 Untuk Beli Emas Hujung Tahun

Ini Caranya:

Saya nak share terutama untuk suri rumah. Dari awal kahwin saya didik diri untuk simpan duit RM5. Termasuklah duit belanja atau duit nafkah yang diberi suami.
Setiap kali balik kedai ada saja note RM5 saya akan terus masuk dalam tabung. Jika mampu boleh juga kumpul duit RM20. Tidak kira berapa baki RM5 pasti akan masuk dalam tabung. Begitu juga jika ada duit hasil berniaga tetap akan masuk dalam tabung juga.

Kena disiplin menyimpan duit setiap hari.

Hasilnya:

Cukup setahun hasilnya sangat memuaskan hati. Dan setiap hujung tahun pasti akan membeli emas hasil duit simpanan RM5 ini.

Cabarannya:

Tidak kisah walau pernah diperli pasangan lain (ketika di kedai emas) yang mengatakan saya korek tabung untuk membeli barangan emas berkenaan. Saya tidak marah dengan perlian berkenaan kerana hasil menabung ada juga faedahnya. Saya tidak malu beli emas menggunakan duit RM5 berkenaan kerana hasil dari duit menyimpan selama setahun.

Kebaikan Lain:

Boleh digunakan ketika kecemasan. Pernah berlaku apabila suami kemalangan dan tiada duit dan pilihan terakhir tukar beli emas dengan duit untuk baiki kendereaan yang rosak.
Nilai emas makin lama makin naik dan memang tidak rugi membelli emas kerana ia simpanan jangka panjang yang menguntungkan.

Continue Reading

Tips Bermanfaat

Tukang Urut Kongsi 4 Tempat Urutan Yang Diperlukan Kaum Wanita, Cegah Sebelum Sakit Teruk

Published

on

Tukang Urut Kongsi 4 Tempat Urutan Yang Diperlukan Kaum Wanita, Cegah Sebelum Sakit Teruk

Percaya atau tidak, urutan yang bagus mampu hilangkan tekanan harian kaum mak-mak. Sebenarnya bukan percutian dan membeli belah saja yang patut anda dahulukan, kalau sesekali dapat curi peluang pergi spa atau berurut, anda akan dapat hasilnya dan rasa puas satu badan. Tetapi bahagian mana yang patut anda urut? Nak tahu lebih jelas, anda boleh semak perkongsian daripada tukang urut, Emy Haznida Hazairul Sham ini.

Sis akan share tentang jenis urutan yang diperlukan seorang perempuan. Of course sebagai seorang perempuan (tambahan yang dah mempunyai anak), akan mengalami keletihan yang jauh lebih tinggi berbanding lelaki. Ok, penat yang sis maksudkan bukan penat mental (tu dah satu hal), tapi yang ini more to physical exausted.

Walaupun seorang perempuan itu belum berkahwin atau melahirkan anak sekalipun, badan tetap akan letih dan memerlukan rehat yang secukupnya. Sesekali, korang kena trust your body. Bila dah mula rasa letih, jangan diabaikan (which is mmg selalu kita buat), atas alasan tak ada masa dan tak penting.

Mengurut ni terapi paling simple yang boleh anda buat. Pasang lilin atau penggunaan minyak pati aromaterapi memang membantu, tetapi kalau korang memerlukan ruang dan masa untuk berehat sambil dimanjakan, urutan adalah pilihan paling tepat. Ok, ini sis listkan beberapa urutan yang diperlukan oleh seseorg wanita gitchewww:

1. Kaki

Kalau tak sempat nak mengurut whole body, ambillah lebih kurang 30 minit untuk mengurut kaki. Semua stres badan ditanggung oleh kaki okay, sebab itulah bila kita mengurut, akan dimulakan dari kaki. Biasanya, bahagian ini jugaklah yang mempunyai banyak angin dan urat bersimpul. Bahagian kaki yang paling stres adalah betis dan celah peha.

Wanita dah bersalin khususnya, sakit di celahan peha ketika diurut adalah normal sebab uratnya bersangkut paut dengan rahim kita. Satu lagi kawasan azab sakitnya jika diurut pada kaki adalah bahagian belakang pelipat lutut. Jika anda obes atau seorang yang aktif, maka bersiap sedialah untuk merasai kesakitan ketika angin dan urat bersimpul dibetulkan semasa diurut.

2. Bahagian pinggang dan belakang badan

Normal sangat untuk rasa sakit pada kedua bahagian ini. Especially kalau korang jenis lasak dan main taram angkat barang-barang berat. Atau korang sejenis yang aktif dan suka buat aktiviti fizikal macam hiking ke, berzumba ke, atau apa saja aktiviti kecergasan yang mencabar kemampuan tubuh. Jangan pulak tak exercise lepas baca ni, actually semua aktiviti tu sangat bagus untuk memberi ruang kepada tubuh untuk recharge tetapi haruslah dilegakan dengan urutan. Jadi, tak adalah kes sakit badan and that’s it! Esok tak moh dah aku exercise. Tapi janganlah right after korang menggasak badan tu, hari tu jugak korang pi mengurut, terkujatlah urat-urat tu. Sebaiknya tunggulah 24-36 jam sebelum nak berurut.

Lagi satu, sakit pinggang ini normal kalau seorang perempuan tu selalu mendukung ank. Come on, kadang-kadang kita anak 4-5 tahun pun still berdukung. Betui dak? Terutama waktu nak mandikan ank atau nak hantar nurseri, memang akan berdukung. Lebih parah, kalau korang atau pengasuh duduk rumah tinggi, lagi melengkung tulang belakang tu. Jadi, biasanya kalau mengurut bahagian ini, ada beberapa point yang akan diberi perhatian lebih supaya korg akan lebih lega.

3. Bahu dan belikat

Selalunya yang akan rasa sakit pada bahagian ini adalah orang yang selalu menghadap komputer, photographer atau videographer misalnya, dan kerja-kerja yang memerlukan ketelitian seperti tukang masak, baker ke atau tailor. Haaa.. Tak sangka kan?

Dok tatap skrin komputer dari pagi sampai petang tanpa merehatkan diri memang antara punca kenapa bahu dan belikat tu selalu sakit. Yang menjahit tu pulak asyik menunduk, yang memasak pulak banyak menggerakkan upper body, sebab itulah korang selalu sakit bahagian itu. Untuk melegakan bahagian ini, selalunya tekanan ketika mengurut akan dibuat pada bahagian belakang tengkuk, membawa ke atas bahu dan ditarik ke bahagian belikat.

4. Kepala

Ok, urutan kepala ni pun penting. Tapi takdelah ditekan-tekan macam mengurut badan. Selalunya orang perempuan ni mudah sakit kepala atau pusing-pusing, jadi penyelesaiannya, sapu minyak cap kapak kan?

Bila korg selalu sakit kepala dan masih tidak kronik, itu tidak semestinya migrain. Boleh jadi korang terlalu letih dan banyak berfikir menyebabkan urat di sekitar T zone stres dan menggalakkan rasa sakit kepala. Biasanya urutan kepala ni akan dimulakan dengan memberi kelegaan pada T zone dan atas kening, kemudian dahi. Lepas tu, barulah urutan lembut atas kepala akan dibuat. Tapi urutannya tu ada cara yang betul untuk dibuat.

Kalau korang rasa kepala berat sangat, sis cadangkan korang basuh kepala dan bersyampu macam biasa. Sebelum membasahkan kepala, jirus air pada bahagian kaki ke betis dan seluruh badan. Biarkan sekejap, korang akn dapat rasa macam wap keluar, lepas tu barulah basahkan kepala dan mandi macam biasa k!

Untuk next post, in sha Allah sis akan cerita tentang urutan kegemaran perempuan (dan penting juga ya), yang berkait dengan batin. Tq sebab sudi baca post sis dengan tabah.

Continue Reading

Trending