Connect with us

Islamik

3 Manfaat Kepada Kesihatan Mental Bila Kita Mengamalkan Ajaran Islam

Published

on

manfaat mengamalkan ajaran islam

3 Manfaat Kepada Kesihatan Mental Bila Kita Mengamalkan Ajaran Islam

Najwa Awad adalah ahli psikoterapi dan rakan sekerja di Institut Penyelidikan Islam Yaqeen yang bersemangat untuk membantu umat Islam sembuh, berkembang, dan maju selepas kesukaran.

Beliau mempunyai amalan swasta, Kaunseling Keluarga Amanah, di mana beliau menyediakan khidmat kaunseling dalam talian dan peribadi kepada kanak-kanak, orang dewasa dan keluarga. Najwa juga menikmati memberikan bengkel untuk memudaratkan penyakit mental, menangani masalah kesihatan mental semasa dalam masyarakat, dan menggalakkan kesihatan psikologi dari perspektif Islam.

Islam menyediakan rangka kerja umum mengenai kehidupan, dan dalam ajarannya seseorang dapat mencari banyak cadangan yang menggalakkan kesihatan mental. Walaupun penyewa ini secara semulajadi bertindak ibadat, manfaat sekunder untuk mengekalkan kesejahteraan seseorang melalui tindakan ini disokong oleh penyelidikan zaman moden. Sebagai ahli psikoterapi, saya dapat membuktikan pentingnya kerohanian terhadap kesihatan mental, dan dalam artikel ini akan membincangkan tiga hubungan penting antara amalan dan kesihatan mental.

1. Hubungan dan Sayang Kepada yang Maha Esa

Keperluan manusia paling penting selepas keperluan asas mereka dipenuhi adalah cinta dan hubungan. Lampiran yang sihat adalah penting untuk pertumbuhan, memenuhi potensi penuh seseorang dan membina hubungan bermakna dengan orang lain. Sesetengah orang diberkati dengan pemahaman tentang daya tarikan yang sihat dengan orang tersayang; Walau bagaimanapun banyak individu yang menjalani kehidupan merasa terputus dengan orang lain. Dengan ketiadaan lampiran yang sihat manusia cenderung berada pada risiko yang lebih besar untuk pengasingan, harga diri yang rendah, mood yang tidak stabil.

Dalam amalan klinikal saya, saya dapati bahawa mereka yang mempunyai hubungan yang sihat dan sayang kepada Allah boleh menjadi fleksibel pada masa-masa kesulitan. Apabila orang lain membiarkan mereka atau tekanan terlalu banyak, mereka yakin bahawa Allah mempunyai kepentingan terbaik mereka dan akan membawa mereka. Mari kita periksa beberapa aspek bagaimana hubungan dengan Allah adalah berbeza daripada jenis hubungan lain yang boleh dimiliki seseorang:

Satu Hubungan yang Selalu Wujud

Manusia dalam hubungan mereka yang paling disukai dapat berjuang untuk berkomunikasi dan memahami keperluan masing-masing, tetapi Allah memberitahu kita dalam Al-Quran bahawa Dia memahami pemikiran dan pengalaman kita dengan cara yang tidak ada yang dapat menangkap. Sambungan ini, mengenali seseorang dengan anda dan memahami anda tidak kira apa, boleh menjadi tempat permulaan yang baik untuk keselamatan emosi.

“Dan Kami telah menciptakan manusia dan mengetahui apa yang dibisikkan oleh jiwanya padanya, dan Kami lebih dekat kepadanya daripada urat jugularnya.” (Quran, 50:16)

“… Apabila saya mengasihi dia, saya menjadi pendengarannya yang dia dengar, melihatnya dengan yang dilihatnya, tangannya yang diserangnya, dan kakinya yang mana dia berjalan; dan jika dia bertanya dari saya, saya berikan kepadanya, dan jika dia meminta Perlindungan saya (perlindungan), saya melindunginya “. [Al-Bukhari]

Satu Hubungan yang Tidak Pernah Putus

Sebagai manusia, kita boleh mengharapkan timbal balik yang konsisten dan seimbang dari orang lain yang terbaik, kerana kebanyakan manusia tidak mempunyai kemampuan untuk memberi lebih banyak daripada yang mereka terima dalam tempoh masa yang lama tanpa kebencian atau pembakaran. Allah memberitahu kita bahawa Dia tidak akan hanya menemui kita di mana kita berada dalam usaha, tetapi akan sentiasa melampaui usaha kita untuk menjadi lebih dekat kepada-Nya:

“Allah Yang Maha Kuasa berfirman: Aku sebagai hambaKu berfikir saya (1). Saya bersama dia apabila dia menyebut tentang saya. Jika dia menyebut-nyebut Aku kepada dirinya sendiri, saya menyebut-nyebutnya kepada diri saya sendiri; dan jika dia menyebutkan saya dalam perhimpunan, saya menyebutkannya dalam perhimpunan yang lebih baik daripadanya. Dan jika ia mendekati Aku suatu lengan panjang, aku akan mendekati dia satu pasang, dan jika ia mendekati Aku satu pasang, aku akan mendekatinya. Dan jika dia datang kepada saya berjalan, saya pergi kepadanya dengan cepat … “[Al-Bukhari]

Kasih Abadi

Allah berfirman kepada orang-orang yang beriman dalam Al-Quran bahawa Dia mengasihi mereka dan bahawa tidak ada ikatan yang lebih besar daripada ketika melayaniNya. Bagi umat Islam, cinta, ketertiban dan keistimewaan ini dapat dirasakan sangat memuaskan.

“Katakanlah, [O Muhammad],” Jika kamu mengasihi Allah maka ikutilah aku, maka Allah akan mengasihi kamu dan mengampuni dosa-dosamu. Dan Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani. “(Quran, 3:31)

“… maka sesiapa yang kafir terhadap tuhan-tuhan palsu dan beriman kepada Allah telah memegang pegangan yang paling dapat dipercaya tanpa memecahkannya. Dan Allah Maha Mendengar dan Mengetahui. “(Quran, 2: 256)

2. Pembentukan Jati Diri

Dalam dunia di mana ramai orang menunjukkan etika kepribadian dan bukan etika watak, bermakna individu lebih peduli tentang bagaimana keperibadian mereka muncul kepada orang lain dan bukannya sebenarnya mengalamatkan ciri-ciri tersebut, Al-Quran melakukan tugas yang sangat baik untuk menyoroti ciri-ciri penting untuk kedua-duanya duniawi dan rohani kejayaan. Allah menggariskan ciri-ciri ini di seluruh Quran dan beberapa contoh termasuk:

“… Sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang berlaku adil. (Quran, 5:42)

“… Dan Allah mengasihi orang yang sabar. (Quran, 3: 146)

“Siapakah yang menghabiskan waktu di jalan Allah dengan mudah dan kesusahan, dan yang menahan kemarahan dan mengampuni orang-orang, dan Allah mengasihi orang-orang yang berbuat baik.” (Quran, 3: 134)

Mengapa mengetahui dan mewujudkan ciri-ciri positif yang penting untuk kesihatan mental? Memahami siapa anda atau mahu menjadi boleh menyumbang kepada rasa diri yang kuat; sesuatu psikoterapi seperti diri saya bekerja dengan pelanggan dalam sesi untuk meningkatkan harga diri, tujuan hidup dan hubungan yang sihat. Jatuh kembali ciri-ciri teras yang sihat semasa masa kesusahan juga dapat membimbing bagaimana seseorang mengendalikan konflik interpersonal, perasaan sukar dan ketidakpastian etika.

3. Islam Bukan Sahaja Agama Malah Mempromosikan Cara Hidup Sihat

Umat ​​Islam mengikuti rukun Islam, tetapi terdapat banyak manfaat kesihatan mental dalam mengikuti gaya hidup Islam. Berikut adalah beberapa daripada banyak ibadah yang telah ditunjukkan untuk mempunyai manfaat kesihatan mental dalam kesusasteraan saintifik:

 • Zakat: Mengeluarkan zakat adalah salah satu rukun Islam. Penyelidikan menunjukkan bahawa pemberian amal meningkatkan kebahagiaan yang setara dengan kebahagiaan yang dikaitkan dengan menggandakan pendapatan seseorang
 • Puasa: Puasa adalah satu lagi tunggak Islam yang telah menunjukkan manfaat perubatan, dan manfaat kesihatan mental. Psikologi, berpuasa boleh meningkatkan disiplin dan berfikir berorientasikan tujuan. Ia juga meningkatkan kesedaran Tuhan dan dapat membantu seseorang yang lebih berkaitan dengan mereka yang kurang daripada mereka.
 • Doa: Satu lagi tunggak Islam yang mempunyai faedah melampaui kerohanian adalah solat lima hari. Pergerakan fizikal berdoa adalah baik untuk tubuh dan secara psikologi terdapat manfaat kesihatan mental untuk secara konsisten menghubungkan ke Kekuatan Tinggi sepanjang hari. Membaca Al-Quran, yang boleh menjadi sebahagian daripada solat, juga telah menunjukkan beberapa faedah psikologi
 • Kesedaran: Kesedaran biasanya dikaitkan dengan Buddhisme, tetapi sebenarnya merupakan topik yang sangat penting dalam Islam. Walaupun kesedaran baru-baru ini muncul dalam penyelidikan klinikal kerana mempunyai manfaat kesihatan mental, ini adalah amalan yang telah dibincangkan (walaupun sedikit berbeza daripada kesedaran arus perdana) oleh sarjana Islam beratus-ratus tahun yang lalu.

Penutup

Terdapat banyak aspek yang mengamalkan Islam yang mempromosikan kesihatan mental yang baik, dan artikel ini hanya mencetuskan permukaan bagaimana kerohanian dapat meningkatkan daya tahan. Saya telah mendapati dalam amalan psikoterapi saya bahawa kerohanian boleh menjadi sangat berkesan dalam mengurangkan faktor risiko serta memudahkan menangani. Walaupun prinsip-prinsip Islam ini adalah tindakan ibadat yang pertama dan paling utama, faedah sekunder terhadap kesihatan mental terbukti sepanjang kesusasteraan saintifik.

Sudah baca? Apa pendapat anda? Jangan lupa LIKE, SHARE dan KOMEN ya? Terima kasih! Majalah Ilmiah

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Islamik

Inilah POHON SAHABI, Tempat Nabi Muhammad Saw Berteduh Yang Masih Hidup Sampai Sekarang

Published

on

Inilah POHON SAHABI, Tempat Nabi Muhammad Saw Berteduh Yang Masih Hidup Sampai Sekarang

Di sinilah dulu Nabi Muhammad Saw pernah berteduh sambil menjaga Unta dan barang dagangan Kabilah. Dahan-Dahan Pohon ini melindungi Nabi Muhammad Saw dari teriknya panas Matahari. Pohon ini berada di tengah-tengah Padang Pasir gersang di Yordania.

Meski hidup di tempat yang panas, Pohon ini tumbuh subur dan mampu bertahan selama ribuan tahun lamanya. Karena jadi satu-satunya sahabat Nabi Saw yang masih hidup, Pohon ini sering dikunjungi oleh Muslim di seluruh Dunia. Kadang Pohon ini suka menggugurkan Daunnya, namun kemudian tumbuh subur kembali.

Waktu kecil, Nabi Muhammad Saw pernah diajak Pamannya ; Abu Thalib menuju Basra, Syam, untuk berdagang. Di tengah perjalanan, saat Beliau masih kecil bertemu dengan seorang pendeta Nasrani bernama Buhaira. Pendeta itulah yang mengetahui tanda-tanda Kenabian Muhammad berdasarkan Alkitab.

Saat bertemu dengan rombongan Abu Thalib, Buhaira melihat seorang anak yang memiliki ciri-ciri Kenabian. Kemudian Buhaira menjamu Kabilah untuk makang siang. Namun Muhammad tidak datang ke jamuan tersebut karena ia ditugaskan untuk menjaga Unta dan barang dagangan sambil berteduh di bawah Pohon Sahabi. Melihat Muhammad tidak hadir, Buhaira segera mencari anak kecil itu.

Buhaira melihat ciri-ciri lain Kenabian Muhammad ketika Dahan-Dahan Pohon itu melindungi Muhammad dari Panasnya Matahari. Dia semakin yakin kalau anak kecil ini kelak akan menjadi Nabi terakhir. Pohon itu namanya Pohon Sahabi dan masih hidup sampai sekarang. Setelah 1400 tahun berlalu, Pohon tersebut ditemukan masih hidup oleh seorang pangeran dari Yordania.

Ajaibnya, Pohon itu bisa bertahan hidup selama ribuan tahun di tempat yang sangat panas dan tidak ada tumbuhan lain di sekitar Pohon Sahabi. Meskipun demikian, pohon ini bisa tumbuh subur dan bertahan selama ribuan tahun lamanya.

Allah Swt sengaja tetap menghidupkan Pohon Sahabi ini agar jadi pengingat dan bukti sejarah Islam di masa lalu…Hal apapun yang berkaitan dengan Nabi Muhammad Saw, itu pasti kekal dan Mulia adanya…

اَللهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ۞

Allahumma Shalli ‘Alaa Sayyidina Muhammad Wa ‘Alaa Aali Sayyidina Muhammad.

Ya ALLAH…

 • Muliakanlah orang yang membaca dan membagikan status ini
 • Entengkanlah kakinya untuk melangkah ke masjid
 • Lapangkanlah hatinya
 • Bahagiakanlah keluarganya
 • Luaskan rezekinya seluas lautan
 • Mudahkan segala urusannya
 • Kabulkan cita-citanya
 • Jauhkan dari segala Musibah
 • Jauhkan dari segala Peny4kit,Fitn4h,Prasangka K3ji,Berkata K4sar dan Mungk4r.

Aamiin ya Rabbal’alamin.Subhanallah semoga yang menulis aamiin masuk Surga bersama Nabi aamiin.. Semoga bermanfa’at.

Sumber: akbarkini

Sudah baca? Apa pendapat anda? Jangan lupa LIKE, SHARE dan KOMEN ya? Terima kasih! Majalah Ilmiah

Continue Reading

Islamik

Inilah 5 Jenis Buah Disebut Dalam Al-Quran Yang Berkhasiat Untuk Tubuh Badan

Published

on

Inilah 5 Jenis Buah Disebut Dalam Al-Quran Yang Berkhasiat Untuk Tubuh Badan

Di bumi ini terdapat pelbagai jenis sayuran, buah-buahan dan biji-bijian yang bermanfaat buat manusia. Setiap daripadanya mempunyai ciri-ciri yang berbeza.

Pelbagai kitab suci juga menyebut beberapa jenis buah-buahan secara khusus. Begitu juga dengan Al-Quran, garis panduan kehidupan umat Islam. Dalam beberapa ayat, beberapa jenis buah disyorkan untuk digunakan kerana baik untuk manusia.

Berikut adalah beberapa jenis buah yang disebutkan dalam Al-Quran dan sifat-sifatnya menurut kajian sains moden.

1. Kurma

Buah yang tumbuh dari jenis pokok palma ini adalah salah satu yang paling disebut di dalam Al-Quran. Beberapa surah di mana nama buah ini dapat dijumpai adalah Surah Maryam, Surah Al-Hasyr, Surah Al-Baqarah, dan Surah Qaf.

Memetik laman Healthline, kurma kaya dengan serat dan antioksidan. Flavonoid di dalamnya berkesan untuk mengurangkan risiko diabetes, Alzheimer, dan beberapa jenis kanser. Carotenoids berguna untuk menyuburkan hati dan mencegah gangguan visual. Sementara asid fenolik akan membantu melindungi tubuh dari penyakit jantung dan kanser. Kurma juga dapat membantu menguatkan tulang serta pemanis alternatif yang lebih sihat daripada gula.

Di samping manfaat kesihatan, kurma juga mempunyai sifat kecantikan. Memetik laman StyleCraze, kandungan vitamin A dan vitamin B5 di dalamnya sangat diperlukan untuk mengekalkan kulit dan rambut yang sihat sehingga usia tua.

2. Buah Ara

Juga dikenali sebagai buah tin, buah ara ini hanya disebut sekali dalam Al-Quran, iaitu dalam Surah At-Tiin. Sesetengah ulama berpendapat bahawa tin yang disebut dalam ayat itu adalah buah ara, kerana disebut dalam satu ayat dengan zaitun. Tetapi ada juga yang percaya bahawa apa yang dimaksud adalah Bukit Tin dan Bukit Zaitun di mana Nabi Ibrahim dan Nabi Isa a. menerima wahyu.

Selain daripada kontroversi tafsiran, buah ara adalah bahan makanan yang kaya nutrisi, rendah kalori, tinggi serat, dan tidak mengandungi lemak, jadi baik bagi mereka yang menjaga berat badan.

Memetik laman Healthline, satu kajian pada tahun 2005 membuktikan bahawa buah ara mempunyai antioksidan. Buah ini mengandungi vitamin A, vitamin B kompleks, vitamin C, vitamin K, kalium, magnesium, tembaga, dan besi.

Buah ara ini baik untuk pesakit kencing manis, kerana boleh mengimbangi kandungan asid lemak dan vitamin E dalam darah. Buah ini juga berguna dalam membantu merawat penyakit kulit seperti ekzema, vitiligo, dan psoriasis.

3. Pisang

Buah pisang adalah firman Allah SWT yang tersenarai dalam Surah Al-Waqiah. Buah ini dikenali sebagai sumber kalium yang sangat baik. Walaupun kandungan gula yang tinggi, pisang juga mengandungi serat pektin larut yang bertanggungjawab mengimbangi tahap gula dalam darah dan memudahkan penghadaman. Kalium dan magnesium adalah baik untuk kesihatan jantung.

Pisang kaya dengan antioksidan penting seperti dopamin dan catechin. Mineral dan karbohidrat yang baik dalam pisang adalah baik untuk para atlet. Magnesium juga baik untuk kesihatan buah pinggang.

4. Anggur

Buah anggur disebutkan sehingga 14 kali di dalam Al-Quran. Salah satunya ialah Surah Al-Mu’minun. Memetik laman Healthy Site, anggur kaya dengan polifenol, flavonoid, dan quercetin yang dapat mencegah penyakit jantung dan mengurangkan kadar kolesterol jahat (LDL).

Antioksidan myricetin dan aquercetin dalam anggur membuat buah ini berkesan dalam mencegah kanser. Lutein dan zeaxanthin boleh mencegah penyakit mata akibat usia. Berdasarkan penyelidikan dalam Journal of Nutrition, anggur malah dapat membantu fungsi tubuh untuk menghasilkan insulin. Selain, juga membantu meningkatkan sistem kekebalan tubuh badan.

5. Zaitun

Zaitun, buah dengan warna hijau gelap yang biasanya diproses menjadi minyak sayuran, termasuk salah satu tumbuhan yang paling kerap muncul dalam ayat-ayat Al-Quran. Beberapa surah yang menyebut buah ini adalah Surah An-Nuur, Surah Al-An’aam, Surah An-Nahl, Surah Al-Muminuun, dan Surah ‘Abasa.

Zaitun berwarna hitam apabila masak adalah salah satu sumber terbaik vitamin E dan antioksidan. Menurut hasil kajian, buah ini baik untuk hati. Hydroxytyrosol berfungsi untuk melindungi kesihatan jantung.

AOleonalic acid menghalang kerosakan hati, mengawal tahap lemak dalam darah, dan mengurangkan keradangan. Quercetin menurunkan tekanan darah.

Besi dalam buah zaitun adalah penting untuk peredaran oksigen yang lancar dalam darah. Kandungan zaitun juga boleh melindungi tulang daripada osteoporosis, dan juga mempunyai kesan anti kanser.

Sudah baca? Apa pendapat anda? Jangan lupa LIKE, SHARE dan KOMEN ya? Terima kasih! Majalah Ilmiah

Continue Reading

Islamik

Akan Hancur Ilmu Sihir di Tubuh Badan Kita Jika Kita Amal Baca 4 Ayat Al Quran Ini

Published

on

Akan Hancur Ilmu Sihir di Tubuh Badan Kita Jika Kita Amal Baca 4 Ayat Al Quran Ini

Sihir menjadi salah satu perbuatan perbuatan yang tidak disukai oleh Allah SWT. Hal ini kerana ketika seseorang menggunakan ilmu sihir untuk mencelakakan orang lain maka disaat itu ia telah mendekatkan diri kepada syaitan.
Jika seseorang terkena ilmu sihir, maka orang itu akan mengalami kesakitan, masalah berpanjangan, atau bahkan boleh membawa kepada kematian. Maka orang di sekitarnya akan berusaha untuk mengeluarkan sihir tersebut melalui cara ruqyah.

Ruqyah biasanya dilakukan dengan membaca ayat-ayat di dalam Al-Qur’an. Agar ruqyah tersebut mujarab maka kita harus membaca ayat untuk menghancurkan ilmu sihir.Oleh itu, ayat apakah yang harus dibaca tersebut? Berikut maklumat selanjutnya.

1. Al Baqarah Ayat 102

Ayat pertama yang dapat digunakan untuk menghancurkan sihir terdapat dalam surah Al-Baqarah ayat 102. Allah Ta’ala berfirman:

“Dan mereka mengikuti apa yang dibaca oleh syaitan-syaitan pada masa kerajaan Sulaiman (dan mereka mengatakan bahwa Sulaiman itu mengerjakan sihir), padahal Sulaiman tidak kafir (tidak mengerjakan sihir), hanya syaitan-syaitan lah yang kafir (mengerjakan sihir). Mereka mengajarkan sihir kepada manusia dan apa yang diturunkan kepada dua orang malaikat di negeri Babilon yaitu Harut dan Marut, sedang keduanya tidak mengajarkan (sesuatu) kepada seorangpun sebelum mengatakan: “Sesungguhnya kami hanya cubaan (bagimu), sebab itu janganlah kamu kafir”. Maka mereka mempelajari dari kedua malaikat itu apa yang dengan sihir itu, mereka dapat menceraikan antara seorang (suami) dengan isterinya. Dan mereka itu (ahli sihir) tidak memberi mudharat dengan sihirnya kepada seorangpun, kecuali dengan izin Allah. Dan mereka mempelajari sesuatu yang tidak memberi mudharat kepadanya dan tidak memberi manfaat. Demi, sesungguhnya mereka telah meyakini bahwa barangsiapa yang menukarnya (kitab Allah) dengan sihir itu, tiadalah baginya keuntungan di akhirat, dan amat jahatlah perbuatan mereka menjual dirinya dengan sihir, kalau mereka mengetahui.”

2. Al A’raaf Ayat 117-122

Surah selanjutnya yang dapat menghancurkan ilmu sihir yakni QS. Al-A’raaf ayat 117-122. Allah Ta’ala berfirman:

“Dan Kami wahyukan kepada Musa: “Lemparkanlah tongkatmu!”. Maka sekonyong-konyong tongkat itu menelan apa yang mereka tipu dayakan. Kerana itu nyatalah yang benar dan batallah yang selalu mereka kerjakan. Maka mereka kalah di tempat itu dan jadilah mereka orang-orang yang hina. Dan ahli-ahli sihir itu serta merta meniarapkan diri dengan bersujud. Mereka berkata: “Kami beriman kepada Tuhan semesta alam, (yaitu) Tuhan Musa dan Harun”.”

Di dalam ayat tersebut, Allah SWT memberitahukan bahwa Dia telah mewahyukan kepada hamba dan Rasul-Nya, Musa as. dalam situasi yang sangat genting. Yakni situasi untuk membedakan yang haq dan yang bathil. Kemudian Allah memerintahkan kepada Musa agar melemparkan tongkat yang ada di tangan kanannya.

Fa idzaa Hiya talqafu (“Maka sekonyong-konyong tongkat itu menelan.”) Maksudnya memakan. Maa ya’fikuun (“Apa yang mereka tipu dayakan.”) Yaitu, apa yang telah mereka lemparkan dan apa yang mereka buat seakan-akan nyata, padahal sebenarnya adalah bathil.

Ibnu ‘Abbas berkata: “Lalu tongkat Musa itu tidaklah melewati tali-tali dan tongkat-tongkat mereka itu melainkan ditelannya. Akhirnya para ahli sihir itu mengetahui bahwa hal itu merupakan sesuatu yang datang dari langit dan bukan sihir. Maka mereka pun meniarapkan diri dengan bersujud seraya mengatakan: aamannaa bi rabbil ‘aalamiina rabbi muusaa wa Haaruuna (“Kami beriman kepada Tuhan semesta alam. Yaitu Tuhan Musa dan Harun.”)

Muhammad bin Ishaq berkata: “Tongkat Musa itu mengejar tali-tali dan tongkat-tongkat mereka satu persatu sehingga apa yang mereka lemparkan itu tidak terlihat lagi di lapangan. Setelah itu, Musa as. mengambil kembali tongkatnya seperti sediakala. Dan para ahli sihir itu pun bersujud seraya berkata, “Kami beriman kepada Rabb semesta alam, yaitu Rabb Musa dan Harun. Seandainya ia adalah seorang tukang sihir, nescaya ia tidak dapat mengalahkan kami.

3. Yunus Ayat 81-82:

Ayat terakhir yang juga dapat digunakan untuk menghancurkan sihir ialah QS. Yunus ayat 81-82. Allah SWT berfirman:

“Maka setelah mereka lemparkan, Musa berkata: “Apa yang kamu lakukan itu, itulah yang sihir, sesungguhnya Allah akan menampakkan ketidak benarannya” Sesungguhnya Allah tidak akan membiarkan terus berlangsungnya pekerjaan orang-yang membuat kerusakan.Dan Allah akan mengokohkan yang benar dengan ketetapan-Nya, walaupun orang-orang yang berbuat dosa tidak menyukai(nya)”

4. Thaha ayat 69

Surah terakhir yaitu QS. Thaha ayat 69, Allah Ta’ala berfirman: “Dan lemparkanlah apa yang ada ditangan kananmu, nescaya ia akan menelan apa yang mereka perbuat. “Sesungguhnya apa yang mereka perbuat itu adalah tipu daya tukang sihir (belaka). Dan tidak akan menang tukang sihir itu, dari mana saja ia datang.”

Jika orang-orang yang terkena sihir ataupun gangguan jin kemudian dibacakan ayat-ayat di atas, maka mereka akan merasakan tanda-tanda khusus. Di antaranya iaitu akan ada rasa yang menjalar di tubuh, bergetar atau kesemutan dari ujung badan/persendian. Ada pula yang merasakan sakit kepala yang hebat serta sesak nafas.

Demikianlah informasi mengenai ayat-ayat yang boleh dibacakan ketika seseorang terkena sihir dari orang-orang yang mengerjakan kebatilan. Semoga boleh menjadi sumber rujukan bagi kita untuk menolong orang lain yang terkena sihir.

Wallahualam. Semoga bermanfaat.Sila sebarkan.

Ustaz Sharhan – Sihir : Rawatan & Ayat Al-Quran

Sudah baca? Apa pendapat anda? Jangan lupa LIKE, SHARE dan KOMEN ya? Terima kasih! Majalah Ilmiah

Continue Reading

Trending