Connect with us

Tips Bermanfaat

3 Tanda Pepijat Sudah Beranak Pinak Di Katil Anda Dan Ini Cara Atasinya

Published

on

3 Tanda Pepijat Sudah Beranak Pinak Di Katil Anda Dan Ini Cara Atasinya

Serangan pepijat dah jadi satu masalah yang kerap berlaku sekarang. Menurut syarikat pest control berlesen di Shah Alam, Easelife Services Sdn Bhd, setiap minggu akan ada panggilan dari pelanggan mengadu rumah mereka ada pepijat.

Berbanding dengan 6 ke 7 tahun sebelum ini, aduan serangan pepijat seakin menjadi-jadi sekarang. Pepijat merupakan makhluk kecil yang sangat leper. Saiznya dalam lingkungan 5 mm sahaja. Berwarna coklat kemerahan pekat seperti warna besi karat.

Sejak kebelakangan ini, pepijat dilaporkan semakin kebal terhadap racun serangga yang biasa digunakan untuk menghapuskan mereka. Ini membuatkan usaha kawalan serangan pepijat dengan menggunakan bahan kimia menjadi sesemakin sukar dan mencabar.

Sebab itu teknik kawalan serangan pepijat dengan menggunakan Haba menjadi semakin popular sekarang.

Untuk info lanjut tentang teknik kawalan pepijat dengan menggunakan Haba, sila Call Athirah 010-234 2542

Memang tak tahan jika rumah, terutamanya di atas katil tempat tidur anda ada pepijat menyorok dan sedang mula membiak membina team hisap darah mereka.

Macam mana nak kesan lebih awal, sebelum serangan pepijat jadi lebih teruk, yang menunjukkan adanya pepijat pada katil tempat anda tidur sekarang?

Sedikit fakta tentang pepijat

Anda tentu dah tahu yang pepijat ni hanya menjadikan darah sahaja sebagai sumber makanan mereka. Mereka sangat mudah membiak. Cara hidup mereka yang sangat berahsia menjadikan kewujudan mereka agak sukar untuk anda nampak kehadiran mereka.

Kerja menghasilkan dan menetas telur adalah kerja pepijat betina. Sepanjang hayat pepijat betina ini hidup, mereka akan menghasilkan lebih kurang 300 telur pepijat yang akan menetas menjadi anak pepijat.

Jangka hayat pepijat adalah antara 2 ke 4 bulan sahaja. Tak lama sangat. Tapi melihatkan kepada jumlah telur yang pepijat betina itu hasilkan, anda boleh bayangkan banyak mana dan betapa cepatnya mereka tersebar menjadi banyak.

Tanda pertama adanya pepijat

Pernahkah anda bangun pagi dan terasa ada sedikit pedih dan gatal pada lengan, pinggang, leher atau bahagian kaki?

Jika kerap sangat jadi macam itu dan berturut-turut setiap pagi pulak tu, itu tanda-tanda awal kemungkinan ada pepijat pada katil tempat anda tidur sekarang.

Pepijat merayap keluar ketika anda sedang tidur. Ketika gigit, cecair yang bertindak sebagai bius di rembeskan. Ini membuatkan anda tak rasa apa-apa sepanjang masa ketika pepijat itu menghisap darah anda.

Bila dah selesai dia akan pergi menyorok semula di tempat berkumpul semua pepijat yang ada pada katil anda itu.

Bila dah bangun, kesan bius dah tak ada, barulah terasa pedih dan gatal sedikit.

Tanda kedua adanya pepijat

Satu lagi cara untuk anda boleh tahu adanya pepijat adalah dengan melihat kesan samada, darah pada bantal, tilam atau cadar.

Anda juga boleh pastikan adanya pepijat jika nampak najis tompokkan hitam kecil yang dikeluarkan oleh pepijat samada pada tilam, bantal atau cadar.

Jika anda selak pada tepian tilam atau cadar. Atau tengok pada celahan perabut katil ada tinggalan kulit pepijat, itu tanda yang terang benderang adanya pepijat.

Tapi jika serangan pepijat masah dalam peringkat awal. Tak ada banyak sangat pepijat, agak sukar nak jumpa kulit tinggalan pepejat ni. Sebab pepijat dewasa dah tak bersalin kulit.

Bila pepijat dah mula beranak, untuk membesar, anak-anak kecil pepijat akan mula bersalin kulit. Barulah anda akan mula nampak kesan tinggalan kulit pepepijat.

Kulit yang pepijat keluarkan bila berdsalin kulit akan menjadi banyak dengan cepat sebab kadar untuk hancur kulit itu makan masa. Jadi semakin lama semakin banyak kulit tinggalan pepijat tersebut.

Maknanya, jika ada terjumpa kulit pepijat, dah dalam peringkat yang tak elok tu. Pepijat dah mula membiak dan jika dibiarkan berterusan, jumlah mereka akan menjadi semakin banyak.

Begitu juga kesan kena gigit pepijat makin menjadi-jadi. Mereka akan mula merebak ke kawasan berhampiran dan jika dibiarkan lagi, akhirnya habis semua rumah dah kena serangan pepijat.

Tanda ketiga adanya pepijat

Satu lagi tanda yang agak mudah, samada pepijat dah banyak atau sedikit, adalah adanya bau seperti ketumbar atau bau manis sedikit hapak di kawasan adanya pepijat.

Satu lagi perkara berkenaan pepijat ni. Bila kumpulan mereka dapati ada gangguan, mereka akan keluarkan bau yang dipanggil sebagai ‘alarm pheromone’. Ia seperti bau yang memberikan isyarat ada gangguan.

Bau juga boleh ada dari bahan buangan dari pepijat tersebut.

Bila anda terjun nak baring atas tilam tu, terasa macam ada sedikit bau ketumbar pulak. Sebelum ni tak pernah ada bau macam itu.

Haaa!

Itu satu lagi tanda mudah untuk tahu adanya pepijat pada katil anda tidur sekarang!.

Cara atasi masalah gigitan pepijat

Saya ada kongsikan bagaimana cara untuk ubati masalah gatal dan bitikan merah pedih hasil dari gigitan pepijat tu sebelum ini kat balog ini.

Anda boleh baca kat sini caranya.

Apa yang penting. Bila dah kena gigit pepijat tu adalah:

  • Letakkan benda yang sedkit sejuk pada tempat kena gigit tu seperti kain yang bersih dan dibasahkan. Ini untuk pastikan rasa gatal dan pedih itu berkurangan.
  • Pastikan kawasan kena gigit itu bersih.
  • Jangan garu kat situ!!!. Nanti jadi lebih teruk kesan gigitan tu sampai berkudis bagi orang yang alah kepada garuan.

Penting untuk segera hapuskan pepijat yang ada pada katil dan tilam tempat tidur anda. Jika anda ada masalah masih tak dapat hapuskan pepijat tu segeralah berhubung dengan syarikat pest control berlesen untuk membantu anda selesaikannya sampai habis.

Sumber: jasduit

Sudah baca? Apa pendapat anda? Jangan lupa LIKE, SHARE dan KOMEN ya? Terima kasih! Majalah Ilmiah

Tips Bermanfaat

Ini Khasiat Buah Manjakani Yang Membantu Wanita Cantik Luar Dalam. Confirm Suami Asyik Melekat Je

Published

on

Ini Khasiat Buah Manjakani Yang Membantu Wanita Cantik Luar Dalam. Confirm Suami Asyik Melekat Je

Merawat alat sulit wanita

Buah majakani dapat membersihkan bakteria di kawasan org4n intim wanita. Khasiatnya sangat bagus untuk mengatasi keputihan. Manjakani mengandungi tannin yang bagus untuk mengetatkan otot v4gina, vitamin A dan C, kalsium, protein, serta mengandungi elemen astringent untuk membasmi bakteria penyebab keputihan. Khasiat lain yang didambakan oleh kaum wanita adalah untuk menambah ‘kerapatan’ dan menjadikan lubang v4gina lebih anjal.

Buah majakani digunakan sebagai ubat perancang kehamilan

Buah majakani sudah tidak asing lagi di kalangan wanita yang sudah berumahtangga. Meskipun buah majakani sendiri mempunyai khasiat untuk menyembuhkan luka, namun jika ia diolah semula fungsinya dapat mencegah kehamilan.

Membersihkan bakteria

Buah majakani berkhasiat untuk membersihkan bakteria di kawasan organ intim kewanitaan. Selain itu ia sangat bagus untuk mengatasi cairan berlebihan di kawasan Miss V dan membasmi bakteria penyebab keputihan. Untuk rawatan lanjutan buah majakani juga bagus untuk mencegah kanser serviks

Buah manjakani memberi kenikmatan se ks

Buah manjakani berfungsi sebagai ubat herba yang dapat membantu kekentalan org4n intim wanita. Khasiat buah manjakani bukan saja dapat dirasakan oleh kaum hawa, tetapi secara tidak langsung ia juga membantu kepuasan sang suami ketika melakukan hubungan se ks.

  • Awet Muda – Antioksidan dalam manjakani boleh melambatkan proses penuaan.
  • Mencegah Kencing Manis – Asid galik di dalam buah ini dapat mencegah kencing manis dan lelah.
  • Mencegah k4nser payud4ra dan r4him – Antioksidan dalam buah manjakani boleh mencegah kanser buah d4da dan k4nser r4him.
  • Mencegah bau yang tidak diingini – Buah manjakani bersifat astringen, membasmi bakteria dan kuman yang mengakibatkan bau yang tidak enak pada Miss V.
  • Merawat otot-otot di dalam miss V – Tannin yang terdapat di dalam buah manjakani mempunyai sifat menegangkan semula otot-otot dalam Miss V dan menyebabkan ia menjadi sempit.
  • Mengurangkan lendir pada Miss V – Astringen juga mampu menyerap segala lendir pada miss v yang menyebabkan bau tidak enak.
  • Membersihkan lendir h4id dan nifas – Astringen juga mampu menyerap lebihan d4rah h4id dan nifas.
  • Mengetatkan otot – Astringen juga mengetatkan semula otot- otot di dalam Miss V terutamanya selepas bersalin.
  • Menegangkan dan mencantikan kulit – Astringen dalam buah manjakani boleh mencantikkan kulit dan mencegah jerawat.
  • Mata yang sihat – Astringen terbukti dapat memberikan penglihatan yang jelas
  • Merawat payud4ra – Buah manjakani mempunyai sifat menegangkan kembali otot-otot dan buah manjakani dapat memperbaiki payud4ra yang kendur.
  • Gigi dan tulang – Kalsium dalam buah manjakani boleh membantu menguatkan gigi dan tulang.
  • Mulut – Astringen dalam buah manjakani dapat menjaga kebersihan mulut.
  • Kulit kering dan berminyak – Astringen juga dapat merawat kulit kering dan berminyak.
    Melancarkan pembuangan air besar – Disebabkan buah manjakani mempunyai serat makanan, ia dapat melancarkan pembuangan air besar. Vitamin dan zat serta karbohidrat dan protein
  • mampu meningkatkan kesihatan anda.
Continue Reading

Tips Bermanfaat

Tips Kumpul Duit RM5 Untuk Beli Emas Hujung Tahun

Published

on

Tips Kumpul Duit RM5 Untuk Beli Emas Hujung Tahun

Tidak dinafikan ramai kaum wanita menyimpan niat untuk membeli emas. Emas diibarat sebagai kawan baik dan menjadi aksesori wajib ada pada setiap wanita. Malah nilai emas yang sentiasa meningkat menjadi satu pelaburan terbaik jika terdesak.

Perkongsian dari laman sosial facebook dari Chienta Mul’aien II ini yang memberitahu cara terbaik terutama buat surirumah untuk memperoleh barangan emas ini setiap tahun. Menurutnya dia telah menyimpan duit RM5 setiap hari dan hasilnya pada hujung tahun akan membeli emas sebagai satu pelaburan terbaik untuk masa depan.

Tips Kumpul Duit RM5 Untuk Beli Emas Hujung Tahun

Ini Caranya:

Saya nak share terutama untuk suri rumah. Dari awal kahwin saya didik diri untuk simpan duit RM5. Termasuklah duit belanja atau duit nafkah yang diberi suami.
Setiap kali balik kedai ada saja note RM5 saya akan terus masuk dalam tabung. Jika mampu boleh juga kumpul duit RM20. Tidak kira berapa baki RM5 pasti akan masuk dalam tabung. Begitu juga jika ada duit hasil berniaga tetap akan masuk dalam tabung juga.

Kena disiplin menyimpan duit setiap hari.

Hasilnya:

Cukup setahun hasilnya sangat memuaskan hati. Dan setiap hujung tahun pasti akan membeli emas hasil duit simpanan RM5 ini.

Cabarannya:

Tidak kisah walau pernah diperli pasangan lain (ketika di kedai emas) yang mengatakan saya korek tabung untuk membeli barangan emas berkenaan. Saya tidak marah dengan perlian berkenaan kerana hasil menabung ada juga faedahnya. Saya tidak malu beli emas menggunakan duit RM5 berkenaan kerana hasil dari duit menyimpan selama setahun.

Kebaikan Lain:

Boleh digunakan ketika kecemasan. Pernah berlaku apabila suami kemalangan dan tiada duit dan pilihan terakhir tukar beli emas dengan duit untuk baiki kendereaan yang rosak.
Nilai emas makin lama makin naik dan memang tidak rugi membelli emas kerana ia simpanan jangka panjang yang menguntungkan.

Continue Reading

Tips Bermanfaat

Tukang Urut Kongsi 4 Tempat Urutan Yang Diperlukan Kaum Wanita, Cegah Sebelum Sakit Teruk

Published

on

Tukang Urut Kongsi 4 Tempat Urutan Yang Diperlukan Kaum Wanita, Cegah Sebelum Sakit Teruk

Percaya atau tidak, urutan yang bagus mampu hilangkan tekanan harian kaum mak-mak. Sebenarnya bukan percutian dan membeli belah saja yang patut anda dahulukan, kalau sesekali dapat curi peluang pergi spa atau berurut, anda akan dapat hasilnya dan rasa puas satu badan. Tetapi bahagian mana yang patut anda urut? Nak tahu lebih jelas, anda boleh semak perkongsian daripada tukang urut, Emy Haznida Hazairul Sham ini.

Sis akan share tentang jenis urutan yang diperlukan seorang perempuan. Of course sebagai seorang perempuan (tambahan yang dah mempunyai anak), akan mengalami keletihan yang jauh lebih tinggi berbanding lelaki. Ok, penat yang sis maksudkan bukan penat mental (tu dah satu hal), tapi yang ini more to physical exausted.

Walaupun seorang perempuan itu belum berkahwin atau melahirkan anak sekalipun, badan tetap akan letih dan memerlukan rehat yang secukupnya. Sesekali, korang kena trust your body. Bila dah mula rasa letih, jangan diabaikan (which is mmg selalu kita buat), atas alasan tak ada masa dan tak penting.

Mengurut ni terapi paling simple yang boleh anda buat. Pasang lilin atau penggunaan minyak pati aromaterapi memang membantu, tetapi kalau korang memerlukan ruang dan masa untuk berehat sambil dimanjakan, urutan adalah pilihan paling tepat. Ok, ini sis listkan beberapa urutan yang diperlukan oleh seseorg wanita gitchewww:

1. Kaki

Kalau tak sempat nak mengurut whole body, ambillah lebih kurang 30 minit untuk mengurut kaki. Semua stres badan ditanggung oleh kaki okay, sebab itulah bila kita mengurut, akan dimulakan dari kaki. Biasanya, bahagian ini jugaklah yang mempunyai banyak angin dan urat bersimpul. Bahagian kaki yang paling stres adalah betis dan celah peha.

Wanita dah bersalin khususnya, sakit di celahan peha ketika diurut adalah normal sebab uratnya bersangkut paut dengan rahim kita. Satu lagi kawasan azab sakitnya jika diurut pada kaki adalah bahagian belakang pelipat lutut. Jika anda obes atau seorang yang aktif, maka bersiap sedialah untuk merasai kesakitan ketika angin dan urat bersimpul dibetulkan semasa diurut.

2. Bahagian pinggang dan belakang badan

Normal sangat untuk rasa sakit pada kedua bahagian ini. Especially kalau korang jenis lasak dan main taram angkat barang-barang berat. Atau korang sejenis yang aktif dan suka buat aktiviti fizikal macam hiking ke, berzumba ke, atau apa saja aktiviti kecergasan yang mencabar kemampuan tubuh. Jangan pulak tak exercise lepas baca ni, actually semua aktiviti tu sangat bagus untuk memberi ruang kepada tubuh untuk recharge tetapi haruslah dilegakan dengan urutan. Jadi, tak adalah kes sakit badan and that’s it! Esok tak moh dah aku exercise. Tapi janganlah right after korang menggasak badan tu, hari tu jugak korang pi mengurut, terkujatlah urat-urat tu. Sebaiknya tunggulah 24-36 jam sebelum nak berurut.

Lagi satu, sakit pinggang ini normal kalau seorang perempuan tu selalu mendukung ank. Come on, kadang-kadang kita anak 4-5 tahun pun still berdukung. Betui dak? Terutama waktu nak mandikan ank atau nak hantar nurseri, memang akan berdukung. Lebih parah, kalau korang atau pengasuh duduk rumah tinggi, lagi melengkung tulang belakang tu. Jadi, biasanya kalau mengurut bahagian ini, ada beberapa point yang akan diberi perhatian lebih supaya korg akan lebih lega.

3. Bahu dan belikat

Selalunya yang akan rasa sakit pada bahagian ini adalah orang yang selalu menghadap komputer, photographer atau videographer misalnya, dan kerja-kerja yang memerlukan ketelitian seperti tukang masak, baker ke atau tailor. Haaa.. Tak sangka kan?

Dok tatap skrin komputer dari pagi sampai petang tanpa merehatkan diri memang antara punca kenapa bahu dan belikat tu selalu sakit. Yang menjahit tu pulak asyik menunduk, yang memasak pulak banyak menggerakkan upper body, sebab itulah korang selalu sakit bahagian itu. Untuk melegakan bahagian ini, selalunya tekanan ketika mengurut akan dibuat pada bahagian belakang tengkuk, membawa ke atas bahu dan ditarik ke bahagian belikat.

4. Kepala

Ok, urutan kepala ni pun penting. Tapi takdelah ditekan-tekan macam mengurut badan. Selalunya orang perempuan ni mudah sakit kepala atau pusing-pusing, jadi penyelesaiannya, sapu minyak cap kapak kan?

Bila korg selalu sakit kepala dan masih tidak kronik, itu tidak semestinya migrain. Boleh jadi korang terlalu letih dan banyak berfikir menyebabkan urat di sekitar T zone stres dan menggalakkan rasa sakit kepala. Biasanya urutan kepala ni akan dimulakan dengan memberi kelegaan pada T zone dan atas kening, kemudian dahi. Lepas tu, barulah urutan lembut atas kepala akan dibuat. Tapi urutannya tu ada cara yang betul untuk dibuat.

Kalau korang rasa kepala berat sangat, sis cadangkan korang basuh kepala dan bersyampu macam biasa. Sebelum membasahkan kepala, jirus air pada bahagian kaki ke betis dan seluruh badan. Biarkan sekejap, korang akn dapat rasa macam wap keluar, lepas tu barulah basahkan kepala dan mandi macam biasa k!

Untuk next post, in sha Allah sis akan cerita tentang urutan kegemaran perempuan (dan penting juga ya), yang berkait dengan batin. Tq sebab sudi baca post sis dengan tabah.

Continue Reading

Trending