Connect with us

Tips Bermanfaat

44 Fakta Menarik Tentang Kucing Yang Bakal Buat Anda Terkejut

Published

on

fakta menarik tentang kucing

44 Fakta Menarik Tentang Kucing Yang Bakal Buat Anda Terkejut

Kucing salah satu haiwan peliharaan yang paling banyak dipelihara oleh manusia, tetapi sayangnya sebahagian pemelihara kucing tiada ilmu tentang kucing. Berikut adalah fakta tentang kucing:

 1. Kucing mempunyai 30 ruas tulang belakang, iaitu 5 kali lebih banyak dari manusia
 2. Kucing mempunyai 230 tulang, iaitu 24 kali lebih banyak dari manusia. Kucing tidak mempunyai collarbone, sehingga membolehkan masuk melalui celah selebar kepalanya
 3. Kelenturan tubuh kucing sangat menakjubkan, kaki depannya dapat diputar ke segala arah dan setengah bahagian tubuhnya dapat bergerak ke arah yang berlawanan
 4. Pendengaran kucing lebih sensitif daripada manusia dan anjing. Batas pendengaran kucing 65 khz, sedangkan manusia 20 khz
 5. Kucing mempunyai mata terbesar dibandingkan dengan mamalia lain (dalam hubungannya dengan besarnya tubuh)
 6. Kucing tidak dapat melihat pada tempat gelap, akan tetapi ketajaman matanya pada malam hari sangat baik. Mata kucing mempunyai lapisan pantulan cahaya yang disebut tapetum yang dapat berfungsi untuk memperkuat cahaya yang masuk retina.
 7. Liputan pandangan kucing 185 darjah
 8. Kucing mempunyai deria bau 20-80 juta sel olfactory, sedangkan manusia hanya 5-20 juta (deria bau yang tajam)
 9. Denyut nadi kucing normal antara 110-170 denyutan per minit (jika anda ingin mengukur denyut nadi lakukan di paha belakang di bahagian sendi yang menghubungkan kaki dengan tubuh)
 10. Kucing menarik nafas sebanyak 20-40 kali per minit
 11. Suhu badan kucing normal 102 ° F atau 38.8 ° C
 12. Kucing kampung dapat lari dengan kelajuan 31 batu per jam
 13. Kucing mempunyai sistem saraf yang sangat sensitif.
 14. Kucing boleh melompat ke ketinggian 5 kali tinggi badannya.
 15. Setiap kucing mempunyai cap hidung(manusia cap jari) yang sangat khas, sehingga tidak akan penah ada dua kucing yang mempunyai cap hidung yang sama
 16. Kucing bertindak balas terhadap panggilan betina lebih baik dari pada jantan, mungkin kerana suara betina mempunyai puncak yang lebih tinggi
 17. manusia yang alergik terhadap kucing pada umumnya alergik terhadap air liur kucing
 18. Telah dibuktikan secara ilmiah bahawa bunyi kucing merupakan salah satu cara menurunkan tekanan darah kita.
 19. umur purata kucing antara 15-16 tahun.
 20. Untuk menentukan kesamarataan umur kucing dengan umur orang, mulakan dengan 20 tahun sebagai umur tahun pertama kucing, kemudian tambahkan 4 tahun umur manusia untuk setiap umur tahun kucing. Sebagai contoh: Jika kucing anda berumur 4 tahun bermakna umurnya setara dengan 20 tahun (untuk umur 1 tahun) ditambah 3 x 4 tahun, iaitu setara dengan umur 32 tahun pada orang.
 21. Kucing mempunyai deria bau yang sangat baik. Ini adalah sebab mengapa kucing tidak akan menggunakan kotak sampah kotor. Dan mereka juga mempunyai pendengaran yang bagus.
 22. Kucing benci bau minyak wangi. Mereka juga membenci aroma oren dan lemon.
 23. Kucing menganggap kawasan yang mempunyai bau ammonia sebagai kawasan pembuangan najis. Jadi, tidak digalakkan untuk menggunakan ammonia untuk membersihkan bau air kencing kucing.
 24. Seekor kucing boleh membaca hati anda(marah,suka dan sebagainya), dan kadang-kadang ia akan memberi kesan kepada kucing anda.
 25. Kucing termasuk haiwan yang sangat bersih. Mereka sering merawat diri dengan menjilat rambut mereka. Saliva atau air liur mereka adalah agen pembersihan yang kuat. tapi boleh mencetuskan alergik pada manusia.
 26. Kadangkala kucing memuntahkan semacam hairball atau gulungan rambut yang terkumpul di dalam perutnya.
 27. Kucing dapat menyimpan tenaga dengan cara tidur lebih kerap berbanding haiwan lain. Lama tidur kucing berbeza-beza antara 12 – 16 jam per hari, dengan angka rata-rata 13 – 14 jam. Tapi tidak jarang dijumpai kucing yang tidur selama 20 jam dalam satu hari.
 28. Pintu khas kucing (cat flap) yang biasa terdapat pada pintu rumah, ditemui pertama kali oleh Sir Isaac Newton
 29. Ekor kucing digunakan untuk menjaga keseimbangaan, terutama ketika sedang melompat atau berlari.
 30. Kucing memakan rumput dengan tujuan memperbaiki pencernaan dan membantu mengeluarkan rambut yang ditelan dan terkumpul di lambung.
 31. Kucing yang sihat mempunyai suhu badan 38 ° C – 39.5 ° C.
 32. Kucing betina on heat(miang) ketika berumur 6-10 bulan, sedangkan kucing jantan pada umur 9 -12 bulan.
 33. Rata-rata jumlah anak kucing dalam satu kelahiran adalah 2-6 ekor.
 34. Dengkuran kucing (purring) tidak selalu menunjukkan bahawa kucing dalam keadaan selesa. Kucing juga akan melakukan perkara yang sama dan lebih keras pada saat dalam keadaan stres atau kesakitan
 35. Semua kucing memerlukan taurine dalam makanan untuk mencegah kebutaan.
 36. Kucing juga harus mengambil sejumlah lemak dalam makanan kerana tidak dapat menghasilkan lemak sendiri.
 37. Ketika seekor kucing menggosokkan badannya ke kaki atau badan anda, ia sedang menandai anda dengan baunya dan menyatakan anda sebagai pemiliknya.
 38. kebanyakan umur kucing yang hidup di luar rumah sekitar 3-5 tahun, sementara yang hidup didalam rumah dapat mencapai umur 16 tahun atau lebih lama
 39. waktu tidur kucing sekitar 16 jam
 40. Kaki depan kucing mempunyai 5 jari dan 4 jari pada kaki belakang. Kucing yang lahir dengan 6 atau 7 jari pada kaki depan dan tambahan jari pada kaki belakang disebut polidaktil.
 41. Kucing dewasa mempunyai 30 buah gigi, 16 buah di rahang atas dan 14 buah di rahang bawah.
 42. Ada sekitar 9600 helai rambut tiap cm2 kulit bhg atas dan sekitar 19200 helai rambut tiap cm2 kulit bagian bawah.
 43. Lidah kucing tidak dapat merasa kerana kurangnya deeia rasa di lidah. Manusia mempunyai sekitar 9000 , sedangkan kucing hanya mempunyai 473 buah. Nafsu makan kucing terutama dipengaruhi oleh bau bukan rasa makanan
 44. Kucing paling menyukai makanan yang mempunyai perisa masin yang tinggi. Makanan yang baik secara logiknya memerlukan kos yang sedikit tinggi, bak kata pepatah “ada rupa ada harga”.

Sila lah rujuk dengan veterinar atau pakar untuk mengetahui lebih jelas jenis makanan yang paling sesuai bagi kucing anda.

Sudah baca? Apa pendapat anda? Jangan lupa LIKE, SHARE dan KOMEN ya? Terima kasih! Majalah Ilmiah

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips Bermanfaat

Ini Khasiat Buah Manjakani Yang Membantu Wanita Cantik Luar Dalam. Confirm Suami Asyik Melekat Je

Published

on

Ini Khasiat Buah Manjakani Yang Membantu Wanita Cantik Luar Dalam. Confirm Suami Asyik Melekat Je

Merawat alat sulit wanita

Buah majakani dapat membersihkan bakteria di kawasan org4n intim wanita. Khasiatnya sangat bagus untuk mengatasi keputihan. Manjakani mengandungi tannin yang bagus untuk mengetatkan otot v4gina, vitamin A dan C, kalsium, protein, serta mengandungi elemen astringent untuk membasmi bakteria penyebab keputihan. Khasiat lain yang didambakan oleh kaum wanita adalah untuk menambah ‘kerapatan’ dan menjadikan lubang v4gina lebih anjal.

Buah majakani digunakan sebagai ubat perancang kehamilan

Buah majakani sudah tidak asing lagi di kalangan wanita yang sudah berumahtangga. Meskipun buah majakani sendiri mempunyai khasiat untuk menyembuhkan luka, namun jika ia diolah semula fungsinya dapat mencegah kehamilan.

Membersihkan bakteria

Buah majakani berkhasiat untuk membersihkan bakteria di kawasan organ intim kewanitaan. Selain itu ia sangat bagus untuk mengatasi cairan berlebihan di kawasan Miss V dan membasmi bakteria penyebab keputihan. Untuk rawatan lanjutan buah majakani juga bagus untuk mencegah kanser serviks

Buah manjakani memberi kenikmatan se ks

Buah manjakani berfungsi sebagai ubat herba yang dapat membantu kekentalan org4n intim wanita. Khasiat buah manjakani bukan saja dapat dirasakan oleh kaum hawa, tetapi secara tidak langsung ia juga membantu kepuasan sang suami ketika melakukan hubungan se ks.

 • Awet Muda – Antioksidan dalam manjakani boleh melambatkan proses penuaan.
 • Mencegah Kencing Manis – Asid galik di dalam buah ini dapat mencegah kencing manis dan lelah.
 • Mencegah k4nser payud4ra dan r4him – Antioksidan dalam buah manjakani boleh mencegah kanser buah d4da dan k4nser r4him.
 • Mencegah bau yang tidak diingini – Buah manjakani bersifat astringen, membasmi bakteria dan kuman yang mengakibatkan bau yang tidak enak pada Miss V.
 • Merawat otot-otot di dalam miss V – Tannin yang terdapat di dalam buah manjakani mempunyai sifat menegangkan semula otot-otot dalam Miss V dan menyebabkan ia menjadi sempit.
 • Mengurangkan lendir pada Miss V – Astringen juga mampu menyerap segala lendir pada miss v yang menyebabkan bau tidak enak.
 • Membersihkan lendir h4id dan nifas – Astringen juga mampu menyerap lebihan d4rah h4id dan nifas.
 • Mengetatkan otot – Astringen juga mengetatkan semula otot- otot di dalam Miss V terutamanya selepas bersalin.
 • Menegangkan dan mencantikan kulit – Astringen dalam buah manjakani boleh mencantikkan kulit dan mencegah jerawat.
 • Mata yang sihat – Astringen terbukti dapat memberikan penglihatan yang jelas
 • Merawat payud4ra – Buah manjakani mempunyai sifat menegangkan kembali otot-otot dan buah manjakani dapat memperbaiki payud4ra yang kendur.
 • Gigi dan tulang – Kalsium dalam buah manjakani boleh membantu menguatkan gigi dan tulang.
 • Mulut – Astringen dalam buah manjakani dapat menjaga kebersihan mulut.
 • Kulit kering dan berminyak – Astringen juga dapat merawat kulit kering dan berminyak.
  Melancarkan pembuangan air besar – Disebabkan buah manjakani mempunyai serat makanan, ia dapat melancarkan pembuangan air besar. Vitamin dan zat serta karbohidrat dan protein
 • mampu meningkatkan kesihatan anda.
Continue Reading

Tips Bermanfaat

Tips Kumpul Duit RM5 Untuk Beli Emas Hujung Tahun

Published

on

Tips Kumpul Duit RM5 Untuk Beli Emas Hujung Tahun

Tidak dinafikan ramai kaum wanita menyimpan niat untuk membeli emas. Emas diibarat sebagai kawan baik dan menjadi aksesori wajib ada pada setiap wanita. Malah nilai emas yang sentiasa meningkat menjadi satu pelaburan terbaik jika terdesak.

Perkongsian dari laman sosial facebook dari Chienta Mul’aien II ini yang memberitahu cara terbaik terutama buat surirumah untuk memperoleh barangan emas ini setiap tahun. Menurutnya dia telah menyimpan duit RM5 setiap hari dan hasilnya pada hujung tahun akan membeli emas sebagai satu pelaburan terbaik untuk masa depan.

Tips Kumpul Duit RM5 Untuk Beli Emas Hujung Tahun

Ini Caranya:

Saya nak share terutama untuk suri rumah. Dari awal kahwin saya didik diri untuk simpan duit RM5. Termasuklah duit belanja atau duit nafkah yang diberi suami.
Setiap kali balik kedai ada saja note RM5 saya akan terus masuk dalam tabung. Jika mampu boleh juga kumpul duit RM20. Tidak kira berapa baki RM5 pasti akan masuk dalam tabung. Begitu juga jika ada duit hasil berniaga tetap akan masuk dalam tabung juga.

Kena disiplin menyimpan duit setiap hari.

Hasilnya:

Cukup setahun hasilnya sangat memuaskan hati. Dan setiap hujung tahun pasti akan membeli emas hasil duit simpanan RM5 ini.

Cabarannya:

Tidak kisah walau pernah diperli pasangan lain (ketika di kedai emas) yang mengatakan saya korek tabung untuk membeli barangan emas berkenaan. Saya tidak marah dengan perlian berkenaan kerana hasil menabung ada juga faedahnya. Saya tidak malu beli emas menggunakan duit RM5 berkenaan kerana hasil dari duit menyimpan selama setahun.

Kebaikan Lain:

Boleh digunakan ketika kecemasan. Pernah berlaku apabila suami kemalangan dan tiada duit dan pilihan terakhir tukar beli emas dengan duit untuk baiki kendereaan yang rosak.
Nilai emas makin lama makin naik dan memang tidak rugi membelli emas kerana ia simpanan jangka panjang yang menguntungkan.

Continue Reading

Tips Bermanfaat

Tukang Urut Kongsi 4 Tempat Urutan Yang Diperlukan Kaum Wanita, Cegah Sebelum Sakit Teruk

Published

on

Tukang Urut Kongsi 4 Tempat Urutan Yang Diperlukan Kaum Wanita, Cegah Sebelum Sakit Teruk

Percaya atau tidak, urutan yang bagus mampu hilangkan tekanan harian kaum mak-mak. Sebenarnya bukan percutian dan membeli belah saja yang patut anda dahulukan, kalau sesekali dapat curi peluang pergi spa atau berurut, anda akan dapat hasilnya dan rasa puas satu badan. Tetapi bahagian mana yang patut anda urut? Nak tahu lebih jelas, anda boleh semak perkongsian daripada tukang urut, Emy Haznida Hazairul Sham ini.

Sis akan share tentang jenis urutan yang diperlukan seorang perempuan. Of course sebagai seorang perempuan (tambahan yang dah mempunyai anak), akan mengalami keletihan yang jauh lebih tinggi berbanding lelaki. Ok, penat yang sis maksudkan bukan penat mental (tu dah satu hal), tapi yang ini more to physical exausted.

Walaupun seorang perempuan itu belum berkahwin atau melahirkan anak sekalipun, badan tetap akan letih dan memerlukan rehat yang secukupnya. Sesekali, korang kena trust your body. Bila dah mula rasa letih, jangan diabaikan (which is mmg selalu kita buat), atas alasan tak ada masa dan tak penting.

Mengurut ni terapi paling simple yang boleh anda buat. Pasang lilin atau penggunaan minyak pati aromaterapi memang membantu, tetapi kalau korang memerlukan ruang dan masa untuk berehat sambil dimanjakan, urutan adalah pilihan paling tepat. Ok, ini sis listkan beberapa urutan yang diperlukan oleh seseorg wanita gitchewww:

1. Kaki

Kalau tak sempat nak mengurut whole body, ambillah lebih kurang 30 minit untuk mengurut kaki. Semua stres badan ditanggung oleh kaki okay, sebab itulah bila kita mengurut, akan dimulakan dari kaki. Biasanya, bahagian ini jugaklah yang mempunyai banyak angin dan urat bersimpul. Bahagian kaki yang paling stres adalah betis dan celah peha.

Wanita dah bersalin khususnya, sakit di celahan peha ketika diurut adalah normal sebab uratnya bersangkut paut dengan rahim kita. Satu lagi kawasan azab sakitnya jika diurut pada kaki adalah bahagian belakang pelipat lutut. Jika anda obes atau seorang yang aktif, maka bersiap sedialah untuk merasai kesakitan ketika angin dan urat bersimpul dibetulkan semasa diurut.

2. Bahagian pinggang dan belakang badan

Normal sangat untuk rasa sakit pada kedua bahagian ini. Especially kalau korang jenis lasak dan main taram angkat barang-barang berat. Atau korang sejenis yang aktif dan suka buat aktiviti fizikal macam hiking ke, berzumba ke, atau apa saja aktiviti kecergasan yang mencabar kemampuan tubuh. Jangan pulak tak exercise lepas baca ni, actually semua aktiviti tu sangat bagus untuk memberi ruang kepada tubuh untuk recharge tetapi haruslah dilegakan dengan urutan. Jadi, tak adalah kes sakit badan and that’s it! Esok tak moh dah aku exercise. Tapi janganlah right after korang menggasak badan tu, hari tu jugak korang pi mengurut, terkujatlah urat-urat tu. Sebaiknya tunggulah 24-36 jam sebelum nak berurut.

Lagi satu, sakit pinggang ini normal kalau seorang perempuan tu selalu mendukung ank. Come on, kadang-kadang kita anak 4-5 tahun pun still berdukung. Betui dak? Terutama waktu nak mandikan ank atau nak hantar nurseri, memang akan berdukung. Lebih parah, kalau korang atau pengasuh duduk rumah tinggi, lagi melengkung tulang belakang tu. Jadi, biasanya kalau mengurut bahagian ini, ada beberapa point yang akan diberi perhatian lebih supaya korg akan lebih lega.

3. Bahu dan belikat

Selalunya yang akan rasa sakit pada bahagian ini adalah orang yang selalu menghadap komputer, photographer atau videographer misalnya, dan kerja-kerja yang memerlukan ketelitian seperti tukang masak, baker ke atau tailor. Haaa.. Tak sangka kan?

Dok tatap skrin komputer dari pagi sampai petang tanpa merehatkan diri memang antara punca kenapa bahu dan belikat tu selalu sakit. Yang menjahit tu pulak asyik menunduk, yang memasak pulak banyak menggerakkan upper body, sebab itulah korang selalu sakit bahagian itu. Untuk melegakan bahagian ini, selalunya tekanan ketika mengurut akan dibuat pada bahagian belakang tengkuk, membawa ke atas bahu dan ditarik ke bahagian belikat.

4. Kepala

Ok, urutan kepala ni pun penting. Tapi takdelah ditekan-tekan macam mengurut badan. Selalunya orang perempuan ni mudah sakit kepala atau pusing-pusing, jadi penyelesaiannya, sapu minyak cap kapak kan?

Bila korg selalu sakit kepala dan masih tidak kronik, itu tidak semestinya migrain. Boleh jadi korang terlalu letih dan banyak berfikir menyebabkan urat di sekitar T zone stres dan menggalakkan rasa sakit kepala. Biasanya urutan kepala ni akan dimulakan dengan memberi kelegaan pada T zone dan atas kening, kemudian dahi. Lepas tu, barulah urutan lembut atas kepala akan dibuat. Tapi urutannya tu ada cara yang betul untuk dibuat.

Kalau korang rasa kepala berat sangat, sis cadangkan korang basuh kepala dan bersyampu macam biasa. Sebelum membasahkan kepala, jirus air pada bahagian kaki ke betis dan seluruh badan. Biarkan sekejap, korang akn dapat rasa macam wap keluar, lepas tu barulah basahkan kepala dan mandi macam biasa k!

Untuk next post, in sha Allah sis akan cerita tentang urutan kegemaran perempuan (dan penting juga ya), yang berkait dengan batin. Tq sebab sudi baca post sis dengan tabah.

Continue Reading

Trending