Connect with us

Tips Bermanfaat

Anak No. 4 Sukar Difahami Tapi Sangat Setia Dan Berhati Lembut. Betul Ke?

Published

on

kelebihan anak no 4

Anak No. 4 Sukar Difahami Tapi Sangat Setia Dan Berhati Lembut. Betul Ke?

Tidak dinafikan, setiap individu dan anak yang dilahirkan ke dunia mempunyai personaliti tersendiri dan unik yang tidak sama di antara satu sama lain.

Namun tahukah anda, mengikut pakar psikologi, kedudukan dalam adik-beradik boleh mempengaruhi sikap dan personaliti anak anda. Jom, kami kongsikan fakta anak keempat yang pastinya anda takkan jangka sama sekali.

1. Sukakan kanak-kanak

Anak keempat dikatakan sebagai seorang yang penyanyang dan sangat sukakan kanak-kanak. Boleh dikatakan, sikap keibuan dan kebapaan telah wujud dalam diri mereka sejak azali. Malah, kanak-kanak juga cenderung untuk menyukai anak keempat. Seakan-akan ada tarikan istimewa di antara anak keempat dan kanak-kanak. Istimewa kan?

Disebabkan oleh tarikan istimewa tersebut, anak keempat kelihatan seperti bijak mengawal kanak-kanak, malah mempunyai daya tarikan yang mampu mengawal tantrum seorang kanak-kanak. Itulah dia betapa istimewanya anak keempat.

2. Tidak suka meminta

Fakta anak keempat yang seterusnya ialah mereka tidak suka meminta kepada ibu bapa dan kakak serta abang yang lain walau pun mereka adalah adik dan selayaknya menjadi seorang yang manja dan dijamin semestinya akan dapat apa yang dipinta. Namun, kebiasaannya anak keempat berat mulut untuk meminta kerana bimbang menyusahkan dan dianggap sebagai mengambil kesempatan.

3. Peramah dan suka bergaul

Disebabkan anak keempat mempunyai 3 orang kakak atau abang, ia membuatkan mereka menjadi seorang yang peamah dan pandai bergaul. Kebiasaannya anak keempat sangat mudah untuk diajak bersembang.

Dari satu topik ke topik lain, sedar-sedar dah berjam-jam anda berborak walau pun baru sahaj berjumpa. Sikap peramah dan suka bergaul yang ada dalam diri anak keempat membuatkan mereka disukai ramai.

4. Pendengar yang setia

Anak keempat biasanya adalah seorang pendengar yang setia. Kedudukan keempat dalam keluarga biasanya membuatkan anak keempat menjadi tempat kakak, abang, atau ibu untuk meluahkan perasaan dan berkongsi cerita sejak kecil. Oleh itu, semakin dewasa, anak keempat akan menjadi seorang pendengar yang setia dan sentiasa ada di saat memerlukan.

5. Pandai mengambil hati orang lain

Selain merupakan seorang pendengar yang setia, anak keempat juga dikatakan seorang yang pandai mengambil hati orang lain. Jika anak keempat mengetahui bahawa seseorang mempunyai masalah, mereka akan berusaha untuk melakukan apa sahaja untuk menghiburkan hati individu tersebut dan membuatkannya kurang tertekan dan beremosi.

6. Mudah mempercayai orang lain

Fakta anak keempat yang seterusnya ialah mereka sangat mudah untuk mempercayai orang lain. Sikap mudah percaya ini wujud dalam diri mereka memandangkan sejak kecil, terdapat ramai orang di sekeliling yang sentiasa mengambil berat dan melayan mereka dengan baik.

Ada ibu, ayah, kakak atau abang yang sentiasa ada untuk anak keempat. Sikap mudah mempercayai orang lain boleh menjadi sesuatu yang baik, dan kadang-kadang boleh memakan diri sendiri.

7. Tidak suka menyusahkan orang lain

Ingat tak tadi kat atas kami ada nyatakan bahawa anak keempat tidak suka meminta kerana tidak mahu menyusahkan orang lain dengan permintaan yang dibuat? Ini adalah kerana anak keempat kebiasaannya mempunyai personaliti hebat yang tidak suka menyusahkan orang lain. Ini adalah salah satu daripada ciri hebat yang ada pada anak keempat.

8. Berhati lembut

Anak keempat biasanya merupakan seorang yang berhati lembut dan mudah tersentuh. Sejak kecil, anak keempat yang biasanya bergelar adik dilayan dengan baik oleh ibu, bapa, kakak dan abang, menjadikannya seorang yang berhati lembut.

Berhati lembut adalah satu ciri yang sangat baik, bukannya satu kekurangan. Seorang individu yang berhati lembut biasanya akan melayan orang lain dengan baik dan suka membantu mereka yang memerlukan.

9. Suka mengambil berat tentang orang lain, terutamanya insan yang tersayang

Fakta anak keempat yang seterusnya ialah suka mengambil berat tentang orang lain, terutamanya insan yang tersayang. Sangat beruntung sekiranya anda mempunyai pasangan atau sahabat baik yang merupakan seorang anak keempat. Anda akan rasa sangat disayangi kerana sidia sentiasa ada untuk anda.

10. Sukar difahami

Anak keempat, kadang-kadang agak sukar difahami. Ini berlaku kerana sejak kecil mereka telah dilayan dengan baik oleh ahli keluarga yang lain. Hanya ahli keluarga yang terdekat iaitu ibu, bapa, kakak, dan abang-abang mereka sahaja yang betul-betul faham sikap sebenar anak keempat. Namun, setelah mempunyai pasangan, pasangan akan faham dengan sikap dan perangai anak keempat.

11. Seorang yang ceria

Tidak dinafikan, anak keempat merupakan seorang individu dengan perawatakan yang ceria dan suka menceriakan orang lain di sekelilingnya. Setiap kali mereka ada bersama, suasana akan menjadi ceria dan semakin meriah.

12. Seorang yang setia

Anak keempat biasanya akan menjadi pasangan dan sahabat setia yang akan ada dengan anda setiap masa tidak kira waktu susah dan senang. Ini juga merupakan di antara ciri emas yang ada pada anak keempat. Hargailah pasangan atau sahabat baik anda yang mempunyai ciri ini kerana dewasa ini tak mudah untuk mendapat seseorang yang sentiasa setia dan ada untuk anda.

13. Kurang sabar

Salah satu daripada kekurangan atau sifat yang kurang digemari pada anak keempat ialah sikap kurang sabar. Sebagai adik dalam keluarga, kebiasaannya anak keempat mendapat layanan istimewa.

Apabila sudah biasa dilayan dengan baik sejak kecil, anak keempat sudah terlalu selesa dengan keadaan tersebut dan apabila membesar, akan menjadi agak kurang sabar jika kehendaknya tidak diperolehi atau sesuatu perkara tidak berjalan seperti yang dikehendaki.

14. Suka berkongsi

Fakta anak keempat yang seterusnya ialah mereka suka berkongsi. Apa yang mereka ada, mereka tidak akan segan-silu untuk berkongsi dengan orang lain agar sama-sama dapat merasa. Hebat kan anak keempat?

15. Kuat berusaha dan suka bekerja keras

Fakta anak keempat yang terakhir ialah mereka merupakan individu yang sangat kuat berusaha untuk mencapai kejayaan. Apa sahaja yang mereka lakukan, akan dilakukan dengan baik. Apabila mempunyai kerjaya, mereka akan bekerja dengan keras dan sentiasa berusaha untuk memberikan yang terbaik.

Itulah dia 15 fakta anak keempat yang ingin kami kongsikan pada hari ini. Semoga bermanfaat.

Sudah baca? Apa pendapat anda? Jangan lupa LIKE, SHARE dan KOMEN ya? Terima kasih! Majalah Ilmiah

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips Bermanfaat

Ini Khasiat Buah Manjakani Yang Membantu Wanita Cantik Luar Dalam. Confirm Suami Asyik Melekat Je

Published

on

Ini Khasiat Buah Manjakani Yang Membantu Wanita Cantik Luar Dalam. Confirm Suami Asyik Melekat Je

Merawat alat sulit wanita

Buah majakani dapat membersihkan bakteria di kawasan org4n intim wanita. Khasiatnya sangat bagus untuk mengatasi keputihan. Manjakani mengandungi tannin yang bagus untuk mengetatkan otot v4gina, vitamin A dan C, kalsium, protein, serta mengandungi elemen astringent untuk membasmi bakteria penyebab keputihan. Khasiat lain yang didambakan oleh kaum wanita adalah untuk menambah ‘kerapatan’ dan menjadikan lubang v4gina lebih anjal.

Buah majakani digunakan sebagai ubat perancang kehamilan

Buah majakani sudah tidak asing lagi di kalangan wanita yang sudah berumahtangga. Meskipun buah majakani sendiri mempunyai khasiat untuk menyembuhkan luka, namun jika ia diolah semula fungsinya dapat mencegah kehamilan.

Membersihkan bakteria

Buah majakani berkhasiat untuk membersihkan bakteria di kawasan organ intim kewanitaan. Selain itu ia sangat bagus untuk mengatasi cairan berlebihan di kawasan Miss V dan membasmi bakteria penyebab keputihan. Untuk rawatan lanjutan buah majakani juga bagus untuk mencegah kanser serviks

Buah manjakani memberi kenikmatan se ks

Buah manjakani berfungsi sebagai ubat herba yang dapat membantu kekentalan org4n intim wanita. Khasiat buah manjakani bukan saja dapat dirasakan oleh kaum hawa, tetapi secara tidak langsung ia juga membantu kepuasan sang suami ketika melakukan hubungan se ks.

  • Awet Muda – Antioksidan dalam manjakani boleh melambatkan proses penuaan.
  • Mencegah Kencing Manis – Asid galik di dalam buah ini dapat mencegah kencing manis dan lelah.
  • Mencegah k4nser payud4ra dan r4him – Antioksidan dalam buah manjakani boleh mencegah kanser buah d4da dan k4nser r4him.
  • Mencegah bau yang tidak diingini – Buah manjakani bersifat astringen, membasmi bakteria dan kuman yang mengakibatkan bau yang tidak enak pada Miss V.
  • Merawat otot-otot di dalam miss V – Tannin yang terdapat di dalam buah manjakani mempunyai sifat menegangkan semula otot-otot dalam Miss V dan menyebabkan ia menjadi sempit.
  • Mengurangkan lendir pada Miss V – Astringen juga mampu menyerap segala lendir pada miss v yang menyebabkan bau tidak enak.
  • Membersihkan lendir h4id dan nifas – Astringen juga mampu menyerap lebihan d4rah h4id dan nifas.
  • Mengetatkan otot – Astringen juga mengetatkan semula otot- otot di dalam Miss V terutamanya selepas bersalin.
  • Menegangkan dan mencantikan kulit – Astringen dalam buah manjakani boleh mencantikkan kulit dan mencegah jerawat.
  • Mata yang sihat – Astringen terbukti dapat memberikan penglihatan yang jelas
  • Merawat payud4ra – Buah manjakani mempunyai sifat menegangkan kembali otot-otot dan buah manjakani dapat memperbaiki payud4ra yang kendur.
  • Gigi dan tulang – Kalsium dalam buah manjakani boleh membantu menguatkan gigi dan tulang.
  • Mulut – Astringen dalam buah manjakani dapat menjaga kebersihan mulut.
  • Kulit kering dan berminyak – Astringen juga dapat merawat kulit kering dan berminyak.
    Melancarkan pembuangan air besar – Disebabkan buah manjakani mempunyai serat makanan, ia dapat melancarkan pembuangan air besar. Vitamin dan zat serta karbohidrat dan protein
  • mampu meningkatkan kesihatan anda.
Continue Reading

Tips Bermanfaat

Tips Kumpul Duit RM5 Untuk Beli Emas Hujung Tahun

Published

on

Tips Kumpul Duit RM5 Untuk Beli Emas Hujung Tahun

Tidak dinafikan ramai kaum wanita menyimpan niat untuk membeli emas. Emas diibarat sebagai kawan baik dan menjadi aksesori wajib ada pada setiap wanita. Malah nilai emas yang sentiasa meningkat menjadi satu pelaburan terbaik jika terdesak.

Perkongsian dari laman sosial facebook dari Chienta Mul’aien II ini yang memberitahu cara terbaik terutama buat surirumah untuk memperoleh barangan emas ini setiap tahun. Menurutnya dia telah menyimpan duit RM5 setiap hari dan hasilnya pada hujung tahun akan membeli emas sebagai satu pelaburan terbaik untuk masa depan.

Tips Kumpul Duit RM5 Untuk Beli Emas Hujung Tahun

Ini Caranya:

Saya nak share terutama untuk suri rumah. Dari awal kahwin saya didik diri untuk simpan duit RM5. Termasuklah duit belanja atau duit nafkah yang diberi suami.
Setiap kali balik kedai ada saja note RM5 saya akan terus masuk dalam tabung. Jika mampu boleh juga kumpul duit RM20. Tidak kira berapa baki RM5 pasti akan masuk dalam tabung. Begitu juga jika ada duit hasil berniaga tetap akan masuk dalam tabung juga.

Kena disiplin menyimpan duit setiap hari.

Hasilnya:

Cukup setahun hasilnya sangat memuaskan hati. Dan setiap hujung tahun pasti akan membeli emas hasil duit simpanan RM5 ini.

Cabarannya:

Tidak kisah walau pernah diperli pasangan lain (ketika di kedai emas) yang mengatakan saya korek tabung untuk membeli barangan emas berkenaan. Saya tidak marah dengan perlian berkenaan kerana hasil menabung ada juga faedahnya. Saya tidak malu beli emas menggunakan duit RM5 berkenaan kerana hasil dari duit menyimpan selama setahun.

Kebaikan Lain:

Boleh digunakan ketika kecemasan. Pernah berlaku apabila suami kemalangan dan tiada duit dan pilihan terakhir tukar beli emas dengan duit untuk baiki kendereaan yang rosak.
Nilai emas makin lama makin naik dan memang tidak rugi membelli emas kerana ia simpanan jangka panjang yang menguntungkan.

Continue Reading

Tips Bermanfaat

Tukang Urut Kongsi 4 Tempat Urutan Yang Diperlukan Kaum Wanita, Cegah Sebelum Sakit Teruk

Published

on

Tukang Urut Kongsi 4 Tempat Urutan Yang Diperlukan Kaum Wanita, Cegah Sebelum Sakit Teruk

Percaya atau tidak, urutan yang bagus mampu hilangkan tekanan harian kaum mak-mak. Sebenarnya bukan percutian dan membeli belah saja yang patut anda dahulukan, kalau sesekali dapat curi peluang pergi spa atau berurut, anda akan dapat hasilnya dan rasa puas satu badan. Tetapi bahagian mana yang patut anda urut? Nak tahu lebih jelas, anda boleh semak perkongsian daripada tukang urut, Emy Haznida Hazairul Sham ini.

Sis akan share tentang jenis urutan yang diperlukan seorang perempuan. Of course sebagai seorang perempuan (tambahan yang dah mempunyai anak), akan mengalami keletihan yang jauh lebih tinggi berbanding lelaki. Ok, penat yang sis maksudkan bukan penat mental (tu dah satu hal), tapi yang ini more to physical exausted.

Walaupun seorang perempuan itu belum berkahwin atau melahirkan anak sekalipun, badan tetap akan letih dan memerlukan rehat yang secukupnya. Sesekali, korang kena trust your body. Bila dah mula rasa letih, jangan diabaikan (which is mmg selalu kita buat), atas alasan tak ada masa dan tak penting.

Mengurut ni terapi paling simple yang boleh anda buat. Pasang lilin atau penggunaan minyak pati aromaterapi memang membantu, tetapi kalau korang memerlukan ruang dan masa untuk berehat sambil dimanjakan, urutan adalah pilihan paling tepat. Ok, ini sis listkan beberapa urutan yang diperlukan oleh seseorg wanita gitchewww:

1. Kaki

Kalau tak sempat nak mengurut whole body, ambillah lebih kurang 30 minit untuk mengurut kaki. Semua stres badan ditanggung oleh kaki okay, sebab itulah bila kita mengurut, akan dimulakan dari kaki. Biasanya, bahagian ini jugaklah yang mempunyai banyak angin dan urat bersimpul. Bahagian kaki yang paling stres adalah betis dan celah peha.

Wanita dah bersalin khususnya, sakit di celahan peha ketika diurut adalah normal sebab uratnya bersangkut paut dengan rahim kita. Satu lagi kawasan azab sakitnya jika diurut pada kaki adalah bahagian belakang pelipat lutut. Jika anda obes atau seorang yang aktif, maka bersiap sedialah untuk merasai kesakitan ketika angin dan urat bersimpul dibetulkan semasa diurut.

2. Bahagian pinggang dan belakang badan

Normal sangat untuk rasa sakit pada kedua bahagian ini. Especially kalau korang jenis lasak dan main taram angkat barang-barang berat. Atau korang sejenis yang aktif dan suka buat aktiviti fizikal macam hiking ke, berzumba ke, atau apa saja aktiviti kecergasan yang mencabar kemampuan tubuh. Jangan pulak tak exercise lepas baca ni, actually semua aktiviti tu sangat bagus untuk memberi ruang kepada tubuh untuk recharge tetapi haruslah dilegakan dengan urutan. Jadi, tak adalah kes sakit badan and that’s it! Esok tak moh dah aku exercise. Tapi janganlah right after korang menggasak badan tu, hari tu jugak korang pi mengurut, terkujatlah urat-urat tu. Sebaiknya tunggulah 24-36 jam sebelum nak berurut.

Lagi satu, sakit pinggang ini normal kalau seorang perempuan tu selalu mendukung ank. Come on, kadang-kadang kita anak 4-5 tahun pun still berdukung. Betui dak? Terutama waktu nak mandikan ank atau nak hantar nurseri, memang akan berdukung. Lebih parah, kalau korang atau pengasuh duduk rumah tinggi, lagi melengkung tulang belakang tu. Jadi, biasanya kalau mengurut bahagian ini, ada beberapa point yang akan diberi perhatian lebih supaya korg akan lebih lega.

3. Bahu dan belikat

Selalunya yang akan rasa sakit pada bahagian ini adalah orang yang selalu menghadap komputer, photographer atau videographer misalnya, dan kerja-kerja yang memerlukan ketelitian seperti tukang masak, baker ke atau tailor. Haaa.. Tak sangka kan?

Dok tatap skrin komputer dari pagi sampai petang tanpa merehatkan diri memang antara punca kenapa bahu dan belikat tu selalu sakit. Yang menjahit tu pulak asyik menunduk, yang memasak pulak banyak menggerakkan upper body, sebab itulah korang selalu sakit bahagian itu. Untuk melegakan bahagian ini, selalunya tekanan ketika mengurut akan dibuat pada bahagian belakang tengkuk, membawa ke atas bahu dan ditarik ke bahagian belikat.

4. Kepala

Ok, urutan kepala ni pun penting. Tapi takdelah ditekan-tekan macam mengurut badan. Selalunya orang perempuan ni mudah sakit kepala atau pusing-pusing, jadi penyelesaiannya, sapu minyak cap kapak kan?

Bila korg selalu sakit kepala dan masih tidak kronik, itu tidak semestinya migrain. Boleh jadi korang terlalu letih dan banyak berfikir menyebabkan urat di sekitar T zone stres dan menggalakkan rasa sakit kepala. Biasanya urutan kepala ni akan dimulakan dengan memberi kelegaan pada T zone dan atas kening, kemudian dahi. Lepas tu, barulah urutan lembut atas kepala akan dibuat. Tapi urutannya tu ada cara yang betul untuk dibuat.

Kalau korang rasa kepala berat sangat, sis cadangkan korang basuh kepala dan bersyampu macam biasa. Sebelum membasahkan kepala, jirus air pada bahagian kaki ke betis dan seluruh badan. Biarkan sekejap, korang akn dapat rasa macam wap keluar, lepas tu barulah basahkan kepala dan mandi macam biasa k!

Untuk next post, in sha Allah sis akan cerita tentang urutan kegemaran perempuan (dan penting juga ya), yang berkait dengan batin. Tq sebab sudi baca post sis dengan tabah.

Continue Reading

Trending