Connect with us

Terkini

“Apa Salah Kami?” Masyarakat Mula Pandang Serong Terhadap Jemaah Tabligh, 2 Ahlinya Buka Mulut..

Published

on

tabligh covid19 masjid petaling

“Apa Salah Kami?” Masyarakat Mula Pandang Serong Terhadap Jemaah Tabligh, 2 Ahlinya Buka Mulut..

Redha apabila dicemuh masyarakat, 2 jemaah tabligh Seri Petaling buka cerita sebenar. Malaysia telah merekodkan 14 kematian sejak COVID-19 datang menyerang negara pada awal tahun ini. Sejak itu, Kementerian Kesihatan Malaysia telah mencatatkan lebih 1,000 kes coronavirus di negara ini.

Kesemua mereka yang ditahan akibat wabak yang telah membunuh lebih 10,000 orang di seluruh dunia ini datang dari pelbagai latar belakang, namun kelompok yang selalu disebut-sebut sebagai pencetus kepada gelombang kedua COVID-19 di Malaysia adalah jemaah tabligh di Masjid Seri Petaling.

Beberapa minggu lalu kita dikejutkan dengan hebahan media bahawa wujud himpunan tabligh yang melebihi 10,000 orang di markas Seri Petaling. Tempat kebanyakkan jemaah tabligh dari seluruh dunia berkumpul.

Berita ini mendapat ruang khas di beberapa media cetak dan media dalam talian setelah salah seorang jemaah tabligh Brunei yang telah menghadiri perhimpunan ini telah ditahan akibat positif COVID-19 di sana.

Sejak itu heboh di dada media sosial apabila para netizen mula menunding jari ke arah jemaah tabligh Seri Petaling yang dikatakan sebagai ‘punca’ segala kekecohan ini berlaku. Mereka dituduh ‘degil’ apabila segelintir daripada mereka terpaksa diheret dari rumah untuk melakukan saringan.

Tidak mahu cerita ini hanya berlegar kepada satu pihak sahaja. Kami The Vocket tampil untuk mendapatkan komentar serta pandangan dari sudut pandang kumpulan tabligh.

KKM Mungkin Tak Rekod Kehadiran Kami

Melalui perkongsian yang dibuat oleh Tuan Haji Mohd Asna Bin Amin, Pengerusi Masjid Ibnu Khaldun Taman Lavender Senawang dan merupakan salah seorang jemaah tabligh. Beliau menceritakan bagaimana salah seorang ustaz di sebuah madrasah telah didatangi oleh pegawai jabatan agama kerana beliau dikatakan belum membuat saringan di hospital.

Beliau memberitahu bahawa ustaz tersebut sebenarnya telah melakukan saringan di hospital dan rekod kesihatan beliau telah disimpan oleh mudir madrasah. Namun yang menjadi persoalan di sini adalah sistem pengurusan data dari KKM yang merekodkan berapa ramai jemaah yang hadir untuk sesi saringan. Apakah wujud atau tidak data tersebut?

Isu yang cuba diketengahkan oleh Mohd Asna adalah kenapa pihak KKM tidak memasukkan data jemaah yang telah datang ke saringan COVID-19?

“Satu isu yang orang ramai tak tahu, adalah tiada suatu sistem pengurusan data dari pihak KKM untuk tracking siapa yang datang untuk saringan. Pihak klinik tak mampu nak handle bilangan yang banyak, kit ujian virus mahal antara RM300-RM700.

“Jemaah yang datang tanpa sebarang simptom disuruh balik dan self-quarantine tanpa ada sebarang rekod,” katanya.

Disebabkan ketiadaan data berapa jumlah sebenar jemaah tabligh yang sudah datang ke sesi saringan di hospital, maka berbondong-bondonglah mereka yang datang mencela kumpulan ini kerana dikatakan ‘degil’ tidak mahu ke hospital.

“Untuk makluman rakyat Malaysia semua, rekod KKM kata tabligh dah datang [buat saringan berjumlah] lebih kurang 10,000 jemaah. Yang tak tampil [pula berjumlah] 4,000 orang lagi.

tabligh covid19 masjid petaling

“Saya nak tanya – siapa yang ambil attendance jemaah [tabligh] pada hari kejadian (perhimpunan di Masjid Seri Petaling pada pada 28 Feb hingga 2 Mac lepas)?

“Mana dapat maklumat [yang datang berjumlah] 15,000 orang? Masa awal kejadian dulu kata 10,000 je datang?.”

Beliau turut menambah, terdapat beberapa jemaah tabligh yang sudah tampil ke hospital tetapi disuruh balik ke rumah masing-masing dan menjalani sistem kuarantin sendiri kerana hospital menyatakan bahawa mereka tidak mempunyai simptom pesakit COVID-19.

“Sekarang [masyarakat anggap] seolah-olah jemaah tabligh ni jahat. Tak nak datang hospital. Tak nak check. Yang saya kenal, semua dah pergi check dan ada yang disuruh balik macam tu saja sebab tak ada demam.” Katanya kepada kami.

Jemaah Komited Mahu Membantu Kerajaan, Namun..

Beliau memberitahu lagi bahawa jemaah sangat komited mahu membuat saringan disebabkan ia adalah antara sifat ketaatan dan tuntutan agama. Namun ketika membaca dada akhbar dan media sosial, mereka di cemuh dengan beberapa kenyataan yang kurang enak.

Seolah-olah mereka dikatakan sebagai golongan yang tidak memberi kerjasama kepada pihak KKM.

Dalam pada banyak mulut yang mencemuh, jemaah sebenarnya paling mahu disaring bagi membantu KKM menjejaki kumpulan yang terkena wabak COVID-19. Namun isu yang mereka hadapi adalah percanggahan antara arahan KKM dengan pelaksanaan di bawah.

“Sebenarnya jemaah paling komited nak buat saringan. Pagi-pagi lagi mereka dah terpacak depan hospital kerajaan. Waktu itu, hospital pun belum bersedia buka kaunter untuk COVID-19, tetapi jemaah dah bersedia.

“Cuma sedikit sedih pula bila ada agamawan kata jemaah guna alasan tak mahu check-up.”

Beliau merujuk kenyataan dari beberapa agamawan yang menegur jemaah tabligh kerana menggunakan hujah agama dalam mempertahankan tindakan mereka yang kononnya dikatakan tidak mahu membuat saringan.

“Ini tak tepat. Sedangkan ahli jemaah faham bahawa hakikat/makrifat itu perlu seimbang dengan syariat. Ini sangat ditekankan dalam jemaah sejak zaman-berzaman kerana manhaj dakwah tabligh adalah ahli sunnah wal jamaah di seluruh dunia.”

Bagi mereka, saringan adalah satu tanggungjawab kerana sebagai seorang ahli jemaah mereka adalah orang yang taat kepada ahli syura, taat kepada undang-undang negara dan amir (pemimpin) negara)

“Jadi janganlah pandang serong dan negatif kepada jemaah [tabligh]. Apatah lagi sebarkan benda tak tepat,” kata Mohd Asna.

Beliau turut memberitahu bahawa jemaah tidak menuding jari kepada pihak KKM kerana isu wabak COVID-19 adalah sesuatu di luar jangkaan. Mohd Asna juga akui wujud sebilangan jemaah yang mungkin tidak mendapat maklumat yang tepat. Namun apa yang dia mahu tekankan di sini adalah bahawa jemaah adalah orang yang taat dengan arahan.

“Jemaah sentiasa taat dengan arahan KKM untuk lakukan saringan. Dan janganlah berterusan menghentam dan menyalahkan jemaah tabligh secara keseluruhannya,” tambah Mohd Asna.

Dakwaan Jemaah Tabligh Ziarah Katil Ke Katil

Beberapa minggu lalu tular di media sosial apabila salah seorang pesakit yang dilaporkan dijangkiti wabak COVID-19 setelah diziarah oleh ahli jemaah tabligh yang ditahan di hospital yang sama.

Hantaran itu telah mendapat perkongsian yang tinggi dan dalam masa yang sama, ia turut hadir dengan komen-komen negatif yang menyalahkan kumpulan ahli jemaah. Kenyataan itu turut tular bersama sebuah gambar yang menunjukkan jemaah sedang melakukan ziarah dari katil ke katil di Hospital Miri, Sarawak.

Bagi Maulana Helmi, pendakwah bebas, beliau menyatakan kekesalan di atas penularan perkara yang tidak ada asasnya, tidak ada buktinya.

“Saya kenal sahabat-sahabat yang [dikatakan] ziarah katil ke katil. Mereka semua adalah sahabat karib kami. Orang baik-baik semuanya.

“Mereka adalah kumpulan pertama yang ditahan di wad Hospital Miri untuk di kuarantin. Kalau di rumah mereka hanya perlu kuarantin sendiri. Tapi kerana mereka musafir, maka mereka di kuarantin di Hospital.

“Mereka ditahan bukan kerana mereka positif COVID-19, bahkan mereka semua sebenarnya didapati negatif yakni sihat walafiat.” Katanya dalam satu kenyataan.

Maulana Helmi turut memuji kumpulan ini kerana bertahan dan mendengar arahan KKM untuk tinggal di hospital selama 20 hari bagi langkah-langkah pencegahan wabak COVID-19 – walaupun sebenarnya mereka tidak sakit.

Mereka dilaporkan telah melakukan aktiviti kebiasaan mereka – solat berjemaah, berazan dan majlis taklim – semuanya dilakukan di dalam wad.

“Kalau mereka pergi ziarah orang pun mereka pakai mask, bukan satu hospital mereka ziarah, mereka hanya melawat katil jiran terdekat saja.

“Macam kita jugaklah kalau duduk dalam wad mesti sembang-sembang jugak dengan pesakit lain, mustahillah kita hanya berdiam diri saja,” kata Maulana Helmi.

Kenyataan Dari Masjid Seri Petaling

Jumlah kehadiran himpunan tabligh di Masjid Seri Petaling dilaporkan hanya sekitar 12,500 orang dan bukannya 16,000 seperti yang dilaporkan oleh KKM.

Setakat ini, jangkitan COVID-19 membabitkan peserta himpunan itu membentuk kluster terbesar di negara ini, dengan 689 kes daripada 1,183 kes serta lima daripada lapan kematian, dikaitkan dengan himpunan berkenaan setakat hari ini.

Kenyataan yang dibuat oleh Ahli Mesyuarat Markaz Dakwah & Tabligh Malaysia, Abdullah Cheong menyatakan bahawa jumlah tersebut berdasarkan data yang dikumpul bahagian Syukbah Pendataan Ijtimak Tabligh yang menguruskan makanan dan tempat tinggal untuk jemaah.

Kiraan ahli jemaah diambil ketika solat didirikan berdasarkan kepala dalam setiap saf. Ia dikira berdasarkan keluasan tempat himpunan dan ruang dalam masjid – contohnya adalah bahagian sayap kanan masjid boleh memuatkan 1,700 orang manakala bahagian tetamu luar negara seramai 840 orang.

“Pada Sabtu malam, 29 Februari lalu, data rasmi Masjid Seri Petaling menunjukkan jumlah peserta yang solat Maghrib di masjid kami, termasuk tetamu luar negara dan mereka yang mempunyai tugas khidmat seperti menjaga trafik, memasak, menjaga parkir dan sebagainya ialah sekitar 12,500 orang.

“Inilah kehadiran tertinggi ketika ijtimak (himpunan) kami berlangsung. Kiraan ini bukanlah jumlah yang baharu kami dapatkan, malah adalah rutin Syukbah Pendataan untuk bertahun-tahun lamanya.

“Jumlah kehadiran yang banyak disebut ialah seramai sekitar 16,000 orang. Jumlah ini bukanlah datang daripada pihak kami,” katanya dalam satu kenyataan, malam tadi.

Sebelum ini, Pihak KKM menyatakan dalam siaran akhbar pertama bertarikh 11 Februari yang dipetik dari Harian Metro meminta 5,000 jemaah tabligh untuk hadir ke sesi saringan di Hospital. Manakala kenyataan kedua bertarikh 13 Februari yang diterbitkan oleh MSN melaporkan bahawa jumlah sebenar adalah 16,000 orang jemaah tabligh dan 14,500 adalah rakyat Malaysia.

Penutup

Isu ini adalah isu nasional. Melibatkan jumlah yang besar dan penyakit yang merbahaya. Isu ini perlu diselesaikan dengan sikap yang terbuka dan bukannya dengan tuduh menuduh atau mengambil sikap menunding jari.

Pihak Jemaah tabligh telah mengambil sikap terbuka dengan KKM dan masyarakat demi kebaikan dalam usaha membendung wabak coronavirus. Walaupun mungkin ada segelintir jemaah yang ingkar, tetapi majoriti jemaah menurut perintah kerajaan, KKM dan juga tuntutan masyarakat.

Semua orang perlu memainkan peranan masing-masing dengan betul dan tepat serta tidak memburukkan mana-mana kumpulan dengan tohmahan yang tidak diketahui hujung pangkalnya.

Hakikat dan syariat berpisah tiada.

Sudah baca? Apa pendapat anda? Jangan lupa LIKE, SHARE dan KOMEN ya? Terima kasih! Majalah Ilmiah

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Bayi Setahun 6 Bulan di R0g0L Jiran Sendiri, Depan Anaknya Sendiri

Published

on

Bayi Setahun 6 Bulan di R0g0L Jiran Sendiri, Depan Anaknya Sendiri

Sungguh tergamak, sampai hati lelaki dvr jana ini sanggup mer0 g0l anak jiran sendiri depan anak-anaknya sendiri. Mana belas ehsannya ?

Kes sebegini tidak pernah sunyi daripada menjadi tatapan pembaca setiap hari. Namun, jangan sesekali kita anggap ia satu jena yah remeh.

Jena yah r0 g0l tetap r0g0l, walau siapapun mngsanya. Kes kali ini sungguh menyayat hati. Ia berlaku di India, seorang lelaki telah ditngkap atas tvdu han mer0 g0l kanak-kanak yang baru berusia 1 tahun 6 bulan di hadapan anaknya sendiri !.

Lelaki dvr jana tersebut telah dita han Jumaat lalu dan merupakan permngsa kes sera ngan sk sual terhadap mngsa “minor” yang terkini di India.

Semuanya bermula begini, kanak-kanak yang baru berusia 18 tahun itu pergi bermain di rumah jirannya, kerana jiran itu mempunyai anak yang berusia 2 dan 4 tahun.

Namun ketika di rumah itu, kanak-kanak yang tidak bersa lah ini telah r0 g0l oleh pmngsa dalam bilik rumah. Mngsa kemudiannya dibiarkan di luar rumahnya dalam keadaan berd4 rah dan kes4 kitan.

Ibu mngsa yang menjumpainya amat terke jut dengan keadaan itu. Beliau terus membawa anaknya ke H0spital.

Saspek akhirnya dita han menurut pegawai di Aman Vihar, per0 g0l kanak-kanak itu telah di t a h a n di rumahnya. Dia akan dikenakan hv kvman di bawah Akta Ganggvan sksual yang membawa hvkvman pnjara seumur hidup.

Dia akan dihvkum tapi bagaima pula dengan nasib kanak-kanak ma lang itu? Ketika dilawa di h0spital. Kanak-kanak itu didapati tidak boleh bercakap dan hanya mampu terbar1ng, aki bat trau ma

Continue Reading

Terkini

Cuma 3 Hari Di Hospital, Ibu Muda ‘Pergi’ Tinggalkan Anak Yang Masih Kecil

Published

on

Cuma 3 Hari Di Hospital, Ibu Muda ‘Pergi’ Tinggalkan Anak Yang Masih Kecil

Satu perkongsian dari NGO pengurusan jenazah mengenai pengebumian seorang ibu muda yang meninggal dunia petang semalam, meruntun hati netizen.

Wanita bernama Nur Atyqah Yahya Jaya, berusia 28 tahun, menghembuskan nafas terakhir akibat jangkitan kuman selepas tiga hari menerima rawatan di hospital.

Baca perkongsian Mr Wan Cai Official di bawah:

Perkongsian lewat tentang pengurusan jenazah ibu muda yang dibawa pulang ke Kelantan. Jenazah yang dibawa menggunakan jentera rakan gabungan iaitu VJGM telah selamat dikebumikan pada pukul 06.45 petang tadi.

Selepas jenazah dipindahkan 3 rakan sukarelawan VJGM terus membawa jenazah ke tanah perkuburan islam Bandar Baharu Gua Musang. Dikebumikan diliang lahad separa bulan atau lebih dikenali dengan nama liang lahad sri bulan.

Pengurusan terakhir untuk ibu berusia 28 tahun sangat mudah. Berjalan lancar tanpa perlu menunggu lama untuk dikebumikan. Sempat pula dikebumikan sebelum masuk waktu solat Maghrib.

Aturan terakhir yang Allah tetapkan untuk ibu muda ini. Allahyarhamah Nur Atyqah Binti Yahya Jaya dimasukkan ke hospital Shah Alam sejak 3 hari yang lalu. Tetapi ibu muda ini telah dijemput seruan illahi pada pukul 10.30 pagi tadi.

Punca kematian arwah adalah disebabkan jangkitan kuman di dalam badan. Akibat dari jangkitan kuman itu beberapa organ dalamannya gagal berfungsi.

Pasangan suami isteri ini mempunyai seorang cahaya mata lelaki berusia 1 tahun. Omar Lokman Bin Shahrul adalah nama anak mereka.

 

Kesian bila difikirkan nasib si anak kecil. Si anak masih tidak mengerti ibunya sudah pergi buat selama lamanya. Membesar si anak tanpa kasih seorang ibu.

Kehilangan isteri ataupun ibu bukan satu perkara yang mudah. Ini kerana si suami perlu menggalas 2 tanggungjawab serentak untuk menjadi ibu dan bapa kepada anaknya itu. Anak yang ditinggalkan oleh si ibu pula masih kecil.

Jika tidak kuat semangat pasti si bapa boleh tertekan. Seperti yang kita semua tahu di dalam sebuah keluarga seorang isteri memerlukan suaminya. Dan seorang suami juga sangat memerlukan isterinya.

Apabila meneruskan kehidupan tanpa seseorang yang bergelar isteri atau suami setelah hidup berumah tangga pastinya kesulitan akan dihadapi. Lagi lagi melibatkan urusan menjaga dan membesarkan anak anak.

Jika sebelum ini si isteri membantu menguruskan hal dirumah dan anak. Pasti keadaan akan menjadi lebih sulit apabila seorang suami tiba-tiba perlu menggantikan tempat tempat si isteri.

   

Tidak boleh dibayangkan kehidupan si suami selepas ini setelah kehilangan isterinya. Jika tidak kuat boleh gila dibuatnya. Saya sudah lihat bagaimana keadaan suami kepada arwah adik perempuan saya.

Berbulan menangisi pemergian isterinya. Sehingga diri tidak terurus. Tetapi nasib ada anak anak sebagai penguat semangat untuk kembali hidup seperti normal. Harap-harap suami arwah juga akan kuat.

Semoga juga tabah untuk meneruskan kehidupan bersama anak lelaki tunggalnya.

Buat pembaca, ayuh sama sama sedekahkan Al-Fatihah buat Allahyarhamah Nur Atyqah Binti Yahya Jaya!

Continue Reading

Terkini

Rider Grabfood Maut Kemalangan, Isteri dan Anak-anak Kini Hilang Tempat Bergantung

Published

on

Rider Grabfood Maut Kemalangan, Isteri dan Anak-anak Kini Hilang Tempat Bergantung

Seorang penghantar makanan maut selepas motosikal ditunggangnya merempuh belakang sebuah lori yang berhenti di tepi jalan di Kilometer B.05 Lebuhraya Besraya menghala Kuala Lumpur, petang semalam.

Menurut laporan Sinar Harian, mangsa Muhammad Faizal Yahya yang berusia 29 tahun meninggal dunia di lokasi kejadian kerana parah di kepala.

“Siasatan mendapati kejadian dipercayai berlaku apabila sebuah lori yang berhenti di lorong kiri jalan dengan memasang lampu berkembar selepas mengalami masalah pada tayar hadapannya.

“Kira-kira 10 minit kemudian, datang sebuah motosikal jenis Yamaha 150ZR ditunggang mangsa melanggar belakang lori yang dipandu lelaki berusia 52 tahun itu,” kata Ketua Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Kuala Lumpur, Asisten Komisioner Zulkefly Yahya.

Pihaknya turut mengambil sampel darah dan urin pemandu lori tersebut untuk tindakan lanjut selain siasatan masih dijalankan dan kes disiasat di bawah Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Menerusi laman Facebook, isteri kepada arwah yang dikenali sebagai Puteri berkongsi berita duka itu dan memohon orang ramai sedekahkan al-Fatihah untuk Allahyarham.

Continue Reading

Trending