Benarkah Duduk Dalam Rumah Selamat Ketika Panahan Kilat? Ini Yang Anda Kena Tahu

Terdapat beratus-ratus kilat yang berlaku di seluruh planet pada setiap saat. Walaupun kebanyakan orang hanya menyaksikan sejumlah kecil panahan kilat, namun ada juga yang turut mengalaminya sendiri.

Panahan kilat telah membunuh ratusan orang setiap tahun di seluruh dunia. Sekiranya kilat menimpa seseorang, dalam keadaan normal, kemungkinan akan menyebabkan bahaya pada tubuh dan bahkan boleh membawa maut.

Semasa panahan kilat menyerang di luar, kebanyakan orang percaya bahawa berada di dalam rumah adalah lebih selamat, tetapi adakah benar seperti itu?

Menurut Facts Factory, kilat boleh menyerang seseorang dalam beberapa keadaan dan benda. Jadi, sebaiknya elakkan daripada 3 benda di bawah.

1. Telefon yang disambung dengan kabel

Apabila kilat menyerang kabel telefon di luar rumah, ini akan menjadi masalah pada wayar telefon anda. Sekiranya secara kebetulan anda menghubungi seseorang ketika itu, anda mungkin akan terkena panahan kilat yang menyambar dari luar. Ini kerana cas/voltan elektrik yang dihasilkan kilat mampu bergerak dalam wayar telefon. Jadi, sebaiknya jauhkan diri daripada membuat panggilan.

2. Paip yang diperbuat daripada logam.

Contohnya seperti paip daripada tab atau pancuran di bilik mandi. Jika kilat menyerang kawasan rumah anda, ia berpotensi membawa muatan elektrik yang besar ke paip logam yang mana merupakan jalur audio untuk kilat. Kilat akan terus menyerang tanpa sebarang amaran. Maka, sebaiknya pasang paip PVC untuk kegunaan paip dalaman di rumah anda. Jika anda tidak pasti mengenai pemasangan paip di rumah, sebaiknya elakkan daripada mandi menggunakan shower dan jauhkan diri daripada paip atau sesuatu yang diperbuat daripada besi ketika kilat.

3. Peranti elektronik

Matikan semua peranti elektronik anda termasuk TV, komputer, pendingin hawa dan apa sahaja yang ada di rumah. Ini kerana kilat boleh melalui saluran kabel elektronik ini.

Untuk mengetahui dengan lebih lanjut, lihat video di bawah bagi penerangan yang lebih terperinci.

Sumber: Youtube Facts FactoryHello Doktor

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*