Beri anak minum racun suami isteri ditahan

Pihak po.lis telah menahan satu pasangan suami isteri di Seremban bagi membantu siasatan selepas satu video tular di Facebook memaparkan perlakuan seorang lelaki yang kelihatan kecewa serta tertekan akibat penularan pandemik Covid-19.

Ketua Po.lis Daerah Seremban, Asisten Komisioner Mohd. Said Ibrahim berkata, video berdurasi 16 minit tiga saat itu turut memaparkan perlakuan lelaki tersebut yang mendakwa memberi minum racun kepada isteri, anak serta dirinya sendiri sebagai salah satu cara untuk mengawal tekanan.

“Satu laporan po.lis telah diterima berkaitan video yang tular itu kerana boleh menjadi ikutan dan dorongan yang tidak baik dalam masyarakat dan unsur penganiayaan terhadap kanak-kanak.

“Hasil semakan lanjut mendapati kejadian tersebut berlaku di kawasan Seremban,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Menurut Mohd. Said, susulan laporan itu po.lis telah menahan pasangan suami isteri tersebut yang masing-masing berusia 29 tahun di sekitar Seremban.

“Sus.pek lelaki ditahan pada pukul 10.50 malam semalam manakala isterinya ditahan pada pukul 3.15 pagi tadi.

“Siasatan lanjut masih diteruskan, dan dalam video yang tular itu turut menunjukkan anak mereka yang berusia lebih kurang dua tahun,” katanya.

Jelas Mohd. Said, pihak po.lis menasihatkan masyarakat agar tidak mengambil apa-apa tindakan yang boleh mencetuskan ketidaktenteraman awam kerana boleh diambil tindakan dibawah undang-undang

Beliau berkata, kes disiasat di bawah Se.ksyen 505(b) Kanun Kese.ksaan, Se.ksyen 233 Akta Komunikasi Multimedia dan Se.ksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001.

Video yang tular di Facebook itu menunjukkan pasangan suami isteri dan anaknya berada dalam sebuah kereta melahirkan rasa tidak puas hati dengan keadaan semasa Covid-19 serta menunjukkan perlakuan mereka meminum cecair dari botol dipercayai racun dengan anak diberikan minuman sama menggunakan picagari. – K! ONLINE

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*