Gila! Macam Mana Suku Kaum Ini Boleh Hidup Dengan Kaum Wanita Sahaja? Mana Kaum Lelakinya?

dihuni kaum wanita sahaja

Suku kaum ini hanya hidup dengan kaum wanita sahaja, mana kaum lelaki di suku itu?

Kewujudan suku kaum ini memang benar, dan terletak disebuah hutan Amazon yang merupakan hutan tropika yang menyimpan pelbagai rahsia .

dihuni kaum wanita sahaja

Suku ini hanya dihuni oleh wanita sahaja disebuah pulau bersama, berjuang bersama. Di dalam hutan yang tebal terdapat sebuah suku wanita yang mereka masih tidak terpengaruh dunia luar. Mereka dilabelkan sebagai wanita yang bebas, tidak membolehkan kaum lelaki mencampuri urusan mereka.

Mereka melarang lelaki termasuk bayi lelaki tinggal dan bercampur dengan suku mereka.Bahkan yang membuat mereka begitu perkasa, rata-rata semua wanita pandai bertarung dan seorang pahlawan. Namun ada satu hal yang menarik dari suku ini.Kerana ketika seorang pahlawan sudah masuk usia menikah, mereka wajib berjuang terlebih dahulu.

Dari segi mendapatkan zuriat untuk mewarisi keturunan mereka .Wanita-wanita itu akan diminta mengintai suku lain yang ada kaum lelaki. Mereka akan mencari lelaki perkasa dan bila tiba waktunya, mereka akan menyerang kaum tersebut dan menculik lelaki yang sudah mereka inginkan.

Lelaki itu kemudian diculik dan dijadikan suami ‘satu malam’ hanya untuk membuat wanita-wanita suku tersebut hamil. Ketika positif hamil,lelaki tersebut dikembalikan kepada suku mereka. Namun sayangnya, jika yang lahir adalah bayi lelaki, maka bayi itu akan dibuang di hutan. Namun, jika bayi perempuan, akan dijaga dan dibesarkan, dilatih menjadi seorang pahlawan yang mahir dalam perang.

Amazon adalah nama suku kaum wanita yang mengikut legenda mendiami kawasan di Asia Minor. Mengikut cerita, suku pertama ini benar-benar hanya memenuhi wanita. Walaupun begitu, mereka sangat bebas dan tidak memerlukan lelaki.

Malah, mereka juga berperang untuk terus hidup atau mengawal wilayah. Perkara perang, wanita Amazon terkenal kerana keghairahan mereka untuk berperang.

Mereka dikatakan sangat mahir dalam pelbagai perkara, bermain pedang, menunggang kuda sambil membawa tombak, serta kebanggaan mereka dalam kemahiran, memanah.

Mengikut cerita, orang Yunani dibanjiri oleh pasukan Amazon ini.

1. Wanita Amazon suka memotong dada mereka

Salah satu kebiasaan paling gila wanita Amazon adalah keazaman mereka untuk memotong satu payudara. Alasannya sendiri adalah begitu remeh tetapi membuat anda merasa sedih.

Mengikut cerita, mengapa mereka melakukan itu adalah untuk memudahkannya apabila memanah. Dengan permukaan dada rata, mereka boleh mendapatkan tumpuan untuk memanah.

2. Mereka Benar-benar Benci Lelaki

Menurut kepercayaan Yunani purba, wanita Amazonian membenci lelaki. Bagi mereka, lelaki hanyalah sampah yang tidak berguna. Oleh itu, mereka kemudian memutuskan untuk tidak bergantung kepada lelaki dan mula mengasah diri mereka sendiri. Jadi apa yang berlaku adalah keunggulan wanita Amazon yang tinggi.

3. Ibu Meningkatkan Keupayaan Hidup Kanak-kanak 

Sama seperti anak-anak Sparta atau Mongol yang menjalani pendidikan yang ketat, anak-anak Amazon yang mengalami nasib yang sama. Mereka diajar oleh ibunya untuk menjadi seorang pahlawan yang hebat. Bermula dari belajar menunggang kuda untuk latihan menggunakan senjata.

4. Wanita Amazon Buat Greek Stubborn

Dengan obsesi yang hebat dengan perang dan seimbang dengan kebolehan maut. Tidak syak lagi jika wanita Amazon adalah ancaman besar. Mengikut legenda, tentera wanita ganas ini menghadapi tentera Yunani dan berjaya memberikan tentangan sengit.

5. Antara Fantasy dan Realiti

Banyak yang menganggap cerita menakutkan wanita Amazon itu hanyalah legenda yang direka. Sebabnya, hampir tidak ada bukti konkrit dalam bentuk peninggalan atau bahkan untuk menunjukkan kewujudan sebenar mereka. Menurut sesetengah ahli sejarah, wanita Amazon sengaja dijadikan dongeng dan hiburan.

Sudah baca? Apa pendapat anda? Jangan lupa LIKE, SHARE dan KOMEN ya? Terima kasih! Majalah Ilmiah

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*