Connect with us

Tips Bermanfaat

Harga Mencecah RM450 Sekilogram, Buat Bisnes Ternak Dan Jual Cacing Kompos Sangat Menguntungkan!

Published

on

Harga Mencecah RM450 Sekilogram, Buat Bisnes Ternak Dan Jual Cacing Kompos Sangat Menguntungkan!

Buat Duit Dengan Ternak Cacing Kompos

Cacing tanah kebiasaannya bewarna merah, merah keperangan, bewarna pucat, atau kehijauan. Struktur cacing tanah adalah berbentuk bulat dan bersegmen. Cacing tanah adalah haiwan pengurai yang paling utama dalam tanah berbanding spesis lain. Ternakan cacing kompos yang popular ketika ini sebenarnya merujuk kepada ternakan cacing tanah. Perusahaan ini dilihat sekarang semakin mendapat tempat di pasaran dan mampu memberi pendapatan yang lumayan kepada pengusaha.

Terdapat beberapa jenis cacing tanah yang tergolong di dalam kumpulan cacing kompos/pengomposan yang sesuai untuk diternak di Malaysia iaitu Cacing Merah (Red Worm/Lumbricus Rubellus), African Nightcrawlers/Eudrillus Eugeniae, Pheretima Elongata, Cacing Biru (Blue Worm/Perionyx Excavatus) dan Cacing Harimau (Tiger Worm/Eisenia Foetida). Namun begitu, Cacing Harimau (Tiger Worm/Eisenia Foetida) adalah spesis yang paling popular di Malaysia kerana penghasilan baja kompos yang terbaik dan banyak adalah daripada spesis cacing ini.

Ciri-ciri cacing tanah

Cacing tanah mempunyai 5 jantung dengan sistem tertutup dan mempunyai 2 salur darah utama di sepanjang badannya. Cara pemakanan cacing tanah adalah unik. Kaviti mulut cacing tanah adalah bersambung terus hingga ke duburnya tanpa bahagian perantara. Cacing tanah boleh tumbuh semula jika terputus atau mengalami kecederaan pada bahagian segmennya. Namun ianya bergantung juga pada tahap kecederaannya.

Cara menternak cacing

Penternakan cacing tanah boleh dibuat dalam skala kecil hinggalah ke skala besar. Anda boleh bermula secara kecil-kecilan dengan membuat bekas rak kayu mengikut skala yang anda inginkan. Selain rak kayu, anda juga boleh menggunakan bekas atau container plastik yang bertutup sebagai permulaan. Jika anda menggunakan bekas atau container plastik, anda tidak digalakkan untuk meletakkannya di luar rumah atau terdedah kepada kepanasan. Hal ini disebabkan oleh suhu dan kepanasan yang tidak sesuai akan menjejaskan pertumbuhan cacing. Bekas plastik dilihat lebih mudah berkuap atau menjadi panas kerana penguraian organik menghasilkan haba di dalamnya jika diletakkan di tempat yang tidak sesuai. Disebabkan itulah, rak kayu menjadi pilihan utama pengusaha ternakan ini. Kawasan rak kayu yang bertingkat tidak boleh terdedah kepada cahaya dengan kelembapan di sekitar 15-20%. Kawalan kelembapan adalah sangat penting bagi cacing tanah untuk membiak. Rak-rak kayu ini perlu diletakkan di dalam bangsal atau di bawah tempat yang berbumbung untuk mengelak cahaya matahari.

Pembiakan cacing

Seekor cacing tanah mampu mengeluarkan 50 biji telur setiap tahun. Setiap telur itu pula akan menetas menghasilkan sekurang-kurangnya 3 ekor anak cacing. Ini menjadikan jumlah cacing akan bertambah sebanyak 3 kali ganda daripada jumlah asal. Namun, penggandaan ini bergantung kepada jumlah makanan yang diberikan, tahap kesesuaian persekitaran (lembap, sejuk, gelap) dan keluasan plot ternakan.

Makanan untuk cacing

Cacing memakan makanan mengikut berat badannya dalam nisbah (2:1). Ini bermaksud, jika anda mempunyai 10 kg cacing, bermakna anda memerlukan 5kg makanan setiap hari. Jadi untuk tempoh masa sebulan, anda memerlukan lebih kurang 150kg bahan makanan untuk diberikan kepada cacing. Kesemua bahan makanan yang dimakan oleh cacing akan menjadi vermikompos (tahi cacing). Kualiti baja vermikompos ini dipengaruhi oleh jenis makanan yang diberikan kepada cacing. Makanan untuk cacing terdiri daripada sisa makanan (roti yang sudah luput, kulit buah-buahan, sayur-sayuran serta buah-buahan yang telah rosak) dan sisa bukan makanan (daun kering, kertas lama, hampas tebu, batang pisang, jerami padi dan habuk kayu). Bahan-bahan makanan ini perlu dikompos sebelum diberikan kepada cacing dengan menghancurkannya terlebih dahulu sehingga halus.

Pasaran cacing tanah

Pasaran utama cacing tanah adalah untuk dijadikan sebagai baja organik/ vermikompos, yang digunakan secara meluas untuk penanaman kelapa sawit. Vermikompos adalah hasil baja yang dihurai/kompos dari sisa buangan organik dgn menggunakan cacing pengomposan sebagai agen pengompos yang terdiri dari lebih kurang 85% Vermicast dan 15% sisa buangan organik yang telah mengompos.

Baja ini tidak menyebarkan bau, bersih daripada kotoran dan serangga. Baja ini sebenarnya terhasil daripada najis cacing yang terbentuk selepas ia menghuraikan najis haiwan seperti lembu dan kambing. Dalam proses pembuatan baja, sisa kotoran haiwan adalah diperlukan. Kemudian cacing akan ditaburkan di bahagian atas kotoran tersebut dan dibiarkan selama dua minggu. Dalam tempoh itu, akan terjadilah proses pembuatan baja, di mana cacing akan mengubah kotoran yang tadinya berwarna kehijauan menjadi kehitaman. Baja yang sebenarnya adalah kotoran cacing yang berbentuk butiran, berserat dan berwarna kehitaman. Penggunaan baja ini adalah tiga kali ganda lebih baik daripada baja kimia. Penggunaan baja ini akan menjadikan tanah lebih gembur selain dapat meneutralkan asid tanah. Baja vermikompos adalah sejenis baja organik yang mengandungi NPK yang mudah diserap (phyto-soluble) oleh tumbuhan, trace element, mikrob berfaedah (nitro & phoshobactors), asid humic/fulvic, PH neutral, pest repellant semulajadi, penggalak pertumbuhan/buah dan bermacam-macam lagi.

Permintaan baja vermikompos di negara sebenarnya jauh dari mencukupi iaitu mencapai sehingga RM1 Billion. Mengikut harga pasaran, harga baja vermikompos yang berkualiti adalah antara RM4.50 – RM6.00/kg. Pasaran untuk cacing tanah mentah pula adalah di sekitar RM450/kg. Selain itu juga, cacing tanah boleh digunakan untuk menghasilkan bahan atau produk komersial seperti makanan ikan, dan minyak ekstrak cacing.

Sudah baca? Apa pendapat anda? Jangan lupa LIKE, SHARE dan KOMEN ya? Terima kasih! Majalah Ilmiah

Tips Bermanfaat

Ini Khasiat Buah Manjakani Yang Membantu Wanita Cantik Luar Dalam. Confirm Suami Asyik Melekat Je

Published

on

Ini Khasiat Buah Manjakani Yang Membantu Wanita Cantik Luar Dalam. Confirm Suami Asyik Melekat Je

Merawat alat sulit wanita

Buah majakani dapat membersihkan bakteria di kawasan org4n intim wanita. Khasiatnya sangat bagus untuk mengatasi keputihan. Manjakani mengandungi tannin yang bagus untuk mengetatkan otot v4gina, vitamin A dan C, kalsium, protein, serta mengandungi elemen astringent untuk membasmi bakteria penyebab keputihan. Khasiat lain yang didambakan oleh kaum wanita adalah untuk menambah ‘kerapatan’ dan menjadikan lubang v4gina lebih anjal.

Buah majakani digunakan sebagai ubat perancang kehamilan

Buah majakani sudah tidak asing lagi di kalangan wanita yang sudah berumahtangga. Meskipun buah majakani sendiri mempunyai khasiat untuk menyembuhkan luka, namun jika ia diolah semula fungsinya dapat mencegah kehamilan.

Membersihkan bakteria

Buah majakani berkhasiat untuk membersihkan bakteria di kawasan organ intim kewanitaan. Selain itu ia sangat bagus untuk mengatasi cairan berlebihan di kawasan Miss V dan membasmi bakteria penyebab keputihan. Untuk rawatan lanjutan buah majakani juga bagus untuk mencegah kanser serviks

Buah manjakani memberi kenikmatan se ks

Buah manjakani berfungsi sebagai ubat herba yang dapat membantu kekentalan org4n intim wanita. Khasiat buah manjakani bukan saja dapat dirasakan oleh kaum hawa, tetapi secara tidak langsung ia juga membantu kepuasan sang suami ketika melakukan hubungan se ks.

  • Awet Muda – Antioksidan dalam manjakani boleh melambatkan proses penuaan.
  • Mencegah Kencing Manis – Asid galik di dalam buah ini dapat mencegah kencing manis dan lelah.
  • Mencegah k4nser payud4ra dan r4him – Antioksidan dalam buah manjakani boleh mencegah kanser buah d4da dan k4nser r4him.
  • Mencegah bau yang tidak diingini – Buah manjakani bersifat astringen, membasmi bakteria dan kuman yang mengakibatkan bau yang tidak enak pada Miss V.
  • Merawat otot-otot di dalam miss V – Tannin yang terdapat di dalam buah manjakani mempunyai sifat menegangkan semula otot-otot dalam Miss V dan menyebabkan ia menjadi sempit.
  • Mengurangkan lendir pada Miss V – Astringen juga mampu menyerap segala lendir pada miss v yang menyebabkan bau tidak enak.
  • Membersihkan lendir h4id dan nifas – Astringen juga mampu menyerap lebihan d4rah h4id dan nifas.
  • Mengetatkan otot – Astringen juga mengetatkan semula otot- otot di dalam Miss V terutamanya selepas bersalin.
  • Menegangkan dan mencantikan kulit – Astringen dalam buah manjakani boleh mencantikkan kulit dan mencegah jerawat.
  • Mata yang sihat – Astringen terbukti dapat memberikan penglihatan yang jelas
  • Merawat payud4ra – Buah manjakani mempunyai sifat menegangkan kembali otot-otot dan buah manjakani dapat memperbaiki payud4ra yang kendur.
  • Gigi dan tulang – Kalsium dalam buah manjakani boleh membantu menguatkan gigi dan tulang.
  • Mulut – Astringen dalam buah manjakani dapat menjaga kebersihan mulut.
  • Kulit kering dan berminyak – Astringen juga dapat merawat kulit kering dan berminyak.
    Melancarkan pembuangan air besar – Disebabkan buah manjakani mempunyai serat makanan, ia dapat melancarkan pembuangan air besar. Vitamin dan zat serta karbohidrat dan protein
  • mampu meningkatkan kesihatan anda.
Continue Reading

Tips Bermanfaat

Tips Kumpul Duit RM5 Untuk Beli Emas Hujung Tahun

Published

on

Tips Kumpul Duit RM5 Untuk Beli Emas Hujung Tahun

Tidak dinafikan ramai kaum wanita menyimpan niat untuk membeli emas. Emas diibarat sebagai kawan baik dan menjadi aksesori wajib ada pada setiap wanita. Malah nilai emas yang sentiasa meningkat menjadi satu pelaburan terbaik jika terdesak.

Perkongsian dari laman sosial facebook dari Chienta Mul’aien II ini yang memberitahu cara terbaik terutama buat surirumah untuk memperoleh barangan emas ini setiap tahun. Menurutnya dia telah menyimpan duit RM5 setiap hari dan hasilnya pada hujung tahun akan membeli emas sebagai satu pelaburan terbaik untuk masa depan.

Tips Kumpul Duit RM5 Untuk Beli Emas Hujung Tahun

Ini Caranya:

Saya nak share terutama untuk suri rumah. Dari awal kahwin saya didik diri untuk simpan duit RM5. Termasuklah duit belanja atau duit nafkah yang diberi suami.
Setiap kali balik kedai ada saja note RM5 saya akan terus masuk dalam tabung. Jika mampu boleh juga kumpul duit RM20. Tidak kira berapa baki RM5 pasti akan masuk dalam tabung. Begitu juga jika ada duit hasil berniaga tetap akan masuk dalam tabung juga.

Kena disiplin menyimpan duit setiap hari.

Hasilnya:

Cukup setahun hasilnya sangat memuaskan hati. Dan setiap hujung tahun pasti akan membeli emas hasil duit simpanan RM5 ini.

Cabarannya:

Tidak kisah walau pernah diperli pasangan lain (ketika di kedai emas) yang mengatakan saya korek tabung untuk membeli barangan emas berkenaan. Saya tidak marah dengan perlian berkenaan kerana hasil menabung ada juga faedahnya. Saya tidak malu beli emas menggunakan duit RM5 berkenaan kerana hasil dari duit menyimpan selama setahun.

Kebaikan Lain:

Boleh digunakan ketika kecemasan. Pernah berlaku apabila suami kemalangan dan tiada duit dan pilihan terakhir tukar beli emas dengan duit untuk baiki kendereaan yang rosak.
Nilai emas makin lama makin naik dan memang tidak rugi membelli emas kerana ia simpanan jangka panjang yang menguntungkan.

Continue Reading

Tips Bermanfaat

Tukang Urut Kongsi 4 Tempat Urutan Yang Diperlukan Kaum Wanita, Cegah Sebelum Sakit Teruk

Published

on

Tukang Urut Kongsi 4 Tempat Urutan Yang Diperlukan Kaum Wanita, Cegah Sebelum Sakit Teruk

Percaya atau tidak, urutan yang bagus mampu hilangkan tekanan harian kaum mak-mak. Sebenarnya bukan percutian dan membeli belah saja yang patut anda dahulukan, kalau sesekali dapat curi peluang pergi spa atau berurut, anda akan dapat hasilnya dan rasa puas satu badan. Tetapi bahagian mana yang patut anda urut? Nak tahu lebih jelas, anda boleh semak perkongsian daripada tukang urut, Emy Haznida Hazairul Sham ini.

Sis akan share tentang jenis urutan yang diperlukan seorang perempuan. Of course sebagai seorang perempuan (tambahan yang dah mempunyai anak), akan mengalami keletihan yang jauh lebih tinggi berbanding lelaki. Ok, penat yang sis maksudkan bukan penat mental (tu dah satu hal), tapi yang ini more to physical exausted.

Walaupun seorang perempuan itu belum berkahwin atau melahirkan anak sekalipun, badan tetap akan letih dan memerlukan rehat yang secukupnya. Sesekali, korang kena trust your body. Bila dah mula rasa letih, jangan diabaikan (which is mmg selalu kita buat), atas alasan tak ada masa dan tak penting.

Mengurut ni terapi paling simple yang boleh anda buat. Pasang lilin atau penggunaan minyak pati aromaterapi memang membantu, tetapi kalau korang memerlukan ruang dan masa untuk berehat sambil dimanjakan, urutan adalah pilihan paling tepat. Ok, ini sis listkan beberapa urutan yang diperlukan oleh seseorg wanita gitchewww:

1. Kaki

Kalau tak sempat nak mengurut whole body, ambillah lebih kurang 30 minit untuk mengurut kaki. Semua stres badan ditanggung oleh kaki okay, sebab itulah bila kita mengurut, akan dimulakan dari kaki. Biasanya, bahagian ini jugaklah yang mempunyai banyak angin dan urat bersimpul. Bahagian kaki yang paling stres adalah betis dan celah peha.

Wanita dah bersalin khususnya, sakit di celahan peha ketika diurut adalah normal sebab uratnya bersangkut paut dengan rahim kita. Satu lagi kawasan azab sakitnya jika diurut pada kaki adalah bahagian belakang pelipat lutut. Jika anda obes atau seorang yang aktif, maka bersiap sedialah untuk merasai kesakitan ketika angin dan urat bersimpul dibetulkan semasa diurut.

2. Bahagian pinggang dan belakang badan

Normal sangat untuk rasa sakit pada kedua bahagian ini. Especially kalau korang jenis lasak dan main taram angkat barang-barang berat. Atau korang sejenis yang aktif dan suka buat aktiviti fizikal macam hiking ke, berzumba ke, atau apa saja aktiviti kecergasan yang mencabar kemampuan tubuh. Jangan pulak tak exercise lepas baca ni, actually semua aktiviti tu sangat bagus untuk memberi ruang kepada tubuh untuk recharge tetapi haruslah dilegakan dengan urutan. Jadi, tak adalah kes sakit badan and that’s it! Esok tak moh dah aku exercise. Tapi janganlah right after korang menggasak badan tu, hari tu jugak korang pi mengurut, terkujatlah urat-urat tu. Sebaiknya tunggulah 24-36 jam sebelum nak berurut.

Lagi satu, sakit pinggang ini normal kalau seorang perempuan tu selalu mendukung ank. Come on, kadang-kadang kita anak 4-5 tahun pun still berdukung. Betui dak? Terutama waktu nak mandikan ank atau nak hantar nurseri, memang akan berdukung. Lebih parah, kalau korang atau pengasuh duduk rumah tinggi, lagi melengkung tulang belakang tu. Jadi, biasanya kalau mengurut bahagian ini, ada beberapa point yang akan diberi perhatian lebih supaya korg akan lebih lega.

3. Bahu dan belikat

Selalunya yang akan rasa sakit pada bahagian ini adalah orang yang selalu menghadap komputer, photographer atau videographer misalnya, dan kerja-kerja yang memerlukan ketelitian seperti tukang masak, baker ke atau tailor. Haaa.. Tak sangka kan?

Dok tatap skrin komputer dari pagi sampai petang tanpa merehatkan diri memang antara punca kenapa bahu dan belikat tu selalu sakit. Yang menjahit tu pulak asyik menunduk, yang memasak pulak banyak menggerakkan upper body, sebab itulah korang selalu sakit bahagian itu. Untuk melegakan bahagian ini, selalunya tekanan ketika mengurut akan dibuat pada bahagian belakang tengkuk, membawa ke atas bahu dan ditarik ke bahagian belikat.

4. Kepala

Ok, urutan kepala ni pun penting. Tapi takdelah ditekan-tekan macam mengurut badan. Selalunya orang perempuan ni mudah sakit kepala atau pusing-pusing, jadi penyelesaiannya, sapu minyak cap kapak kan?

Bila korg selalu sakit kepala dan masih tidak kronik, itu tidak semestinya migrain. Boleh jadi korang terlalu letih dan banyak berfikir menyebabkan urat di sekitar T zone stres dan menggalakkan rasa sakit kepala. Biasanya urutan kepala ni akan dimulakan dengan memberi kelegaan pada T zone dan atas kening, kemudian dahi. Lepas tu, barulah urutan lembut atas kepala akan dibuat. Tapi urutannya tu ada cara yang betul untuk dibuat.

Kalau korang rasa kepala berat sangat, sis cadangkan korang basuh kepala dan bersyampu macam biasa. Sebelum membasahkan kepala, jirus air pada bahagian kaki ke betis dan seluruh badan. Biarkan sekejap, korang akn dapat rasa macam wap keluar, lepas tu barulah basahkan kepala dan mandi macam biasa k!

Untuk next post, in sha Allah sis akan cerita tentang urutan kegemaran perempuan (dan penting juga ya), yang berkait dengan batin. Tq sebab sudi baca post sis dengan tabah.

Continue Reading

Trending