Ini Sebab Jangan Sesekali Tidur Dengan Rambut Basah

tidur dengan rambut basah

Muka lumpuh kerana tidur Ketika rambut basah, seorang wanita berusia 32 tahun dari China

Ramai wanita mengetahui tidur ketika rambut basah sebenarnya tidak elok. Tapi kadang-kadang pasti akan tertidur kerana terlalu letih dan tidak sempat untuk keringkan rambut.

tidur dengan rambut basah

Namun, selepas anda baca kisah kali ini, pasti anda akan hentikan tabiat tersebut. Siapa sangka tidak mengeringkan rambut, mampu beri kesan buruk pada kesihatan.

Baru-baru ini, seorang wanita berusia 32 tahun dari Wuhan, China mengalami lumpuh di muka disebabkan oleh rambut basah, memetik laporan China Times.

Wanita tersebut yang hanya mahu dikenali sebagai Xiong, wanita itu bekerja di pusat membeli-belah dan sering pulang lewat malam. Disebabkan itu dia sering tertidur sebelum rambutnya sempat kering.

Walau bagaimanapun, dia mendapat kejutan dalam hidupnya apabila dia bangun dari tidur dan mendapati sebelah kiri wajahnya tidak dapat bergerak.

Namun Xiong tidak merasakan sesuatu yang luar biasa sehinggalah dia memandang ke dalam cermin sambil memberus gigi dan mendapati mulutnya juga bengkok.

Xiong yang panik bergegas ke hospital dan pemeriksaan mendapati bahawa dia menghidap lumpuh saraf muka. Ia berkemungkinan disebabkan oleh tabiat tidur dengan rambut yang basah.

Doktor menjelaskan lumpuh itu mungkin disebabkan oleh perubahan suhu badannya dan rambut basah menyebabkan wajahnya mengalami kekejangan.

Ketua Jurugaya Rambut, Susan Er Puay San, justeru kaedah mengeringkan rambut dengan berkesan dan pemilihan alat pengering yang sesuai membantu mengelak rambut rosak dan kurang bersinar.

Katanya, individu tidak seharusnya mengeringkan sehingga hilang kandungan air pada rambut, selain menggunakan thong atau penggulung terlalu lama bagi mengelak kerosakan lebih teruk.

“Kesan penggunaan pengering rambut terlalu lama dapat dilihat apabila helaian rambut terkeluar daripada posisi asalnya seakan gerakan ‘magnet’ apabila terkena sesuatu.

“Rambut kering yang tidak mendapatkan rawatan betul menyebabkan rosak dan nampak tidak terurus. Keadaan ini menyebabkan hujung rambut bercabang,” katanya ditemui baru-baru ini.

Sudah baca? Apa pendapat anda? Jangan lupa LIKE, SHARE dan KOMEN ya? Terima kasih! Majalah Ilmiah

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*