Jiran Buat Laporan Bunyi Bising di Tingkat 15, Bila Polis Datang Terkejut Dengan Apa yang Mereka Nampak

Jiran Buat Laporan Bunyi Bising di Tingkat 15, Bila Polis Datang Terkejut Dengan Apa yang Mereka Nampak

Sejak langkah Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) diumumkan 18 Mac lalu, polis telah melakukan sebanyak 4,189 tangk4pan, manakala 1,449 individu did4kwa di mahkamah kerana ingkar dengan arahan untuk tidak keluar rumah.

Namun itu tidak menghalang segelintir individu yang masih berdegil, malah melakukan aktiviti berkumpulan yang terang-terangan berisiko dan menyalahi peraturan kawalan pergerakan.

Parti Liar

Ia susulan keseronokan 19 individu mengadakan parti liar di sebuah unit kondominium di Taming Jaya, Kajang, terbantut apabila mereka ditahan polis dalam serbuan di kediaman itu, semalam.

Ketua Polis Daerah Kajang, Asisten Komisioner Ahmad Dzaffir Mohd Yussof berkata, pihaknya menerima aduan daripada orang awam berhubung sekumpulan individu berkumpul dan membuat bising di kediaman itu sebelum serbuan dilakukan 12.30 tengah hari.

” Hasil pemeriksaan dilakukan di kediaman terletak di tingkat 15 itu mendapati terdapat 14 lelaki dan lima wanita berusia antara lingkungan 20-an hingga 30-an sedang asyik berhibur dengan muzik serta meminum minuman ker4s di ruang tamu.

” Siasatan awal mendapati premis kediaman itu disewa secara harian daripada pemilik oleh seorang daripada individu berkenaan dengan bayaran RM140 sehari,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Kutip RM30 seorang

Ahmad Dzaffir berkata, siasatan lanjut juga mendapati kebanyakan mereka datang dari kawasan Gombak, Taman Impian Ehsan dan Bandar Tun Hussein Onn.

” Berdasarkan keterangan diambil, tujuan mereka berkumpul di kediaman itu adalah semata-mata untuk berkumpul dengan rakan, selain berhibur bersama.

” Siasatan juga mendedahkan kumpulan ini melakukan kutipan antara mereka sebanyak RM20 hingga RM30 setiap seorang bagi menampung pembayaran kediaman yang disewa,” katanya.

Beliau berkata, tindakan mereka berkumpul untuk berhibur melanggar peraturan mengikut Sksyen 6 (1) Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyak1t Berjangk1t 1988.

” Namun, siasatan terhadap mereka diklasifikasikan mengikut Sksyen 268 Kanun Kesksaan dan Sksyen 22(b) Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyak1t Berjangk1t 1988.

” Semua suspek dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kajang dan direm4n selama empat hari bermula hari ini hingga 7 April ini untuk siasatan lanjut,” katanya.

Dalam perkembangan berasingan, beliau berkata, seramai 66 individu, termasuk lima wanita ditahan dengan 36 kertas siasatan atas pelbagai kesalahan direkodkan di daerah ini bagi tempoh pertama fasa 1 Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bermula 18 hingga 31 Mac lalu.

” Kami memberi keutamaan dan perhatian dalam isu perlanggaran arahan PKP. Justeru, orang ramai dinasihatkan supaya mematuhi peraturan ditetapkan pihak berkuasa sepanjang pelaksanaan arahan itu,” katanya.

Bagaimanapun Menteri Pertahanan Ismail Sabri Yaakob berkata, jumlah mereka yang ditahan pihak berkuasa mulai menurun.

” Semalam pihak polis telah menahan seramai 562 individu berbanding 583 individu yang ditahan pada hari sebelumnya di sekatan jalan raya dan rondaan PDRM kerana melanggar PKP.

” Ini menunjukkan 3.6 peratus penurunan dari segi jumlah tangk4pan. Jika trend penurunan ini menunjukkan pematuhan rakyat kepada perintah, maka ia merupakan perkara yang baik dan ditunggu-tunggu oleh pihak kerajaan,” katanya pada sidang akhbar di Putrajaya.

Sudah baca? Apa pendapat anda? Jangan lupa LIKE, SHARE dan KOMEN ya? Terima kasih! Majalah Ilmiah

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*