Pakar saran makan tempe untuk kurangkan risiko jangkitan Covid-19

Seorang pakar teknologi makanan mengesyorkan pengambilan tempe sebagai salah satu cara untuk meningkatkan sistem imunisasi badan sekali gus mengurangkan risiko jangkitan atau simptom serius Covid-19, lapor laman berita Detik.com hari ini.

Menurut Dr. Driando Ahnan-Winarno, berdasarkan kajian, makanan yang kaya dengan serat, antioksida dan lemak tidak tepu dapat meningkatkan sistem imunisasi tubuh.

Kesemua khasiat itu terdapat pada tempe.

“Bagaimanapun, saya ingin menekankan di sini bahawa tempe bukanlah ubat kepada virus Covid-19, sebaliknya ia dapat menjadi sebahagian daripada diet sihat untuk memperkuat sistem imunisasi tubuh.

“Ini seterusnya berpotensi untuk mengurangkan risiko jangkitan Covid-19 yang kronik dan meninggalkan kesan yang berkekalan,” katanya.

Selain itu, tambah Driando, cara memasak tempe yang betul perlu diikuti bagi mengekalkan khasiatnya kerana komponen antioksidanya amat sensitif.

“Bagi mengekalkan nutrisinya, tempe boleh dimakan secara mentah, namun ia perlulah dibasuh dengan bersih.

“Selain itu, tempe juga boleh dimakan secara kukus,” jelasnya. – AGENSI

Tempe

Tempe (bahasa Jawa: ꦠꦺꦩ꧀ꦥꦺ, translit. témpé, Jawi: ‏تيمڤي‎‎) ialah makanan kacang soya yang amat terkenal di Asia Tenggara dan berasal daripada suku Jawa di Pulau Jawa, Indonesia). Walaupun ia sering kali dikaitkan dengan tauhu, tempe sebenarnya amat berlainan. Proses penapaian memberikan tempe banyak zat dan komponen rasa yang tidak terdapat dalam tauhu. Sebagai contoh, ia mempunyai rasa yang lebih kuat dan tekstur yang lebih keras berbanding tauhu.

Tempe bermula dengan kacang soya mentah yang dilembutkan dan dipecahkan atau dihancurkan. Asid lemah, biasanya cuka, ditambah dan ibu yang mengandungi kulat (Rhizopus oligosporus) dicampurkan bersama. Kacang soya tersebut kemudiannya diratakan dalam lapisan nipis dan dibiarkan menapai selama 24 jam pada suhu sekitar 30°C (86°F).

Damal tempe bermutu tinggi, kacang terlekat dengan jalinan miselium putih. Jika proses penapaian dibiarkan terlalu lama, spora hitam mungkin terbentuk di permukaan. Begitupun, ia tidak berbahaya. Tempe bermutu tinggi tidak mempunyai atau sedikit sahaja spora yang kelihatan. Bau ammonia lemah mungkin terdapat pada tempe yang baik ketika diperam, tetapi biasanya tidak memeningkan.

Protein soya di dalam tempe semakin mudah diceranakan dangan proses penapaian. Secara khususnya, oligosakarida yang sering dikaitkan dengan gas dan tidak hadam dikurangkan dengan banyaknya oleh kultur Rhizopus.

Dalam kedai tradisional membuat tempe, kultur pencetus sering kali mempunyai bakteria berguna yang menghasilkan vitamin (seperti vitamin B12). Di negara-negara Barat, menjadi kebiasaan bagi menggunakan kultur tulen yang hanya mengandungi Rhizopus oligosporus. Disebabkan tempe dihasilkan daripada biji kacang, ia turut merupakan sumber serabut yang baik.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*