Terkini! pemberian moratorium, i-Sinar bakal diumumkan

PUTRAJAYA – Kerajaan bakal mengumumkan pemberian moratorium dan i-Sinar dalam waktu terdekat, kata Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz.

Beliau berkata, perbincangan sudah dilakukan bersama Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan agensi-agensi berkaitan.

“Isu moratorium dan i-Sinar. Saya sudah berbincang dengan Perdana Menteri dan agensi-agensi berkaitan.

“Kerajaan mendengar suara rakyat dan bantuan yang wajar akan diumumkan dalam masa terdekat, Insya-Allah,” katanya dalam satu hantaran di akaun Facebooknya hari ini.

Kosmo! hari ini melaporkan kerajaan sentiasa mempertimbangkan semua cadangan dan permintaan yang dikemukakan oleh rakyat termasuk perlanjutan program i-Sinar dan i-Lestari.

Tengku Zafrul berkata, dia telah bermesyuarat dengan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Datuk Seri Amir Hamzah serta pengurusan kanan KWSP bagi memperhalusi bantuan bersesuaian untuk Pelan Pemulihan Negara. -K! ONLINE

KWSP Tampil Jawab Adakah ISinar 2.0 Akan Disambung Dan Dibuka Lagi Dua Minggu..

Pelaksanaan Sek4tan Perjalanan Penuh (SPP) atau total l9ckd0wn bertujuan untuk mengwal penul4ran C0vld 19 secara tidak langsung menj3jaskan pendapatan rkyat terutamanya mereka yang memperoleh gaji harian.

Selain penangguhan bayaran pinjaman bank dan m.oratarium terdapat juga bantuan kewangan seperti Bntuan Prihatin Nasional dan bntuan kewangan yang disalurkan oleh kerajaan negeri bagi merlngankan bban rkyat semasa Perintah Kawalan Pergerakan 1.0 (PKP1.0).

Pengeluaran i-Lestari Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) antaranya ditawarkan kepada ahli pada 1 April 2020.

Ia membantu meringankan bban kewangan dihadapi ahli dan majikan sepanjang tempoh PKP yang mana pengeluaran daripada Akaun 2.

Kemudian, disusuli pula i-Sinar pada 21 Disember 2020 pengeluaran Akaun 1 bagi pencarum KWSP yang terjjas dalam tempoh krlsls C0vld 19 untuk kelangsungan hidup.

Bagaimanapun, KWSP dalam satu kenyataan men4fikan dkwaan wujudnya pengeluaran i-Sinar 2.0 seperti yang tersebar akhir-akhir ini.

“Ini adalah mesej p4lsu yang tersebar melalui aplikasi pesanan ringkas berkenaan permohonan i-Sinar 2.0 dikatakan bakal bermula pada 15 Jun 2021.

“Untuk makluman, permohonan i-Sinar yang dilancarkan pada 21 Disember 2020 masih dibuka kepada ahli hingga 30 Jun 2021.”

Selain itu, KWSP juga memohon agar para ahli berh.ati-h.ati dan mendapatkan informasi sahih menerusi i-Sinar Online dan media sosi4l rasmi pihaknya.

“Jangan kongsi maklumat yang tidak sahih. Berwaspada dengan mesej tidak tepat berkenaan permohonan i-Sinar yang tersebar melalui aplikasi pesanan ringkas.”

Ekoran daripada pengumuman yang dibuat KWSP, sesetengah warganet menyarankan agar i-Lestari dan i-Sinar diteruskan untuk fasa kedua sepanjang tempoh total lockd0wn ini.

“Itu bermaksud rakyat yang mencarum inginkan i-Lestari dan i-Sinar disambung lagi. Nanti janganlah pula cakap kalau dah tua nanti tak ada simpanan. Sekarang ni nak hidup pun bercatu,” kata pengguna Facebook, Muhammad Hanafi Rosly.

“Semoga jadi kenyataan. Tidak salah sambung pengeluaran RM 1,000 hingga Disember 2021. Kami kategori 2 tetap mencarum 11 peratus t0lak daripada gaji walaupun PKP3.0 akan berakhir entah bila. Dengan OT dan elaun kena s.top dahulu,” kata pengguna Azwan Azwan.

KWSP Tampil Jelaskan..

“Betul-betu tak sempat tua kena ccuk sejarum macam-macam hal. Jadinya baik habiskan duit KWSP dulu untuk kelangsungan hidup sekarang ni,” kata pengguna Adi Na.

“Mohon kerajaan perhalusi lagi pengeluaran i-Sinar ok.. Sebab C0vld 19 semkin naik semula. Sekian,” kata pengguna Ellbert Bert.

Pun begitu, diharapkan anda tidak menyebarkan maklumat yang s.alah dan berita plsu berkenaan i-Sinar dan kewujudan i-Sinar 2.0.

Kredit : SH

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*