Connect with us

Islamik

Tolong Amalkan Doa Ini Jika Mahu Perniagaan Bertambah Maju dan Laris

Published

on

doa perniagaan laris maju

Tolong Amalkan Doa Ini Jika Mahu Perniagaan Bertambah Maju dan Laris

Jelas sekali melalui perniagaan banyak syariat Islam dapat ditegakkan. Apabila pelbagai aspek dalam Islam dapat kita bangunkan maka banyaklah ibadah kita. Oleh itu, tidak hairan lah Islam menganggap orang yang berniaga secara jujur dan menepati kehendak-kehendak syariat itu sebagai orang yang berjihad fisabilillah.

Perniagaan juga dianggap pekerjaan yang paling baik dalam Islam kerana kebaikan yang diperolehi oleh masyarakat hasil dari perniagaan adalah terlalu banyak. Selain mengamalkan dan membaca Ayat 1000 Dinar, bagi yang menceburi bidang perniagaan tidak kiralah online bisnes, offline, direct selling atau perniagaan restoran makanan.

Eloklah mengamalkan ayat-ayat dari Surah Faathir, ayat 29 dan 30. Makna pada terjemahannya cukup baik dan indah sekali. Tidak payah lagi mencari pelaris yang belum pasti kebenarannya dan tidak bercampur aduk dengan sihir. Takut-takut disebabkan pelaris itu. Aqidah kita boleh terpesong. Yang melariskan adalah kehendakNya dengan daya usaha sendiri yang diberkati oleh Allah SWT. Minta dan mohon kepadaNya dengan membaca ayat-ayat tersebut.

Kelebihan Berniaga Menurut Islam

 • Dapat menjalinkan hubungan silaturahim dari kalangan rakan-rakan peniaga, pembekal-pembekal, dan para pelanggan.
 • Dapat memberi khidmat dan bakti secara langsung kepada masyarakat.
 • Terdapat unsur-unsur kerjasama dan peluang serta keperluan untuk bekerjasama di antara peniaga, pembekal dan pelanggan.
 • Ada sikap tolak ansur, iaitu satu sifat terpuji yang sangat dianjurkan oleh Islam.
 • Membantu dan memudahkan umat Islam mengurus dan mendapatkan keperluan hidup terutama barang makanan dan minuman yang halal sangat dipandang tinggi dan dituntut dalam islam.
 • Dapat menyelamatkan barang keluaran umat Islam sama ada hasil pertanian, hasil ternakan dan lain-lain dengan mengumpul dan memasarkannya. Sekiranya tiada usaha begini akan menyebabkan barangan itu rosak dan terbuang seterusnya timbul pembaziran sangat dilarang. Menjauhi dan mengelak pembaziran adalah satu kewajipan.
 • Dapat meperoleh banyak ilmu dan pengalaman melalui perniagaan sama ada di bidang pengurusan, perakaunan, produk sehinggalah mengenali cara hidup dan masalah manusia dan lain-lain lagi. Mencari ilmu dan pengalaman seperti ini sangat dituntut oleh Islam.
 • Berlatih untuk bersabar dan berlapang dada dalam menghadapi pelbagai kerenah manusia. Orang yang sabar akan diberi pahala oleh Allah tanpa hisab.
 • Berniaga adalah salah satu cara untuk memaju dan meningkatkan ekonomi umat Islam. Ia merupakan tanggungjawab manusia sebagai khalifah Tuhan di muka bumi ; supaya mereka dapat melihat kebesaran Tuhan, serta dapat dibesarkan dan dinikmati segala nikmat dan anugerah-Nya agar manusia boleh bersyukur dan mendapat pahala pula diatas kesyukuran mereka itu.
 • Berpeluang mengeluarkan zakat perniagaan. Dengan itu salah satu rukun Islam dapat ditunaikan dan mewujudkan salah satu sumber atau saluran untuk membantu fakir miskin dan golongan yang memerlukan.
 • Perniagaan mewujudkan peluang pekerjaan untuk manusia sebagai sumber mencari rezeki. Sekali gus tenaganya dapat dimanfaatkan oleh orang lain. Ertinya, dengan adanya perniagaan, tenaga manusia tidak dibazirkan dan manusia itu boleh jadi produktif dengan mengeluarkan hasil untuk faedah manusia lain.

“Barang siapa membaca ayat-ayat 29 dan 30, nescaya Allah akan memberkati perniagaannya.”

ayat 29 dan 30 faathir

Terjemahannya:

Ayat 29

Sesungguhnya orang-orang yang selalu membaca Kitab Allah dan tetap mendirikan sembahyang serta mendermakan dari apa yang Kami kurniakan kepada mereka, secara bersembunyi atau secara terbuka, mereka (dengan amalan yang demikian) mengharapkan sejenis perniagaan yang tidak akan mengalami kerugian;

Ayat 30

Supaya Allah menyempurnakan pahala mereka dan menambahi mereka dari limpah kurniaNya. Sesungguhnya Allah Maha Pengampun, lagi sentiasa membalas dengan sebaik-baiknya (akan orang-orang yang bersyukur kepadaNya).

Ramai orang Melayu cuma mengamalkan doa-doa pelaris beserta ayat-ayat suci Al-quran hanya ketika melakukan perniagan mereka sahaja, tetapi amalan-amalan wajib lain ditinggalkan. Bagaimana nak maju dalam perniagaan jikalau macam ni! Jadi jangan tinggalkan yang wajib untuk mendapatkan rahmatNya.

Sudah baca? Apa pendapat anda? Jangan lupa LIKE, SHARE dan KOMEN ya? Terima kasih! Majalah Ilmiah

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Islamik

Hukum Buang Sampah Dalam Tong Sampah Jiran. Siapa Pernah Buat?

Published

on

Hukum Buang Sampah Dalam Tong Sampah Jiran. Siapa Pernah Buat?

Sebagai mereka yang hidup dalam keadaan berjiran, hak sesama jiran adalah sangat dititikberatkan dalam Islam. Jiran ialah mereka yang berada dekat dengan rumah mereka – 40 buah rumah dari depan, kanan, kiri dan juga belakang.

Walaupun anda tidak mengenali jiran anda, namun itu tidak menjadikan ia sebagai salah satu alasan untuk menya kiti jiran anda.

Malah, melalui kalamNya juga ada menyebut bahawa berbuat baik kepada jiran adalah termasuk sebagai amalan yang mulia.

وَاعْبُدُوا اللَّـهَ وَلَا تُشْرِكُوا بِهِ شَيْئًا ۖ وَبِالْوَالِدَيْنِ إِحْسَانًا وَبِذِي الْقُرْبَىٰ وَالْيَتَامَىٰ وَالْمَسَاكِينِ وَالْجَارِ ذِي الْقُرْبَىٰ وَالْجَارِ الْجُنُبِ وَالصَّاحِبِ بِالْجَنبِ وَابْنِ السَّبِيلِ وَمَا مَلَكَتْ أَيْمَانُكُمْ ۗ إِنَّ اللَّـهَ لَا يُحِبُّ مَن كَانَ مُخْتَالًا فَخُورًا

Mafhum: “Dan hendaklah kamu beribadat kepada Allah dan janganlah kamu menyekutukan Dia dengan sesuatu apa jua; dan hendaklah kamu berbuat baik kepada kedua ibu bapa dan kaum kerabat, dan anak-anak yatim dan orang-orang miskin, dan jiran tetangga yang dekat dan jiran jiran tetangga yang jauh dan rakan sejawat dan orang musafir yang terlantar, dan juga hamba yang kamu miliki. Sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang sombong takbur dan membangga-banggakan diri.” (Surah An-Nisa, 4:36)

Tuntutan melakukan kebaikan dan tidak menzalimi jiran merupakan suatu yang perlu diambil kira dalam diri seseorang. Sekurang-kurangnya, hadirkan perasaan common sense dalam diri anda untuk tidak melakukan perbuatan yang tidak disenangi jiran anda.

Rumah ialah tempat istirehat buat semua orang. Pasti anda memerlukan ketenangan fikiran dan juga fizikal setelah seharian penat bekerja atau berurusan dengan orang.

Disebabkan itu, rumah dikatakan sebagai tempat yang terbaik untuk mengecas semula tenaga sebelum seseorang itu kembali menyambung pekerjaannya pada hari baru.

Oleh itu, hormati jiran anda sebagai mana anda ingin dihormati. Jangan melakukan perkara yang boleh menyakiti mereka dan juga keluarganya.

لَا يَدْخُلُ الْجَنَّةَ مَنْ لَا يَأْمَنُ جَارُهُ بَوَائِقَهُ

Maksud: “Tidak akan masuk syurga orang yang membuat jirannya tidak merasa aman daripada gangguannya.” (Hadis Riwayat Muslim, no. 73)

Membuang Sampah Di Dalam Tong Sampah Jiran
Bagaimana dengan mereka yang ‘tumpang’ membuang sampah di dalam tong sampah jiran? Adakah diterima kerana amalan menjaga kebersihan juga adalah dituntut dalam Islam.

Menurut pendapat ulama’, ia boleh dilakukan jika kedua-dua pihak sudah mendapat persetujuan terhadap perkara tersebut.

Hal ini bermaksud, jika jiran A sudah meminta izin untuk tumpang membuang sampah di dalam tong sampah jiran B dan dia bersetuju, maka ia adalah tidak menjadi permasalahan.

Namun, jika belum dimaklumkan dan jiran A terus membuangnya walaupun diyakini jiran B tidak kisah akan perkara tersebut, ia adalah perkara yang dilarang.

Malah, mengikut perkongsian yang telah dilakukan oleh PU Azman, ia menjadi hukum haram kerana berdosa mengganggu hak jiran, iaitu tidak memberi keamanan kepadanya.

Walaupun jiran itu dirasakan seorang yang baik hati, namun menjadi tanggungjawabnya terlebih dahulu untuk meminta izin daripada jiran tersebut.

Jika sampah yang dibuang itu adalah miliknya sendiri – Jiran A terlihat sampah Jiran B di halaman rumah Jiran A, maka tidak mengapa Jiran A memasukkannya di dalam tong sampah Jiran B.

Walau bagaimanapun, adalah lebih baik untuk Jiran A membantu membuang sampah tersebut sekali. Bukankah ia juga termasuk amalan yang mulia, bukan?

Penutup

Tidak rugi berbuat baik kepada jiran. Malah, anda akan diganjari pahala yang berlipat kali ganda melalui amalan ini.

Jika anda tidak ingin seseorang berbuat jahat kepada anda, maka elakkanlah diri anda daripada melakukan kejahatan terhadap orang lain.

خَيْرُ الأَصْحَابِ عِنْدَ اللَّهِ خَيْرُهُمْ لِصَاحِبِهِ، وَخَيْرُ الجِيرَانِ عِنْدَ اللَّهِ خَيْرُهُمْ لِجَارِهِ

Maksud: “Sebaik-baik teman di sisi Allah adalah seorang yang terbaik terhadap temannya. Manakala, sebaik-baik jiran di sisi Allah adalah seornag yang paling baik dengan jirannya.” (Hadis Riwayat Tirmizi, no. 1944)

Sudah baca? Apa pendapat anda? Jangan lupa LIKE, SHARE dan KOMEN ya? Terima kasih! Majalah Ilmiah

Continue Reading

Islamik

Inilah Daun Yang Sangat Ditakuti Oieh Jin Syaitan Untuk Rawatan Santau Dan Sihir

Published

on

Inilah Daun Yang Sangat Ditakuti Oieh Jin Syaitan Untuk Rawatan Santau Dan Sihir

Tahukah kalian bahawa ada daun yang merupakan ‘racvn’ bagi bangsa j1n? Daun ini in syaa Allah boleh digunakan untuk mengvbati s1hir dan ganggguan j1n, yakni daun bidara. Al-Quran menyebutkan daun bidara di beberapa ayat:

“Dan golongan kanan, alangkah bahagianya golongan kanan itu. Berada di antara pohon bidara yang tidak berduri … “(QS. Al-Waqi’ah (56): 27-29)

“Tetapi mereka berpaling, maka Kami datangkan kepada mereka banj1r yang besar dan Kami ganti kedua kebun mereka dengan dua kebun yang ditumbuhi (pohon-pohon) yang berbuah pahit, pohon Atsl dan sedikit dari pohon Bidara.” (QS. Saba: 16)

Bagaimana cara menggunakan daun bidara untuk mengulvbati s1hir atau ganggguan j1n?

Wahb bin Munabih, salah seorang pemuka tabi’in yang ahli dalam sejarah dan ilmu perubatan menyarankan untuk menggunakan tujuh helai daun bidara yang dihaluskan. Kemudian dilarutkan dalam air dan dibacakan ayat Kursi, surat al Kafirun, al-Ikhlas, al Falaq dan an Naas. (Lihat Mushannaf Ma’mar bin Rasyid 11/13).

Al Qurtubi menceritakan dari Wahab untuk mengubati Sihir:

“Diambil 7 helai daun bidara ditumbuk halus lalu dicampurkan air dan dibacakan Ayat Kursi dan diberi minum pada orang yang terkena s1hir tiga kali teguk dan air di ember (yang telah dibacakan ayat-ayat dan juga dicampur bidara ) dipakai untuk mandi, In syaa Allah akan hilang s1hirnya. “” Dan diutamakan membaca Al Falaq, An Naas, juga ditambah ayat Kursi kerana ayat-ayat itu dapat mengusir Sy@itan. “(Tafsir Ibn Katsir Jilid Satu Terjemahan Pendek halaman 171)

daun bidara

Selain untuk mengubati s1hir dan ganggguan j1n, daun bidara juga boleh dipergunakan untuk orang yang baru masuk Islam (mualaf), wanita h@id yang bersuci, dan juga untuk memandikan jn@zah:

1. Mandi dengan air yang dicampur daun bidara untuk mualaf

“Beliau masuk Islam, lantas Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam memerintahkannya untuk mandi dengan air dan daun sidr (daun bidara).” (HR. An Nasai no. 188, At Tirmidzi no. 605, Ahmad 5/61. Syaikh Al Albani mengatakan bahawa hadis ini sahih).

2. Mandi dengan air yang dicampur daun bidara untuk wanita haid yang akan bersuci

‘Aisyah secara marfu’, “Salah seorang di antara kalian (wanita haidh) mengambil air yang dicampur dengan daun bidara lalu dia bersuci dan memperbaiki bersucinya. Kemudian dia menuangkan air di atas kepalanya seraya menggosoknya dengan gosokan yang kuat hingga air masuk ke akar-akar rambutnya, kemudian dia menyiram seluruh tubuhnya dengan air. Kemudian dia mengambil sehelai kain yang telah dipalit dengan minyak kasturi lalu dia berbersih darinya. ” ‘Aisyah berkata,” Dia menyapukan tanah kepada bekas-bekas d@rah. “(H.R. Muslim no. 332 dari’ Aisyah)

3. Memandikan jenazah

“Mandikanlah dengan mengguyurkan air yang dicampur dengan daun bidara tiga kali, lima kali atau lebih dari itu jika kalian anggap perlu dan jadikanlah yang terakhirnya dengan kapur barus (wewangian).” (HR. Bukhari no. 1253 dan Muslim no. 939).

Sudah baca? Apa pendapat anda? Jangan lupa LIKE, SHARE dan KOMEN ya? Terima kasih! Majalah Ilmiah

Continue Reading

Islamik

Tanda-Tanda Anda Sedang Dihantar Sihir Pemisah Rumahtangga. Jangan Tunggu Lama!

Published

on

tanda sihir pemisah rumahtangga

Tanda-Tanda Anda Sedang Dihantar Sihir Pemisah Rumahtangga. Jangan Tunggu Lama!

Sihir pemisah tidak boleh dilihat dengan mata kasar, dan tugas utama sihir pemisah ini adalah untuk menamatkan hubungan pasangan yang sedang bercinta, bertunang dan pasangan yang telah berkahwin.

Sihir pemisah ini turut dipanggil sebagai sihir pelalu penghalang jodoh. Sihir ini juga dapat mencetuskan pergaduhan antara ahli keluarga. Sihir seperti ini biasanya dihantar oleh seseorang yang mempunyai niat yang jahat ataupun mempunyai tujuan sendiri yang tidak elok.

Tanda-tanda awal sekiranya terkena sihir pemisah:

 1. Kerap sakit pada bahagian belakang, tengkuk dan urat belikat
 2. Kerap berasa sesak nafas, sakit dada dan ulu hati
 3. Selalu berasa resah gelisah dan berdebar tanpa sebab terutama dari waktu Asar ke atas
 4. Sering berasa sakit kepala yang tidak mahu hilang walau makan ubat
 5. Kerap kembung perut sedawa angin
 6. Kerap rasa berdenyut pada bahagian ari-ari bagi wanita
 7. Kitaran haid menjadi tidak normal dan tidak teratur
 8. Lambat mendapat zuriat
 9. Mudah menjadi rimas dan mudah marah bila berdepan suami/isteri
 10. Sering bergaduh besar walaupun untuk punca perkara yang kecil
 11. Ketika marah seringkali meminta cerai
 12. Tidak suka tidur bersama
 13. Nafsu terhadap suami/isteri sudah hilang
 14. Tercium bau badan busuk hanyir, nafas berbau pada tubuh suami/isteri
 15. Lebih suka bersendirian di dalam bilik
 16. Tidak suka tempat yang bising
 17. Sukar tidur malam
 18. Kerap mimpi sedang menyusu dan bermain dengan bayi
 19. Kerap mimpi ular, kala jengking dan binatang berbisa yang lain
 20. Kerap mimpi pasangan sendiri berlaku curang
 21. Perasaan curiga dan cemburu buta menjadi semakin kuat
 22. Sering bermimpi tempat kotor dan busuk
 23. Kerap terbau kemenyan, colok dan setanggi
 24. Bila berjauhan dengan pasangan, perasaan rindu dan sayang menjadi sangat menebal
 25. Kerap teringat merindui seseorang yang tidak dikenali
 26. Menjadi resah gelisah tatkala terdengar azan dan ayat suci Al-Quran
 27. Selalu bermimpi sedang bersetubuh dengan orang lain

Jika diri anda atauapun pasangan menunjukkan sebarang tanda-tanda di atas, anda perlu segera bertindak dengan mendapatkan rawatan cara Islam.

Sudah baca? Apa pendapat anda? Jangan lupa LIKE, SHARE dan KOMEN ya? Terima kasih! Majalah Ilmiah

Continue Reading

Trending