Connect with us

Islamik

Tolong Betulkan Niat Khususnya Untuk Wanita yang Bekerja. Kenapa?

Published

on

wanita bekerja betulkan niat

Tolong Betulkan Niat Khususnya Untuk Wanita yang Bekerja. Kenapa?

Wanita suka bekerja dengan perasaan dan tujuan yang salah. Berpagi-pagi dengan ingatan negatif, tergesa-gesa takut dimarahi ketua, terlalu lalai dengan kesibukan tugas, lupa sedang beribadah serta bermacam-macam lagi kesalahan kecil mahupun besar dilakukan dari saat kaki melangkah keluar ke pejabat…

Kenapa wanita bekerja perlu membetulkan niat? Semoga perkongsian Datuk Prof Dr. Muhaya Mohamad ini dapat mengembalikan niat kita yang tersimpang jauh, seterusnya menyedarkan betapa pentingnya niat bekerja untuk ibadah dan kerana Allah.

wanita bekerja betulkan niat

Semuanya bermula dari langkah pertama. Dalam perjalanan kita ke tempat kerja, sentiasalah dalam zikrullah. InsyaAllah akan diberi bimbingan dan kecukupan. Tetapkan niat nak jaga aurat, jaga solat, jaga pergaulan dan jaga amanah bahawa kita dibayar gaji serta tak berlaku syubhah.

Kita sering lupa rezeki yang syubhah ini akan membuatkan hati kita kotor dan kita susah nak menjaga anggota badan kita daripada melakukan m4ksiat.

Macam dari ceramah yang saya dengar, ada seorang ulama zaman dulu yang hidupnya sampai 160 tahun. Bila ditanya apakah rahsia beliau sampai sihat macam tu, sebab masa mudanya dia menjaga semua anggota badan daripada membuat m4ksiat. Jadi Allah pelihara tubuh badannya sebab jauh daripada m4ksiat.

Itu salah satu sebabnya kita mesti jaga anggota badan supaya jangan buat perkara yang tidak disukai. Tapi bila kita bekerja, apa caranya untuk selalu kuat menghadapi ujian?

Jaga Allah

Pertama sekali, jagalah Allah. Jaga diri kita supaya jalankan semua suruhan Allah dan tinggalkan semua larangan-Nya. Bila kita jaga takwa, segala urusan dunia ini Allah akan pelihara… anak, keluarga dan harta.

Kita kadang-kadang takut sangat dengan harta kita, kita takut jadi papa. Sebenarnya kunci segala-galanya adalah jaga Allah. Jaga suruhan-Nya, buat suruhan-Nya, Allah akan pelihara kita.

Apabila dilanda ujian, jangan pernah merasa semua yang berlaku kerana makhluk. Makhluk ni asbab jer. Semua tu dari Allah. Bila kita ada keyakinan dan tauhid bahawa semua daripada Allah, maka kita takkan jadi orang yang reaktif.

Memang kita disuruh usaha, tetapi jangan bergantung atau terperangkap dengan usaha kita. Ikhtiar kita asbab saja. Ikhtiar kita cuma amalan soleh tapi hasilnya hanya Allah yang mengizinkan.

Apa berlaku kita ambil iktibar. Kalau benda yang baik, kita bersyukur. Kalau tak baik, kita bersabar. Maknanya reaksi kita patutnya dua saja, SABAR dan SYUKUR.

Cara kita berfikir waktu diuji adalah ketauhidan. Sebab tu fardu ain kita yang utama adalah akidah kita. Doa kita adalah akidah dan tauhid kita.

Tauhid ni ada dua iaitu Tauhid Rububiyyah dan Tauhid Uluhiyyah. Rububiyyah ni semua agama percaya. Dia percaya Allah yang memberi keperluan dan menjaga langit tapi Uluhiyyah pula adalah cara kita mentauhidkan Allah dengan ibadah.

Sebab itu penting kita jangan menyembah makhluk. Memanglah kita tak sujud depan dia tapi jika kita terlampau takut dengan bos atau majikan MELEBIHI takut kita pada Allah, itu tak boleh. Jangan benarkan otak kita berfikir macam ni.

Tindakan

Jangan bertindak ikut suasana, jadilah orang yang boleh menerima keadaan. Ingat, cara kita melihat sesuatu adalah cerminan dalaman kita. Kalau kita seorang yang reaktif, apa yang berlaku di luar akan mempengaruhi jiwa kita. Tapi kalau kita seorang yang proaktif, kita akan bertindak dengan rasional serta dengan cara yang diredai Allah.

Suasana yang suka kita syukur dan kalau sebaliknya, kita sabar. Tuhan nak tengok kita ni nak menambah amal soleh atau amal salah. Nak taat ke m4ksiat. Nak ikutkan iman ke n4fsu. Nak buat dosa ke pahala. Dalam setiap saat, kita suruh badan kita buat perkara yang Allah reda. Jangan ada ketirisan tenaga.

Tolong Hindari Dosa

Jaga mata kita daripada tengok kisah-kisah yang membuka keaiban orang, telinga dengar umpatan orang, mulut kritik orang, sakit hati dengan orang, tangan menaip yang tak betul, tangan pukul anak, kaki pergi tempat m4ksiat, kalau orang perempuan selalu pakai kasut dengan tapak bunyi ‘tap-tap-tap’ sampai menarik perhatian. Ini yang anggota kita mesti hindari.

Makan Benda Yang Halal

Selalu niat dalam hati, ‘Ya Allah, kalau boleh hari ni aku nak jaga anggotaku, nak mulakan menjaga hatiku’. Tapi hati kita ni tak boleh bersih kalau kita makan benda yang haram atau syubhah. Sumber rezeki tu mesti halal.

Jangan cakap kita nak pergi kerja sebab nak cari sesuap nasi. Tapi cakap kita nak pergi kerja dengan amalan soleh dan menjemput rahmat Allah.

Berpakaian

Saya nak menyerulah pada wanita, terutamanya yang sudah 40 tahun ke atas, kalau masih pakai tudung yang singkat, baju ikut bentuk badan, garang pada suami, suka menunjuk dengan kawan-kawan, masih sombong dengan mak mertua lagi, malas solat sunat, tak tahajud atau dhuha, tak baca Al-Quran… cubalah bertaubat. Doa diberi kekuatan.

PESANAN KHAS

 • Orang yang paling bijak ialah orang yang ingat m4ti. Segala aktiviti kita, ingatlah m4ti. Fikir macam mana diri kita di Padang Mahsyar nanti. Fikir juga pasal anak cucu kita, mereka syirik ke tidak, bagaimana aurat mereka, dosa pahala mereka. Sentiasalah berdoa.
 • Kita ni setiap kali bila dengar sesuatu yang tak baik pasal seseorang, kita jangan umpat orang tu. Jangan hukum dia. Berdoa supaya dia dapat hidayah. Berdoa supaya ujian dia tak tertimpa pada keluarga kita sebab takut keluarga kita tak terdaya.
 • Nampak orang terima rasu4h, kita doakan dia. Doa supaya dia sempat mohon ampun dan masuk syurga. Minta anak cucu kita tak ditimpa ujian yang sama.
 • Hentikan mencari berita tapi carilah ilmu. Hentikan mencari perhatian tapi berilah perhatian pada anak-anak.
 • Kurangkan Whatsapp dan Facebook kecuali untuk benda yang mendekatkan kita pada Allah.
 • Jangan kita senyum kerana budaya tapi senyumlah kerana sunnah.
 • Amalkan selawat tafrijiyah untuk menghilangkan kesempitan dengan izin Allah SWT.
 • Niat jumpa orang jangan harapkan sesuatu tapi niatlah kerana Allah. Nanti akan sia-sia.
 • Kalau ada rakan Facebook yang membawa kita ke jalan lagha, berhentilah.
 • Jangan cakap benda tak baik pada diri sendiri. Sebut benda-benda baik sebab Allah jadikan kita hamba yang mulia.

Sudah baca? Apa pendapat anda? Jangan lupa LIKE, SHARE dan KOMEN ya? Terima kasih! Majalah Ilmiah

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Islamik

Inilah POHON SAHABI, Tempat Nabi Muhammad Saw Berteduh Yang Masih Hidup Sampai Sekarang

Published

on

Inilah POHON SAHABI, Tempat Nabi Muhammad Saw Berteduh Yang Masih Hidup Sampai Sekarang

Di sinilah dulu Nabi Muhammad Saw pernah berteduh sambil menjaga Unta dan barang dagangan Kabilah. Dahan-Dahan Pohon ini melindungi Nabi Muhammad Saw dari teriknya panas Matahari. Pohon ini berada di tengah-tengah Padang Pasir gersang di Yordania.

Meski hidup di tempat yang panas, Pohon ini tumbuh subur dan mampu bertahan selama ribuan tahun lamanya. Karena jadi satu-satunya sahabat Nabi Saw yang masih hidup, Pohon ini sering dikunjungi oleh Muslim di seluruh Dunia. Kadang Pohon ini suka menggugurkan Daunnya, namun kemudian tumbuh subur kembali.

Waktu kecil, Nabi Muhammad Saw pernah diajak Pamannya ; Abu Thalib menuju Basra, Syam, untuk berdagang. Di tengah perjalanan, saat Beliau masih kecil bertemu dengan seorang pendeta Nasrani bernama Buhaira. Pendeta itulah yang mengetahui tanda-tanda Kenabian Muhammad berdasarkan Alkitab.

Saat bertemu dengan rombongan Abu Thalib, Buhaira melihat seorang anak yang memiliki ciri-ciri Kenabian. Kemudian Buhaira menjamu Kabilah untuk makang siang. Namun Muhammad tidak datang ke jamuan tersebut karena ia ditugaskan untuk menjaga Unta dan barang dagangan sambil berteduh di bawah Pohon Sahabi. Melihat Muhammad tidak hadir, Buhaira segera mencari anak kecil itu.

Buhaira melihat ciri-ciri lain Kenabian Muhammad ketika Dahan-Dahan Pohon itu melindungi Muhammad dari Panasnya Matahari. Dia semakin yakin kalau anak kecil ini kelak akan menjadi Nabi terakhir. Pohon itu namanya Pohon Sahabi dan masih hidup sampai sekarang. Setelah 1400 tahun berlalu, Pohon tersebut ditemukan masih hidup oleh seorang pangeran dari Yordania.

Ajaibnya, Pohon itu bisa bertahan hidup selama ribuan tahun di tempat yang sangat panas dan tidak ada tumbuhan lain di sekitar Pohon Sahabi. Meskipun demikian, pohon ini bisa tumbuh subur dan bertahan selama ribuan tahun lamanya.

Allah Swt sengaja tetap menghidupkan Pohon Sahabi ini agar jadi pengingat dan bukti sejarah Islam di masa lalu…Hal apapun yang berkaitan dengan Nabi Muhammad Saw, itu pasti kekal dan Mulia adanya…

اَللهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ۞

Allahumma Shalli ‘Alaa Sayyidina Muhammad Wa ‘Alaa Aali Sayyidina Muhammad.

Ya ALLAH…

 • Muliakanlah orang yang membaca dan membagikan status ini
 • Entengkanlah kakinya untuk melangkah ke masjid
 • Lapangkanlah hatinya
 • Bahagiakanlah keluarganya
 • Luaskan rezekinya seluas lautan
 • Mudahkan segala urusannya
 • Kabulkan cita-citanya
 • Jauhkan dari segala Musibah
 • Jauhkan dari segala Peny4kit,Fitn4h,Prasangka K3ji,Berkata K4sar dan Mungk4r.

Aamiin ya Rabbal’alamin.Subhanallah semoga yang menulis aamiin masuk Surga bersama Nabi aamiin.. Semoga bermanfa’at.

Sumber: akbarkini

Sudah baca? Apa pendapat anda? Jangan lupa LIKE, SHARE dan KOMEN ya? Terima kasih! Majalah Ilmiah

Continue Reading

Islamik

Inilah 5 Jenis Buah Disebut Dalam Al-Quran Yang Berkhasiat Untuk Tubuh Badan

Published

on

Inilah 5 Jenis Buah Disebut Dalam Al-Quran Yang Berkhasiat Untuk Tubuh Badan

Di bumi ini terdapat pelbagai jenis sayuran, buah-buahan dan biji-bijian yang bermanfaat buat manusia. Setiap daripadanya mempunyai ciri-ciri yang berbeza.

Pelbagai kitab suci juga menyebut beberapa jenis buah-buahan secara khusus. Begitu juga dengan Al-Quran, garis panduan kehidupan umat Islam. Dalam beberapa ayat, beberapa jenis buah disyorkan untuk digunakan kerana baik untuk manusia.

Berikut adalah beberapa jenis buah yang disebutkan dalam Al-Quran dan sifat-sifatnya menurut kajian sains moden.

1. Kurma

Buah yang tumbuh dari jenis pokok palma ini adalah salah satu yang paling disebut di dalam Al-Quran. Beberapa surah di mana nama buah ini dapat dijumpai adalah Surah Maryam, Surah Al-Hasyr, Surah Al-Baqarah, dan Surah Qaf.

Memetik laman Healthline, kurma kaya dengan serat dan antioksidan. Flavonoid di dalamnya berkesan untuk mengurangkan risiko diabetes, Alzheimer, dan beberapa jenis kanser. Carotenoids berguna untuk menyuburkan hati dan mencegah gangguan visual. Sementara asid fenolik akan membantu melindungi tubuh dari penyakit jantung dan kanser. Kurma juga dapat membantu menguatkan tulang serta pemanis alternatif yang lebih sihat daripada gula.

Di samping manfaat kesihatan, kurma juga mempunyai sifat kecantikan. Memetik laman StyleCraze, kandungan vitamin A dan vitamin B5 di dalamnya sangat diperlukan untuk mengekalkan kulit dan rambut yang sihat sehingga usia tua.

2. Buah Ara

Juga dikenali sebagai buah tin, buah ara ini hanya disebut sekali dalam Al-Quran, iaitu dalam Surah At-Tiin. Sesetengah ulama berpendapat bahawa tin yang disebut dalam ayat itu adalah buah ara, kerana disebut dalam satu ayat dengan zaitun. Tetapi ada juga yang percaya bahawa apa yang dimaksud adalah Bukit Tin dan Bukit Zaitun di mana Nabi Ibrahim dan Nabi Isa a. menerima wahyu.

Selain daripada kontroversi tafsiran, buah ara adalah bahan makanan yang kaya nutrisi, rendah kalori, tinggi serat, dan tidak mengandungi lemak, jadi baik bagi mereka yang menjaga berat badan.

Memetik laman Healthline, satu kajian pada tahun 2005 membuktikan bahawa buah ara mempunyai antioksidan. Buah ini mengandungi vitamin A, vitamin B kompleks, vitamin C, vitamin K, kalium, magnesium, tembaga, dan besi.

Buah ara ini baik untuk pesakit kencing manis, kerana boleh mengimbangi kandungan asid lemak dan vitamin E dalam darah. Buah ini juga berguna dalam membantu merawat penyakit kulit seperti ekzema, vitiligo, dan psoriasis.

3. Pisang

Buah pisang adalah firman Allah SWT yang tersenarai dalam Surah Al-Waqiah. Buah ini dikenali sebagai sumber kalium yang sangat baik. Walaupun kandungan gula yang tinggi, pisang juga mengandungi serat pektin larut yang bertanggungjawab mengimbangi tahap gula dalam darah dan memudahkan penghadaman. Kalium dan magnesium adalah baik untuk kesihatan jantung.

Pisang kaya dengan antioksidan penting seperti dopamin dan catechin. Mineral dan karbohidrat yang baik dalam pisang adalah baik untuk para atlet. Magnesium juga baik untuk kesihatan buah pinggang.

4. Anggur

Buah anggur disebutkan sehingga 14 kali di dalam Al-Quran. Salah satunya ialah Surah Al-Mu’minun. Memetik laman Healthy Site, anggur kaya dengan polifenol, flavonoid, dan quercetin yang dapat mencegah penyakit jantung dan mengurangkan kadar kolesterol jahat (LDL).

Antioksidan myricetin dan aquercetin dalam anggur membuat buah ini berkesan dalam mencegah kanser. Lutein dan zeaxanthin boleh mencegah penyakit mata akibat usia. Berdasarkan penyelidikan dalam Journal of Nutrition, anggur malah dapat membantu fungsi tubuh untuk menghasilkan insulin. Selain, juga membantu meningkatkan sistem kekebalan tubuh badan.

5. Zaitun

Zaitun, buah dengan warna hijau gelap yang biasanya diproses menjadi minyak sayuran, termasuk salah satu tumbuhan yang paling kerap muncul dalam ayat-ayat Al-Quran. Beberapa surah yang menyebut buah ini adalah Surah An-Nuur, Surah Al-An’aam, Surah An-Nahl, Surah Al-Muminuun, dan Surah ‘Abasa.

Zaitun berwarna hitam apabila masak adalah salah satu sumber terbaik vitamin E dan antioksidan. Menurut hasil kajian, buah ini baik untuk hati. Hydroxytyrosol berfungsi untuk melindungi kesihatan jantung.

AOleonalic acid menghalang kerosakan hati, mengawal tahap lemak dalam darah, dan mengurangkan keradangan. Quercetin menurunkan tekanan darah.

Besi dalam buah zaitun adalah penting untuk peredaran oksigen yang lancar dalam darah. Kandungan zaitun juga boleh melindungi tulang daripada osteoporosis, dan juga mempunyai kesan anti kanser.

Sudah baca? Apa pendapat anda? Jangan lupa LIKE, SHARE dan KOMEN ya? Terima kasih! Majalah Ilmiah

Continue Reading

Islamik

Akan Hancur Ilmu Sihir di Tubuh Badan Kita Jika Kita Amal Baca 4 Ayat Al Quran Ini

Published

on

Akan Hancur Ilmu Sihir di Tubuh Badan Kita Jika Kita Amal Baca 4 Ayat Al Quran Ini

Sihir menjadi salah satu perbuatan perbuatan yang tidak disukai oleh Allah SWT. Hal ini kerana ketika seseorang menggunakan ilmu sihir untuk mencelakakan orang lain maka disaat itu ia telah mendekatkan diri kepada syaitan.
Jika seseorang terkena ilmu sihir, maka orang itu akan mengalami kesakitan, masalah berpanjangan, atau bahkan boleh membawa kepada kematian. Maka orang di sekitarnya akan berusaha untuk mengeluarkan sihir tersebut melalui cara ruqyah.

Ruqyah biasanya dilakukan dengan membaca ayat-ayat di dalam Al-Qur’an. Agar ruqyah tersebut mujarab maka kita harus membaca ayat untuk menghancurkan ilmu sihir.Oleh itu, ayat apakah yang harus dibaca tersebut? Berikut maklumat selanjutnya.

1. Al Baqarah Ayat 102

Ayat pertama yang dapat digunakan untuk menghancurkan sihir terdapat dalam surah Al-Baqarah ayat 102. Allah Ta’ala berfirman:

“Dan mereka mengikuti apa yang dibaca oleh syaitan-syaitan pada masa kerajaan Sulaiman (dan mereka mengatakan bahwa Sulaiman itu mengerjakan sihir), padahal Sulaiman tidak kafir (tidak mengerjakan sihir), hanya syaitan-syaitan lah yang kafir (mengerjakan sihir). Mereka mengajarkan sihir kepada manusia dan apa yang diturunkan kepada dua orang malaikat di negeri Babilon yaitu Harut dan Marut, sedang keduanya tidak mengajarkan (sesuatu) kepada seorangpun sebelum mengatakan: “Sesungguhnya kami hanya cubaan (bagimu), sebab itu janganlah kamu kafir”. Maka mereka mempelajari dari kedua malaikat itu apa yang dengan sihir itu, mereka dapat menceraikan antara seorang (suami) dengan isterinya. Dan mereka itu (ahli sihir) tidak memberi mudharat dengan sihirnya kepada seorangpun, kecuali dengan izin Allah. Dan mereka mempelajari sesuatu yang tidak memberi mudharat kepadanya dan tidak memberi manfaat. Demi, sesungguhnya mereka telah meyakini bahwa barangsiapa yang menukarnya (kitab Allah) dengan sihir itu, tiadalah baginya keuntungan di akhirat, dan amat jahatlah perbuatan mereka menjual dirinya dengan sihir, kalau mereka mengetahui.”

2. Al A’raaf Ayat 117-122

Surah selanjutnya yang dapat menghancurkan ilmu sihir yakni QS. Al-A’raaf ayat 117-122. Allah Ta’ala berfirman:

“Dan Kami wahyukan kepada Musa: “Lemparkanlah tongkatmu!”. Maka sekonyong-konyong tongkat itu menelan apa yang mereka tipu dayakan. Kerana itu nyatalah yang benar dan batallah yang selalu mereka kerjakan. Maka mereka kalah di tempat itu dan jadilah mereka orang-orang yang hina. Dan ahli-ahli sihir itu serta merta meniarapkan diri dengan bersujud. Mereka berkata: “Kami beriman kepada Tuhan semesta alam, (yaitu) Tuhan Musa dan Harun”.”

Di dalam ayat tersebut, Allah SWT memberitahukan bahwa Dia telah mewahyukan kepada hamba dan Rasul-Nya, Musa as. dalam situasi yang sangat genting. Yakni situasi untuk membedakan yang haq dan yang bathil. Kemudian Allah memerintahkan kepada Musa agar melemparkan tongkat yang ada di tangan kanannya.

Fa idzaa Hiya talqafu (“Maka sekonyong-konyong tongkat itu menelan.”) Maksudnya memakan. Maa ya’fikuun (“Apa yang mereka tipu dayakan.”) Yaitu, apa yang telah mereka lemparkan dan apa yang mereka buat seakan-akan nyata, padahal sebenarnya adalah bathil.

Ibnu ‘Abbas berkata: “Lalu tongkat Musa itu tidaklah melewati tali-tali dan tongkat-tongkat mereka itu melainkan ditelannya. Akhirnya para ahli sihir itu mengetahui bahwa hal itu merupakan sesuatu yang datang dari langit dan bukan sihir. Maka mereka pun meniarapkan diri dengan bersujud seraya mengatakan: aamannaa bi rabbil ‘aalamiina rabbi muusaa wa Haaruuna (“Kami beriman kepada Tuhan semesta alam. Yaitu Tuhan Musa dan Harun.”)

Muhammad bin Ishaq berkata: “Tongkat Musa itu mengejar tali-tali dan tongkat-tongkat mereka satu persatu sehingga apa yang mereka lemparkan itu tidak terlihat lagi di lapangan. Setelah itu, Musa as. mengambil kembali tongkatnya seperti sediakala. Dan para ahli sihir itu pun bersujud seraya berkata, “Kami beriman kepada Rabb semesta alam, yaitu Rabb Musa dan Harun. Seandainya ia adalah seorang tukang sihir, nescaya ia tidak dapat mengalahkan kami.

3. Yunus Ayat 81-82:

Ayat terakhir yang juga dapat digunakan untuk menghancurkan sihir ialah QS. Yunus ayat 81-82. Allah SWT berfirman:

“Maka setelah mereka lemparkan, Musa berkata: “Apa yang kamu lakukan itu, itulah yang sihir, sesungguhnya Allah akan menampakkan ketidak benarannya” Sesungguhnya Allah tidak akan membiarkan terus berlangsungnya pekerjaan orang-yang membuat kerusakan.Dan Allah akan mengokohkan yang benar dengan ketetapan-Nya, walaupun orang-orang yang berbuat dosa tidak menyukai(nya)”

4. Thaha ayat 69

Surah terakhir yaitu QS. Thaha ayat 69, Allah Ta’ala berfirman: “Dan lemparkanlah apa yang ada ditangan kananmu, nescaya ia akan menelan apa yang mereka perbuat. “Sesungguhnya apa yang mereka perbuat itu adalah tipu daya tukang sihir (belaka). Dan tidak akan menang tukang sihir itu, dari mana saja ia datang.”

Jika orang-orang yang terkena sihir ataupun gangguan jin kemudian dibacakan ayat-ayat di atas, maka mereka akan merasakan tanda-tanda khusus. Di antaranya iaitu akan ada rasa yang menjalar di tubuh, bergetar atau kesemutan dari ujung badan/persendian. Ada pula yang merasakan sakit kepala yang hebat serta sesak nafas.

Demikianlah informasi mengenai ayat-ayat yang boleh dibacakan ketika seseorang terkena sihir dari orang-orang yang mengerjakan kebatilan. Semoga boleh menjadi sumber rujukan bagi kita untuk menolong orang lain yang terkena sihir.

Wallahualam. Semoga bermanfaat.Sila sebarkan.

Ustaz Sharhan – Sihir : Rawatan & Ayat Al-Quran

Sudah baca? Apa pendapat anda? Jangan lupa LIKE, SHARE dan KOMEN ya? Terima kasih! Majalah Ilmiah

Continue Reading

Trending