(Video) Air Keluar Di Bahagian Bawah Enjin Kereta Bila Buka ‘Aircond’, Jangan Risau, Ini Sebabnya

Sedikit mengenai aircond kereta..

Salah satu masalah lazim yang mungkin dihadapi oleh anda yang mempunyai kereta adalah tentang aircond. Ya, aircond dalam kereta anda juga mampu bermasalah apabla aircond tersebut tiba-tiba tidak sejuk seperti biasa.

Memandangkan cuaca di Malaysia sering panas terik dan kadangkala hujan, masalah berkaitan aircond ini boleh dikatakan agak menyusahkan, lebih-lebih lagi bagi anda yang berulang-alik dari rumah ke tempat kerja pada jarak yang agak jauh, serta bagi anda yang terpaksa menghadap kesesakan setiap pagi.

Tidak sama dengan rumah, di mana, apabila anda guna aircond dalam tempoh masa yang lama, bil elektrik akan jadi tinggi. Aircond kereta tidak sebegitu.

Bagi yang selalu memandu kereta, pasti perasan bahawa akan terdapat air yang mengalir di bawah bahagian enjin setiap kali ‘aircond’ dihidupkan.

Perkara ini telah membuatkan orang ramai berfikirkan apa penyebabnya dan juga khuatir sekiranya keadaan itu boleh menyebabkan kerosakan.

Walau bagaimanapun, seorang mekanik yang dikenali sebagai @abangcomot menjelaskan bahawa keadaan tersebut adalah bermakna keadaan yang baik.

Tambahnya lagi, sekiranya keadaan sebaliknya iaitu air tidak keluar, mungkin air system aircond mempunyai masalah. Mungkin ada saluran yang tersumbat dan perlu dibawa ke bengkel yang berdekatan.

Tonton Video Dibawah:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*